Med den seneste udmelding fra regeringen bortfalder coronarestriktionerne på kulturområdet. Det betyder, at du fra tirsdag den 1. februar ikke længere skal bruge mundbind på bibliotekerne og vise coronapas ved arrangementer.
Vi skal stadig passe godt på hinanden, så sprit hænderne af, hold afstand og bliv hjemme, hvis du føler dig syg.
Vi glæder os til at se jer på bibliotekerne.
MVH Gentofte Bibliotekerne
Få overblik over alle vores arrangementer her
Film og interview: Bille Augusts Pagten
Mandag den 7. februar kl. 17.00-21.00 Gentofte Hovedbibliotek
Filminstruktør Bille August introducerer, i samtale med litteraturkonsulent Signe Pallisgaard, filmen Pagten, der efterfølgende vises i Øregårdssalen. Det psykologiske drama med Birthe Neuman som Karen Blixen tager sit udgangspunkt i historien om den unge digter Thorkild Bjørnvig og hans møde med den aldrende verdensstjerne Karen Blixen. Det bliver et fatalt møde mellem to mennesker, som er i hver deres ende af både livet og karrieren. Bekendtskabet resulterer i en pagt, der vender op og ned på deres liv og bringer dem begge ud, hvor de ikke kan bunde.
Program: Kl. 17.00-17.30: Interview med Bille August. Kl. 17.45-20.00: Visning af Pagten.
Entré: 70 kr.
Rytterskolen 300 år
Tirsdag den 8. februar kl. 16.30-18.00 Gentofte Hovedbibliotek
Lokalhistoriker Niels Ulrik Kampmann Hansen fortæller om Gentoftes allerførste skole. I 1721 besluttede Frederik IV, at der skulle opføres “Publique skoler” i Danmark. I alt blev der i Danmark opført 240 skoler, der blev placeret i det tidligere krongods, hvorfra der indtil da var blevet udskrevet bønderkarle til Rytteriet. Den allerførste skole kom til at ligge i Gentofte landsby på Torvets sydside, og den blev taget i brug i februar 1722. Nogle år efter opførtes sognets anden rytterskole på Hvidørepynten.
Foredraget er arrangeret af Gentofte Lokalhistoriske Forening i samarbejde med Gentofte Lokalarkiv.
Gratis.
Live-streaming med Niviaq Korneliussen om Blomsterdalen
Tirsdag den 8. februar kl. 17.00-18.00Live-streaming på Gentofte Hovedbiblioteks Facebookside
Niviaq Korneliussen modtog i november 2021 Nordisk Råds Litteraturpris for sin anden roman Blomsterdalen, og blev dermed den første grønlandske forfatter nogensinde til at modtage prisen. Arrangementet LIVE-STREAMES på Gentofte Hovedbiblioteks Facebookside.
Blomsterdalen handler om de mange selvmord, der hvert år finder sted i Grønland. I 2019 var tallet 45. Romanens hovedperson oplevede det første selvmord, da hun var 13 år, og selv vil hun begraves mellem de høje fjelde i den østgrønlandske by Tasiilaq, hvor de navnløse grave på kirkegården i Blomsterdalen er dækket med blå, røde og pink plastikblomster, der skriger i den rene sne. Intet føles rigtigt, og der er et stigende selvhad og en følelse af hjemløshed i hende. Samtidig er Blomsterdalen også en kritik af det grønlandske samfund, af negligeringen af de mange selvmord og manglen på hjælp at få, selv når de unge forsøger at række ud efter den.
Niviaq Korneliussen interviewes af litteraturkonsulent Signe Pallisgaard.
Arrangementet LIVE-STREMES på Gentofte Hovedbiblioteks Facebookside.
Find Gentofte Hovedbiblioteks Facebookside her
Live-streaming: Dorthe Nors og Malte Tellerup – En samtale om landskaber og litteratur
Tirsdag den 8. februar kl. 18.45-20.30Live-streaming via Facebook
Oplev en spændende aften i landskabernes og litteraturens tegn i selskab med de to forfattere Dorthe Nors og Malte Tellerup, som på hver sin måde tager livtag med de landskaber, der omgiver os. Uanset om vi bosætter os på endeløse flade marker, i byrummets kringelkroge eller på vestkystens vindblæste hede, har landskaberne stor indflydelse på, hvordan vi forstår os selv og verden omkring os.
