Det er dejligt at lege udenfor, og det er noget de fleste børn i børnehaven nyder. Dog har vi i Danmark meget skiftende vejr, og derfor er det godt, altid at være på forkant når det sker. På den måde kan du sende dit barn trygt i børnehave, velvidende at han eller hun kan blive klædt godt på til al slags vejr.

Tommelfingerregel – få styr på de tre lag
Når vi snakker tøj og børn, berører snakken som regel et eller flere af de tre lag, man bør have styr på. Et barn har nemlig brug for, at tøjet passer til aktiviteterne, og det er her, at 3-lags princippet kommer til sin ret.

3-lags princippet inkluderer følgende lag:
1. Det inderste lag
2. Det midterste lag
3. Det yderste lag

Det inderste lag:
Det inderste lag tøj er meget vigtig, da dets funktion er at lede sved og fugt væk fra kroppen. Hvis ens pige eller dreng får det for varmt, er det vigtigt at sveden og eventuel overskydende varme bliver transporteret væk. Det kan eksempelvis være en langærmet undertrøje eller et par strømpebukser eller leggings. Uld er godt som det inderste lag.

Det midterste lag:
Efter at der er kommet styr på det inderste lag, er det tid til at tage et stykke tøj på, som kan fungere som isolering mod kulde. Det midterste lag skal holde barnet varmt og sørge for at holde kropstemperaturen god, når det er køligt udenfor.

Det er vigtigt at bruge noget tøj, der ikke sidder for tæt ind mod huden såsom en god bluse. Der skal gerne være plads nok mellem lagene til mellem lagene til at luften kan cirkulere og at eventuel damp kan bevæge sig frit mellem lagene.

Værd at huske med mellemlaget
● Tøjet må ikke sidde for tæt
● Mellemlaget fungerer ikke som det yderste lag

Det yderste lag:
Det yderste lag tøj skal beskytte mod vejret og sørge for at holde barnet tørt. Derfor skal det yderste lag være enten vandafvisende eller vandtæt – alt efter hvor meget det regner og/eller sner. Det skal desuden være vindtæt, så blæsten ikke køler barnet.

Det er også en rigtig god idé, at finde noget tøj, som er åndbart, sådan at fugt kan blive ledt væk fra barnets krop. Det yderste lag bør også være slidstærkt, så det kan holde til, at barnet leger ude.

Det yderste lag skal kort fortalt
● Være vindtæt
● Være vandtæt
● Have en høj åndbarhed
● Være slidstærkt

Det yderste lag tøj skal beskytte mod vejret og sørge for at holde barnet tørt. Foto: Wheat

Tilmeld dig vores nyhedsbrev