Græskar på menuen

Græskar fås i mange former og farver. Smag altid på dit græskar, inden du river det til græskartærte, griller det, rister kernerne eller putter det i suppe.

Smid græskaret ud, hvis det smager bittert
Hvis dit græskar ikke smager mildt som normalt, men derimod bittert eller metalagtigt, skal du spytte ud og smide hele græskarret ud. Så indeholder det nemlig så meget af det giftige bitterstof cucurbitacin, at man kan blive akut syg. Det gælder både græskarsorter, du køber i supermarkedet, dem du dyrker i haven eller græskar solgt til halloween.

Græskar med bitter smag kan give mavesmerter, diarré og opkast. Man kan få symptomer efter få timer ved at spise selv små mængder (så lidt som en mundfuld), uanset om græskaret er råt eller tilberedt. Årsagen er, at nogle planter i sjældne tilfælde danner disse bitterstoffer.​

Bittert gen er årsag til sygdomstilfæld​e
Græskar kan danne såkaldte cucurbitaciner, som er nogle af de mest bittertsmagende stoffer, der kendes. I dag avler man sorter, der stammer fra vilde planter, men uden det gen som gør, at frugterne indeholder høje mængder af cucurbitacin og dermed bliver giftige.

I sjældne tilfælde kan hele partier af frø blive forurenet ved krydsning med vilde planter, eller der kan ske en spontan tilbagemutation i en plante, så den producerer frø med genet.

Også syltede agurker, asier og squash kan indeholde cucurbitaciner – så dem bør du også smage på, før du tilbereder dem.

Læs mere her.

Foto: ABW

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Del på sociale medier