Alene i 2018 købte 2121 familier i Gentofte Kommune bil – en stigning på 185 procent i forhold til ti år tidligere. Af klimahensyn – og modsat den gængse opfattelse – bør omstillingen til nyere biler dog ikke gå for stærkt.

 

Folk i Gentofte køber oftere bil end tidligere. Ifølge seneste tal fra Danmarks Statistik købte 2121 familier i Gentofte Kommune bil i 2018, hvilket er 185 procent flere end i 2009. Selvom klimahensyn kan synes at være en god grund til at udskifte den gamle dieselhakker med en nyere, grønnere model, så bør man lade de eksisterende biler køre deres livscyklus til ende. Det er konklusionen i et beregningsnotat, som LODO Sustainability Consultancy har udarbejdet for brancheorganisationen Dansk Autogenbrug.

 

– I hele bilens levetid er elbiler utvivlsomt mere klimavenlige end benzin- og dieselbiler, men det retfærdiggør ikke, at man skrotter eksisterende konventionelle biler, der er i brug, før tid. På grund af materialeudvinding, energitung materialeforarbejdning og fremstillingsprocesserne i forbindelse med batteriproduktionen er elbiler nemlig mindre klimavenlige at producere end konventionelle biler, forklarer Louise Laumann Kjær, der er konsulent med speciale i bæredygtighed hos LODO Sustainability Consultancy, og understreger:

 

– Hvis vi forhaster udskiftningen til elbiler i stedet for en gradvis indfasning, kan det resultere i en øget udledning af drivhusgasser. Derfor bør vi fortsat støtte op om og prioritere vedligeholdelse samt lang levetid af de eksisterende biler.

 

Bilerne skal leve længere

Den danske bilpark er den yngste siden 2001, og samtidig har nye biler kortere levetid end for ti år siden. Det kan synes paradoksalt – det store fokus på klimaet taget i betragtning. En undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har foretaget for Dinitrol, bakker op om tendensen og viser, at kun 51 procent af Region Hovedstadens bilejere rustbeskytter deres bil, selvom det er den mest effektive måde til at sikre bilen længere levetid.

 

– Rust er en af de hyppigste årsager til, at danske biler bliver skrottet. Så hvis man gerne vil beholde sin bil i mange år, er det klogt at investere i rustbeskyttelse, og det forlænger altså bilens levetid markant, hvis den har fået behandlinger jævnligt gennem dens levetid, siger Jan Ole Helbo, der er seniorspecialist i automobilteknik ved Teknologisk Institut.

 

– Udover at give bilen længere levetid og derved mindske det samlede CO2-udslip, så øger rustbeskyttelse jo også trafiksikkerheden, da rust i bærende konstruktioner gør risikoen for personskader større, supplerer Mogens Vestergaard Hansen, der er teknisk chef hos Dinitrol.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev