Tirsdag den 6. marts afholdt Gentofte Kulturforening generalforsamling, skriver formanden, Susi Alsfelt Riise-Knudsen.
Efter velkomsten, valgtes erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri, Torben Liborius til dirigent og Susi Alsfelt Riise-Knudsen fortalte om de 11 store spændende arrangementer, der havde været i foreningen i årets løb, og som hurtigt var blevet overtegnet. Regnskabet blev gennemgået til alles tilfredshed, medlemstallet er stabilt og nu glædede man sig til foreningens 45 års jubilæum den 21. april 2018.

Derefter kom et stort oplæg med en af Danmarks mest erfarne diplomater Ellen Margrethe Løj, der har en lang og spændende karriere bl.a. mange år som dansk FN-ambassadør i Sikkerhedsrådet, dansk ambassadør i Israel og Tjekkiet, chef for Udenrigsministeriets Sydgruppe og senest FN’s særlige udsendte til henholdsvis Liberia og Sydsudan. Med andre ord en karriere som spænder vidt og hvor hun har prøvet lidt af hvert i sin 44 år lange karriere i Udenrigsministeriet.
Ellen Margrethe Løj lagde ikke fingre imellem og talte åbent og ærligt om livet som topdiplomat, hendes oplevelse af udviklingen inden for nød- og udviklingsbistand samt de unges rolle i en globaliseret verden.
Ellen Margrethe Løjs officielle titel er Special Representative and Head of the United Nations Mission in South Sudan, forkortet UNMISS.
Ellen Margrethe Løj var egentlig gået på pension, da FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, i 2014 ringede med endnu en opgave, og faktisk lykkedes det hende derefter at banke en slags fredsaftale på plads og få landets præsident, Salva Kiir Mayardit og Riek Machar, vicepræsident, der tilhører hver sin etniske gruppe, til at danne en samlingsregering.
Men FNs generalsekretær havde også valgt en kvinde med kvalifikationer. Det var ikke første gang, at Ellen Margrethe Løj prøvede kræfter med afrikansk anarki og kontinentets krigsherrer.
Fra 2008 til 2012 var Ellen Margrethe Løj leder af FNs samlede indsats og en FN-styrke på hen mod 13.000 mand i Liberia, hvor det lykkedes FN-missionen at opretholde freden efter en yderst bestialsk borgerkrig .
Succesen i Liberia skyldes blandt andet, at Ellen Margrethe Løj udstråler en særlig ro og ikke synes at tabe hverken mod eller overblik trods udfordringernes uoverskuelige karakter.

Det blev en fantastisk aften, hvor medlemmerne hørte om den barske store verden udenfor Gentofte. Næste morgen rejste Ellen Margrethe Løj videre til New York og derefter til Mali.
Aftenen sluttede med vin og sandwich.

Ellen Margrethe Løj Foto: Gentofte Kulturforening

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev