Gentofte Kommune skriver bl.a. dette i sin pressemeddelelse om kulturprisen:

Den internationalt anerkendte kunstner Olafur Eliasson får i år Gentofte Kommunes Kulturpris. Han får prisen for sit imponerende virke, som har gjort ham til et verdensnavn. Prisen overrækkes af borgmester Hans Toft den 10. oktober i forbindelse med de årlige Rådhusdage på Gentofte Rådhus.

Det er den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson, der i år modtager Gentofte Kommunes Kulturpris. Eliasson blev født i 1967 og tog afgang fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1995. Herefter flyttede han til Berlin og grundlagde Studio Olafur Eliasson, hvor han i dag har op mod 100 arkitekter, kunsthistorikere, arkivarer, teknikere og håndværkere ansat. Han bor og arbejder både i Gentofte og Berlin.

Lige nu er Olaufur Eliasson aktuel på Tate Modern i London, som viser den store retrospektive udstilling, In real life. I Gentofte er han kendt for værket Vær i vejret (2016), der sender tåge ud i kunstparken på Ordrupgaard, hver gang vindretningen skifter. Mange har også oplevet udstillingen Riverbed på Louisiana (2014), hvor hele sydfløjen var forvandlet til et islandsk landskab af klippe og smeltevand, og endnu flere har gået over Cirkelbroen over Christianshavns Kanal i København eller set Århus i alle regnbuens farver fra Your rainbow panorama på toppen af kunstmuseet ARoS.

Olafur Eliasson arbejder i alle kunstens genrer, og i hans værker mødes naturfænomener, videnskab og arkitektur og skaber kunstoplevelser, du selv skal være med til at aktivere. Hans kunst er engageret i verden: Han beskæftiger sig med akutelle, globale problematikker og de seneste år har klimaforandringerne været et gennemgående tema. I september i år blev han udnævnt som goodwill-ambassadør på klimaområdet for FN’s Udviklingsprogram (UNDP).

Om Gentofte Kommunes Kulturpris siger Olafur Eliasson:

– Jeg er glad for den pris. Det er dejligt at blive anerkendt for sit arbejde og det er dejligt, at det er en pris fra det offentlige. Når jeg siger tak for prisen, så er det både til Gentofte Kommune, men bestemt også til de borgere, der er med til at betale. Jeg siger tak, fordi man har prioriteret, at kunsten er noget, man skal bruge penge på. Kultur er medproducent af samfundet og er en vigtig værdigenerator. Kunsten og kulturen kan rumme diskussioner, der ellers kan være svære at have. På den måde minder kunst om et parlament.

Borgmester Hans Toft siger:

– Olafur Elliasson er en af vore største kunstnere. Hans kunst skaber oplevelser i særklasse og formår at engagere tusinder og atter tusinder verden over. Gennem sin kunst udforsker han nogle af vor tids største globale udfordringer – lige nu klimakrisen – og han insisterer på, at kunsten er helt afgørende for vores fælles fremtid. Det er imponerende og jeg glæder mig over at kunne give ham Gentofte Kommunes Kulturpris.

Olafur Eliasson får overrakt prisen ved de årlige Rådhusdage på Gentofte Rådhus den 10. oktober.

Om Gentofte Kommunes Kulturpris
Gentofte Kommune uddeler hvert år en pris til en fremtrædende kunstner, der har gjort sig bemærket på den danske eller internationale kulturscene og har bopæl i kommunen. Kulturprisen gives som en anerkendelse af kunstnerens store arbejde og talent. Prisen skal medvirke til at skabe opmærksomhed omkring kulturlivet og det store kunstneriske potentiale i kommunen. Kulturprisen er som andre priser i Gentofte Kommune på 25.000 kr. skattefrit.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev