Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Versaillestraktaten – “Verdenshistoriens tåbeligste dokument”

13. juni 18:30

28. juni er det præcis 100 år siden at Versaillestraktaten blev underskrevet. Versailles-freden satte et punktum for den mest grusomme krig verden hidtil havde oplevet, men dens indhold var af en sådan karakter, at traktaten senere viste sig at blive kimen til 2. Verdenskrig.

Torsdag d. 13/6 kl. 18.30 kan du høre mere om Versaillestraktaten i foredraget af historiker Kåre Johannessen, som er kendt fra tv-programmer som ”Historiequizzen” og ”Rejsen til Vestfronten”. I foredraget vil Kåre sætte fokus på “verdenshistoriens tåbeligste dokument”, og på hvorfor den syndflod af ulykker, der væltede ned over verden op gennem det 20. Århundrede, på sin vis var skrevet ind mellem linjerne i Versaillestraktaten – og dermed var uundgåelige allerede fra starten.

Slutningen på 1. verdenskrig blev en festdag for de sejrende krigsmagter med USA, Storbritannien og Frankrig i spidsen – og blev af mange i samtiden set som begyndelsen på en ny fredens og harmoniens æra. “Krigen, der skulle afslutte alle krige” var kommet til ende, men blev til gengæld startskuddet til en ny verdenskrig med endnu mere omfattende ulykker.

Ifølge Kåre Johannessen var Versaillestraktaten afsæt til grusomheder som f.eks. de nazistiske dødslejre, og sidenhen: den Kolde Krig med Berlinmuren og Jerntæppet, atomvåben-kapløb og Øst-Vest-konflikten; alt sammen et direkte resultat af krigen 1914-18, og traktaten fra 1919.

Foredraget foregår på Garderhøjfortet. Entré 60 kr. Køb billetten her.

 

Del på sociale medier

Sted

Garderhøjfortet
Garderhøjfort 4
Gentofte, 2820 Danmark
+ Google Maps
Hjemmeside:
www.garderhojfort.dk/
Del på sociale medier