Børn finder ny potentielt invasiv myreart

Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet skriver bl.a. dette i sin pressemeddelelse om den nye myreart, som du måske kan finde i din have.

Skolebørn har fundet en hidtil ukendt myreart i Danmark, det fastslår en DNA-analyse af myren. Arten stammer fra Sydeuropa, er invasiv i USA og Canada og har nu etableret sig i Danmark, hvor den også kan risikere at sprede sig invasivt.

Tetramorium immigrans kan være generende fordi den kan gå ind i huse og kan skade planter i køkkenhaven så som tomat, gulerod og kål. Vores nuværende mest almindelige bymyre, er sort havemyre (Lasius niger), men I modsætning til sort havemyre har Tetramorium immigrans en brod og kan stikke.

Elever fra 5-6. klasse på Sølvgades Skole i København fandt i foråret 2015 en helt ny myreart i Danmark, da de testede citizen science-projektet ‘Myrejagten’ i Botanisk Have, København. I år vendte forskere tilbage til Botanisk Have og konstaterede, at arten har spredt sig og dermed er etableret i Danmark. Myren Tetramorium immigrans, der endnu ikke har fået et dansk navn har indtil nu haft sin nordligste Europæiske grænse i det sydlige Polen.

Hos biolog Rasmus Stenbak Larsen fra Center for Social Evolution, Københavns Universitet, som var med til at finde arten og har stået for laboratoriearbejdet, vækker det nye fund begejstring, men samtidig bekymring.

“I USA og Canada er det en meget udbredt invasiv myreart, som går under navnet ‘Pavement ant’ og det er muligt at den også vil kunne sprede sig invasivt her i Danmark. Jeg har været med til at finde flere nye myrearter for Danmark i opvarmede drivhuse, men det opsigtsvækkende ved dette fund er, at myren ser ud til at trives udenfor og har potentiale til at blive invasiv her i landet” siger han.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Del på sociale medier