Arrangementet er blevet til i samarbejde mellem 6 folkebiblioteker og er del af projektet “Viden og oplevelser LIVE med bibliotekerne”, som er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen. Samtalen modereres af litteraturformidler Signe Gry Nielsen fra Ballerup Bibliotekerne.
Læs mere her og find link til streaming
Live-streaming: Natur og biodiversitet ved professor i økologi Jens-Christian Svenning
Tirsdag den 8. februar kl. 19.00-21.00 Dyssegård Bibliotek
Kom til livestreaming af “Offentlige foredrag i Naturvidenskab” på Dyssegård Bibliotek. Foredraget live-streames direkte fra Søauditoriet på Aarhus Universitet, og der vil være mulighed for at stille spørgsmål undervejs via sms eller tweet.
Jorden er en levende planet fyldt med mange forskellige livsformer. Men Jordens store befolkning presser nu naturen. Hør hvordan mennesket påvirker Jordens biodiversitet og om konsekvenserne for fremtidens levende natur. Hvilke løsninger skal vi satse på?
Gratis.
Fællessang i Vangede
Tirsdag den 8. februar kl. 19.00-21.00 Vangede Bibliotek
Kom forbi og syng med, når vi slår dørene op for fællessang. Højskolesangbogen leverer lyrikken, og biblioteksleder Anders Busk står for musikken, så det eneste vi mangler er stemmerne. Vi synger de sange, I ønsker. Fællessangen foregår i Café Caféen, og undervejs er der mulighed for at købe forfriskninger til at smøre stemmebåndene.
Gratis.
DebatDok: Det er ikke slut endnu
Torsdag den 10. februar kl. 17.00-19.00 Dyssegård Bibliotek
Det er ikke slut endnu (2021) er en livsbekræftende skildring af livet med demens. Med humor og nænsomhed skildrer filmen hverdagen blandt de demente beboere på det lille, unikke plejehjem Dagmarsminde. Sygeplejersken May Bjerre Eiby har grundlagt stedet ud fra en nyskabende omsorgsmetode, hvor beboerne trappes ud af deres medicin og i stedet behandles med kram, øjenkontakt, berøring, fællesskab og et lille glas portvin i ny og næ. Efter filmen får vi besøg af instruktør, Louise Detlefsen, som fortæller om sine tanker om filmen.
Gratis.
Film: Mary Shelleys Frankenstein
Torsdag den 10. februar kl. 18.30-21.00 Jægersborg Bibliotek
Ud over at være forfatter til bogen Frankenstein fra 1818, var Mary Shelley også meget belæst og voksede op i et intellektuelt miljø. Frankenstein opstod ud af hendes fascination af datidens nyeste videnskabelige tanker om at give liv til det døde. Denne aften viser vi Kenneth Branaghs filmversion fra 1994, og før visningen vil Lis Møller, der er professor i litteraturhistorie ved Aarhus Universitet, give en introduktion til Shelley og de tanker, hun gjorde sig om bogens videretænkning af tidens videnskabelige idéer.
Gratis.
Asger Schnack: Dan Turèll – Forudsætninger og eftermæle
Torsdag den 10. februar kl. 18.30-20.00 Vangede Bibliotek
Dan Turèlls forfatterskab er enestående i tiden. Men hvad gik forud? Hvilke litterære forudsætninger har forfatterskabet, og hvordan har Dan Turèlls indsats påvirket eftertiden? Alt dette vil forfatter Asger Schnack forsøge at svare på denne aften. Schnack arbejdede nært sammen med Dan Turèll i 1970’erne, både som redaktør på Borgens Forlag og på forlaget Swing. Han har desuden, efter Turèlls død, udgivet flere titler af ham på forlagene Bebop og Asger Schnacks Forlag.
Gratis.
Film: Jazzens hertug og dronning
Lørdag den 12. februar kl. 10.00-13.00 Ordrup Bibliotek
Nyd tre timer i selskab med Duke Ellington i denne dokumentarfilm, der indeholder koncertoptagelser fra 1966. Filmen foregår på den franske riviera og har særlig gæsteoptræden af Ella Fitzgerald. Efter filmen skal vi se en række hidtil usete optagelser af Duke Ellington i en af hans sidste liveoptrædener og jamsessions med store jazznavne som guitarist Joe Pass, trommeslager Louie Bellson og bassist Ray Brown. Gratis.
Kontaktinformation
Gentofte Bibliotekerne
Ahlmanns Allé 6, 2900 Hellerup│Tlf.: 3998 5800│bibklub@gentofte.dk