Tidligere kapelmester for Københavns Drengekor Ebbe Munk hædres med Gentofte Kommunes Kulturpris i år. Ebbe Munk er bedst kendt for sit arbejde som kapelmester for Københavns Drengekor, men har i sit lange virke ydet et stort og anerkendt bidrag til kormusikken herhjemme og internationalt.

Dirigent Ebbe Munk, Københavns Drengekor. foto: Steen Brogård

Gennem tre årtier har Ebbe Munk stået i spidsen for Københavns Drengekor – Det Kongelige Kantori. Her var han kunstnerisk og administrativ leder fra 1991 og indtil februar 2020, hvor han gik på pension. Hans musikalske karriere startede allerede i barneårene, hvor han selv sang i det drengekor, han senere skulle dirigere i København – og optræde med over hele verden.

I korsangens tjeneste
Ebbe Munks arbejde for den klassiske musik generelt og for kormusikken specifikt har været vidt forgrenet. Han er uddannet ved Musikvidenskabeligt Institut i København og har studeret korledelse i München, Dresden, Budapest og USA.

Han startede sin karriere som kordirigent ved Sankt Annæ Gymnasiekor, som under hans ledelse udviklede sig til Europas største ungdomskor. I 1986 startede han Kammerkoret Vox Danica, der blev kendt og prisbelønnet for indspilninger af moderne kormusik. I 1991 kom han til Københavns Drengekor og i 2003 grundlagde han Københavns Barokensemble. Med Københavns Drengekor har han optrådt i koncertsale og katedraler i over hele verden, og i Gentofte har koret gennem en længere årrække sunget i Rådhushallen ved Flagdag for Danmarks udsendte, som årligt finder sted den 5. september.

Ebbe Munk har været jurymedlem ved korkonkurrencer bl.a. i Princeton, Hanoi, Brasilia, Festival des Cathédrales de Picardie, Concours Liliane Bettencourt, Nordklang i Finland og Big Sing i New Zealand.

Han har modtaget en lang række priser og hædersbevisninger. Med Københavns Drengekor har han modtaget Pro Europa Prisen, Den Danske Frimurerordens Kulturpris, og en Grammy ved Danish Music Awards for en indspilning af Buxtehudes kantater. Ebbe Munk blev udnævnt til Ridder af Dannebrog i 2000, tildelt HM Dronning Ingrids Mindemedalje i 2001 og i 2015 blev han af HM Dronningen udnævnt til Ridder af 1. grad.

Han er formand for det internationale samarbejde om at nominere den klassiske europæiske drengekorstradition til optagelse på UNESCOs Kulturarvsliste. Og den 1. januar 2021 tiltræder han posten som Artistic Director ved Teapot Summer School, New Zealand’s sommeruniversitet for korsangere, kordirigenter og komponister.

Om Gentofte Kommunes Kulturpris siger Ebbe Munk:

– Jeg er glad for og stolt af anerkendelsen fra Gentofte Kommune. Min familie og jeg har boet her i 38 år og det har vi været meget glade for. Jeg har mange gode samarbejder med kommunen om koncerter med Københavns Drengekor i Rådhushallen. Det har været ved den årlige og altid meget stemningsfulde Flagdag i september, og når koret har opført Bachs Juleoratorium sammen med Copenhagen Phil.

Borgmester Hans Toft siger:

– Ebbe Munk har gjort en markant indsats for kormusikken og musiklivet generelt i Danmark. Gennem et overbevisende virke både nationalt og internationalt har Ebbe Munk videreført Danmarks stærke kortradition. Det er en glæde at hædre Ebbe Munk med Gentofte Kommunes Kulturpris som en anerkendelse af et fremragende arbejde særligt med Københavns Drengekor og for sit bidrag til musiklivet i Gentofte Kommune.

Ebbe Munk vil blive hædret som modtager af Kulturprisen ved en mindre reception på Gentofte Rådhus den 18. november.

Om Gentofte Kommunes Kulturpris
Gentofte Kommune uddeler hvert år en pris til en fremtrædende kunstner, der har gjort sig bemærket på den danske eller internationale kulturscene og har bopæl i kommunen. Kulturprisen gives som en anerkendelse af kunstnerens store arbejde og talent. Prisen skal medvirke til at skabe opmærksomhed omkring kulturlivet og det store kunstneriske potentiale i kommunen. Kulturprisen er som andre priser i Gentofte Kommune på 25.000 kr. skattefrit.

Kulturprisen er tidligere overrakt til:
• Fritz Helmuth
• Alexander Kølpin
• Poul Bundgaard
• Preben Kristensen
• Sanne Salomonsen
• Anne Linnet
• Jes Kølpin
• Thomas Eje
• Kim Roland Sjøgren
• Erik Balling
• Bent Fabricius-Bjerre
• Ulf Pilgaard
• Birthe Kjær
• Nikoline Werdelin
• Lone Scherfig
• Mads Mikkelsen
• Lars H.U.G.
• Palle Mikkelborg
• Lisbet Dahl
• Tonny Landy
• Paprika Steen
• Henning Jensen
• Peter Øvig Knudsen
• Peter Mygind
• Bobo Moreno
• Ellen Hillingsøe
• Guido Paevatalu
• Thomas Vinterberg
• Rasmus Bjerg
• Olafur Eliasson

 

 

 

Del på sociale medier

Skriv til Dit Gentofte

  Klik her
Holler Box