Mange danskere tror fejlagtigt, at de er natteblinde – er du en af dem?
De fleste af os bilister, der færdes i trafikken efter mørkets frembrud, har prøvet at blive blændet af en modkørende bilists forlygter og har oplevet, at det kan være svært at se i mørket lang tid efter, at den modkørende bilist har passeret. Mange danskere tror derfor fejlagtigt, at de lider af natteblindhed, men ofte er det faktisk noget helt andet, der årsag til følelsen af blindhed i mørket. Tror du, at du er natteblind? Test dig selv og find ud af, om du er udfordret, når du kører i mørke!
Mange danske bilister føler sig utrygge ved at køre bil i tusmørke og om natten, fordi de føler sig ’natteblinde’ på grund blændinger i mørket, men faktisk er det meget mere sandsynligt, at de fleste oplever mørkeblindhed fremfor natteblindhed.
Mørkeblind eller natteblind?
Mørkeblindhed forveksles ofte med natteblindhed, da man ved begge synsudfordringer oplever nedsat syn i mørke og en følelse af blindhed som følge af blændinger fra skarpt lys. Den afgørende forskel er, at natteblindhed (Retinitis Pigmentosa) er en sjælden øjensygdom, hvorimod mørkeblindhed er en naturlig synsjustering i øjet, som vi alle oplever i kortere eller længere tid.
Natteblindhed forårsages af defekte synsceller, der har nedsat evne til at opfange og omdanne lys til nerveimpulser i hjernen. Mørkeblindhed opleves, når et øje med raske synsceller justeres efter en ændring i lysmængden. Mørket vil af natteblinde opfattes mørkere og mere intenst sammenlignet med normaltseende mørkeblinde, og samtidig er natteblindhed en permanent tilstand, hvor mørkeblindhed fortager sig over en kortere periode.
Begrebet natteblindhed bruges ofte for både natteblindhed og mørkeblindhed, men når der tales om natteblindhed, er det faktisk ofte mørkeblindhed, der menes.
Er du i tvivl? Test dig selv online
Oplever du udfordringer med at se i mørket, bør du blive undersøgt hos din lokale optiker eller øjenlæge. En online test kan også give dig en indikation af, om du oplever symptomer på natteblindhed eller mørkeblindhed. Tag natteblindtesten her!
Hvad kan du selv gøre?
Lider du af sygdommen natteblindhed, bør du tage en dialog med din øjenlæge, om der eksisterer muligheder, der kan lindre symptomerne for dig. Oplever du, ligesom rigtig mange andre danskere, symptomer på mørkeblindhed, er der et par ting, du selv kan gøre for at sikre et skarpt syn i mørket:
1. A-vitamin skærper nattesynet
Undersøgelser viser, at A-vitaminer har afgørende betydning for et skarpt syn, da vores kroppe omdanner A-vitamin til et stof, som synscellerne bruger til at skabe vores nattesyn. Du kan altså gøre noget godt for dit syn ved at indtage madvarer med et højt indhold af A-vitamin, f.eks. gulerødder og broccoli.
2. Brug briller og kontaktlinser med den rigtige styrke
Vores syn ændrer sig hele tiden, og derfor er det vigtigt at få lavet en synstest jævnligt. Bruger du briller eller kontaktlinser med en forkert styrke, kan det nemlig forværre dit nattesyn. Lider du af mørkeblindhed eller natteblindhed, skal du derfor være ekstra opmærksom på at bruge briller, der korrigerer nøjagtigt efter dit syn, så du trygt kan færdes i trafikken.
3. Briller til natkørsel kan dæmpe blændinger
Hvis du oplever symptomer på mørkeblindhed, kan trafiksikre kørebriller være løsningen på dit problem. Brilleglas til natkørsel dæmper blændinger fra modkørende trafikanter, skærper dit syn, så du ser klarere i mørket og letter fokusskift mellem vejen og instrumentbrættet, så det bliver mere behageligt for dig at køre bil i mørket.