Den danske investeringskultur er notorisk kendt for at halte bagefter vores nordiske naboer. Det gælder især ift. Sverige, hvor der findes en helt anden aktiekultur end herhjemme, og det endda på trods af den danske aktiesparekonto. Og helt skidt bliver det, når vi begynder at se på alternativer til aktier. Her er danske privatinvestorer meget tøvende med at investere i andre aktivklasser.

Netop denne tøven betyder, at privatinvestorerne ikke gør brug af alle de muligheder der er, og dermed begrænser deres muligheder for at opnå et attraktivt afkast. Jo flere heste, du har at spille på, jo større er chancen ganske enkelt for, at du vinder.

Hvilke alternativer er der?
Men hvilke heste er der så at spille på? Listen af alternativer er for de fleste privatinvestorers vedkommende forbløffende lang, og uden at gå i dybden med dem alle, vil vi her prøve at skrabe lidt i overfladen for at vise nogle af de alternative muligheder, der findes.

Råvarer
Et oplagt alternativ kunne være råvarer. Her er det traditionelt set olie og guld, der fylder mest, men selv de to mest populære råvarer handles kun i begrænset omfang af private investorer – i hvert fald set i forhold til aktier.

Mulighederne indenfor råvarer stopper imidlertid ikke ved olie og guld, men dækker over adskillige råvarer; lige fra korn til kobber. Og bare rolig. Ønsker du at investere i råvarer, behøver du ikke at skulle have 100 tønder olie til at stå hjemme i stuen eller en guldbarre til at ligge under hovedpuden. Ved hjælp af finansielle kontrakter som CFD’er og futures foregår det hele online. Er du interesseret i at vide mere om CFD’er og futures, så lær mere her.

Unoterede selskaber
Synes du, at råvarer afviger for meget fra aktier, kan du i stedet udvide din investeringshorisont ved også at kigge på unoterede selskaber. Typisk køber danske privatinvestorer kun børsnoterede aktier, men der findes faktisk også masser af unoterede aktie- og anpartsselskaber, som det er muligt at investere i. Her vil du ofte kunne komme med på et lang tidligere stadie i virksomheden, hvilket omvendt også betyder, at både afkastpotentiale og risiko øges. Det er blandt andet sådanne selskaber, vi kender fra Løvens Hule på DR.

Mange andre alternativer
Ovenstående er blot to af utallige investeringsmuligheder. I flæng kan også nævnes obligationer, rentearbitrage, CFD’er, futures, forex, vindmøller, solceller, ejendomme…. Og ja, listen fortsætter. Næste gang, du overvejer en investering, er det måske derfor på tide at stoppe op og tænke – er det på tide med en alternativ investering?

 

Næste gang, du overvejer en investering, er det måske derfor på tide at stoppe op og tænke – er det på tide med en alternativ investering? Foto: ABW

Tilmeld dig vores nyhedsbrev