Fra den 1. september overtager regionerne ansvaret for behandlingen af patienter med en dobbeltdiagnose, dvs. psykisk sygdom og en samtidig afhængighed eller et skadeligt brug af rusmidler.​

Foto ABW

Et nyt integreret behandlingstilbud i regionerne skal sikre en mere sammenhængende behandling til mennesker med en dobbeltdiagnose.

“Mennesker med både en psykisk sygdom, udfordringer med rusmidler og sociale problemstillinger er nogle af de mest sårbare patienter, vi møder i sundhedsvæsenet. Det er derfor en vigtig opgave, vi påtager os i regionerne, så vi kan give denne patientgruppe et samlet og sammenhængende behandlingstilbud,” fortæller Peter Westermann (SF), formand for Social- og Psykiatriudvalget i Region Hovedstaden.

Regionerne starter med at tilbyde integreret behandling til de patienter, som allerede er i behandling for deres psykiske sygdom, men som har en samtidig afhængighed eller skadeligt brug af rusmidler, som de ikke modtager behandling for.

Integreret behandling i Region Hovedstadens Psykiatri
Hospitalsdirektør i Region Hovedstadens Psykiatri, Eva Zeuthen Bentsen, glæder sig også over, at det nu bliver muligt at tilbyde integreret behandling til de første patienter med en dobbeltdiagnose.

”Psykisk sygdom og udfordringer med rusmidler hænger sammen. Rusmidler som fx alkohol, euforiserende stoffer, beroligende eller smertestillende medicin kan forværre psykiske symptomer eller bruges som en måde at dulme dem på. Lige såvel som at psykiske symptomer kan føre til et øget brug af rusmidler. Derfor er det vigtigt, at man som patient kan modtage en samtidig behandling for begge sygdomme i psykiatrien.”

Meget forberedelse forud for opstart
Regionerne har forud for 1. september 2024 været i tæt dialog med bl.a. patienter, pårørende, klinikere og kommunale repræsentanter blandt andet med henblik på at udarbejde en forløbsbeskrivelse, der tager udgangspunkt i national og international viden om dobbeltdiagnoser, samt viden og erfaring fra regionernes nuværende arbejde på området.​

”Det er en stor og omfattende opgave, og vi er i Region Hovedstadens Psykiatri gået grundigt og involverende til det forberedende arbejde for at blive klar til at implementere det nye tilbud her i september og sikre, at medarbejderne også er klar til at screene patienter for en rusmiddelproblematik og herefter varetage den integrerede behandling,” siger Eva Zeuthen Bentsen.

I Region Hovedstadens Psykiatri bliver medarbejdernes kompetencer løbende udviklet inden for behandling af mennesker med en dobbeltdiagnose.

Stort mørketal
Det anslås, at omkring 9.200 mennesker udgør målgruppen for dobbeltdiagnosetilbuddet, men det reelle tal kan ifølge VIVE være betydeligt højere.

“Når vi åbner op for det nye tilbud, skal vi være gode til at følge udviklingen og registrere antallet af patienter, som har brug for integreret behandling for deres dobbeltdiagnose. På den måde kan vi holde øje med, om der er et mørketal, det vil sige borgere, som vi ikke ser, selvom de har brug for hjælp, og hvad vi så kan gøre for, at deres behov bliver imødekommet,” siger Peter Westermann.

Aftalen om det nye integrerede dobbeltdiagnosetilbud blev indgået i 2023 som en del af økonomiforhandlingerne mellem regeringen, KL og Danske Regioner. Regionerne får tildelt 323 millioner kroner til at etablere det nye dobbeltdiagnosetilbud.

Implementeringen af tilbuddet sker gradvist fra 1. september 2024 frem til og med 2027, og der vil være en tæt faglig opfølgning, herunder systematisk dataindsamling.

FAKTA
Målgruppen for det integrerede dobbeltdiagnosetilbud er voksne (18+), som både lever med en moderat til svær psykisk sygdom og har en samtidig afhængighed eller et skadeligt brug af rusmidler samt nedsat funktionsniveau og evt. komplekse, sociale og somatiske problemstillinger.

Over de næste fire år udvides det integrerede tilbud i regionerne. Det betyder, at flere og flere mennesker, som har en dobbeltdiagnose, kan tilbydes en samlet behandling.

Fra september 2024 åbner det integrerede tilbud for patienter i behandling i psykiatrien, som har et rusmiddelbrug, de ikke modtager behandling for. I starten vil følgende ambulatorier i Region Hovedstadens Psykiatri tilbyde integreret behandling:

​• Psykiatrisk Center Amager: F-ACT Hans Bogbinders Allé

• Psykiatrisk Center Ballerup: F-ACT Ballerup (Maglevænget)

• Psykiatrisk Center Glostrup: F-ACT Valby Hvidovre (Gammel Kongevej)

• Psykiatrisk Center København: F-ACT Nørrebro (Griffenfeldsgade) og F-ACT Bispebjerg Brønshøj (Møntmestervej)

• Psykiatrisk Center Nordsjælland: Ambulatorie Frederikssund (Frederikssundsvej)

• Psykiatrisk Center Sankt Hans: Retspsykiatrisk ambulatorium (Brøndbyøstervej) og Retspsykiatrisk opsøgende team (Carls Nielsens Allé)

Fra december 2024 frem mod sommeren 2025 begynder alle F-ACT-ambulatorier og OPUS-ambulatorier samt en række specialambulatorier at tilbyde integreret behandling i Region Hovedstadens Psykiatri.​

Fra 1. juli 2025 åbner tilbuddet for patienter i behandling i psykiatrien, der får kommunal rusmiddelbehandling, men som har brug for et integreret forløb.

Fra juli 2026 åbner tilbuddet for mennesker, som kun er i rusmiddelbehandling, men har en samtidig psykiatrisk problematik, de endnu ikke får behandling for.

Læs her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev