Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Mød VERDENSDAMEN Else Marie Bukdahl

18. januar 10:15

Mød VERDENSDAMEN Else Marie Bukdahl personligt og mød tillige instruktør Torben Glarbo som har skabt filmen om Else Marie Bukdahl. De introducerer inden og samtaler efter filmen

Belæst, berejst og begejstret. Det er blot nogle få af de adjektiver man kan sætte på dr.phil. Else Marie Bukdahl f. 1937. Hun er mag. art i litteraturhistorie med tillægsstudier i kunsthistorie, og blev i 1980 dr. phil. på en disputats om fritænkeren og filosoffen Denis Diderots kunstkritik. Kort efter blev hun medlem af den lærde professorgruppe i Sorbonne i Paris, der udgiver Diderots samlede værker. Hun har således været banebrydende for, hvordan en af oplysningstidens fornemmeste repræsentanter bygger bro til modernitetens og senmodernitetens kunstforståelse.

Hendes lange liv og virke har også på andre måder sat sig betydelige spor i dansk og international kunsthistorie og huma-nistisk videnskab.Torben Glarbos portrætfilm om hende koncentrerer sig mest om nutiden og perioden som rektor for Det kongelige danske Kunstakademis Billedskoler og det betydelige aftryk hendes tyve år i stolen (1985-2005) efterlader sig i dansk kunstliv.
Allerede fra sin barndom havde Else Marie Bukdahl været i dialog med de billedkunstnere, der kom i hendes barndomshjem, hvor der var højt til loftet.

På Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunskoler mødte hun fremtrædende kunstnere og samtalepartnere som Bjørn Nørgaard, Hein Heinsen og Per Bak Jensen, der på hver deres måde har været en del af den verden, Else Marie Bukdahl har udforsket og udvidet. I løbet af hendes rektorperiode udviklede Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler sig fra en primært national institution til et internationalt orienteret og forbundet akademi. Toneangivende filosoffer fra nær og fjern leverede brændstoffet – inviteret af Else Marie Bukdahl og hen-des hendes kolleger – og en ny generation af globalt forankrede kunstnere som Olafur Eliasson, Tal R, Kirstine Roepstorff og andre fandt både med- og modspil, der kunne gøre dem i stand til at bryde igennem på den store scene. På Else Marie Bukdahls vagt bevægede Akademiet sig fra at være en national kunstskole til et internationalt kunstmiljø, der rækker ind i det 21. århundrede og inspirerer en ny generation til at tænke stort. I sin høje alder er hun still going strong som adjungeret professor ved AUC og en efterspurgt foredragsholder i f.eks. Florida, hvor filmholdet for nylig var med hende.

Af og til er myten om et menneskes betydning stærkere end mennesket selv. Men i Else Marie Bukdahls tilfælde kan betydningen af, hvordan hun har sparket døre ind og skaffet midler i kunstens tjeneste, slet ikke overvurderes.

Hun er ikke kunstner, men en mere kreativ og visionær ven kunne kunstnerne ikke ønske sig. Hun fortjener et portræt.

Ulla Hjorth Nielsen
Filmforsyningen

Kunstnere er som løver. De skal have et frirum, hvor de kan udfolde deres kunstneriske virke.
Else Marie Bukdahl

Filminstruktør Torben Glarbo om VERDENSDAMEN,
Else Marie Bukdahl:

Udgangspunktet for min første dokumentarfilm om billedkunst-neren Sonja Ferlov Mancoba var at lave en film, hvor hendes kunstneriske proces forklares i et enkelt og nærværende filmisk univers, så alle kan følge en kunstnerisk skabelsesproces. Senere har jeg også interesseret mig for mennesker, som har sat livet ind på at skabe kunst f. eks. i dokumentarfilmen Sorg og Glæde (1999) om Balkankrigen og Sarajevos Filharmoniorkester, der blev ved med at spille i den belejrede by.
Filmen om Else Marie Bukdahl opstod gennem en årrække, hvor jeg lærte hende langsomt at kende uden tanke på, at jeg en dag skulle lave en film om hende. I de år rejste jeg flere gange til Kina, hvor hun var kunstnerisk leder og fundraiser på udstillinger, hvor
jeg også deltog. På rejserne blev jeg mere og mere fortrolig med hende, som det meget spændende, utroligt nysgerrige og elskelige menneske hun er. Men hun har også andre sider, som jeg fik lyst at undersøge nærmere. Før vores fælles rejser havde jeg ikke det store kendskab til Else Marie, andet end at hun havde siddet overalt i bestyrelser og fonde og været rektor for Det Kongelige Danske Kunstakademi i 20 år. Hun havde meget stor indflydelse på, hvad der skulle have støtte i det offentlige rum, og hvad der skulle udstilles på danske museer, og hun har haft et mangeårigt tæt samarbejde med Bjørn Nørgaard og andre kunstnere i den liga.

Med andre ord, en meget vigtig dame – men hvem er denne dame så egentlig? Så nærmede Else Marie Bukdahls 80-års fødselsdag sig, og skulle der så ikke laves en dokumentarfilm om hende? Jo, selvfølgelig. Derfor!

Torben Glarbo
filminstruktør

 

Del på sociale medier

Detaljer

Dato:
18. januar
Tidspunkt:
10:15
Hjemmeside:
http://www.gentoftekino.dk/

Sted

Gentofte Kino
Gentoftegade 39
Gentofte, 2820 Danmark
Del på sociale medier