Landskabsarkitekt Morten Weeke Borup skaber pladser og rum til mennesker. Det har han gjort siden starten af 90’erne, og han har sat stort aftryk på Gentofte med byrumsprojekter til Ordrupvej og Gentoftegade. Gentofte Kommune anerkender nu hans omfattende virke med udnævnelsen til Gentoftekunstneren 2024.
Morten Weeke Borup er partner i en af Danmarks største tegnestuer, LYTT Architecture. Herfra arbejder han med landskabsarkitektur, belysning og byudvikling – altid i øjenhøjde med brugerne. Han er uddannet fra Arkitektskolen i København i 1993, hvor han tog afgang fra afdelingen for Bybygning.
Det skal virke naturligt
Morten Weeke Borup har lang erfaring med etablering af byrum, veje og pladser og han har en særlig ekspertise og interesse for belysning. Han har som partner i en tegnestue en finger med i mange projekter. De to projekter i Gentofte har han dog været så tæt på, som man kan komme.
Projektet med fornyelsen af Ordrupvej forløb i årene 2012 til 2013: Den lange handelsgade fik styrket sin identitet gennem beplantning og særligt Irmatorvet blev til et opholdsrum med bænke, plantebede og træer. Morten Weeke Borup designede selv de karakteristiske lyssøjler, der lader lys strømme ud gennem åbninger formet som de hjerter og blade, der står prominent i Gentoftes design.
Gentofte bydelscenter, dvs. Gentofte Torv og Gentoftegade, blev næste projekt. I årene 2012 til 2014 fik området et arkitektonisk løft og et torv, der inviterer til ophold, hvor der tidligere var en p-plads. Med beplantning og særlig belægning er det lykkedes at give identitet til bydelscentret og selve udformningen af torvet er inspireret af Gentofte Sø nærved.
– Som landskabsarkitekt kan man arbejde med et sted, som et, der indeholder mange lag. Det er praktiske lag som fysiske bindinger, forståelsesmæssige lag, billedlige lag, der sammen skaber muligheden for at opleve og opfatte et sted. I virkeligheden lykkes det bedst, når der ikke er nogen, der lægger mærke til det. Når det virker naturligt til stedet. Man skal gerne tænke, at sådan har det altid været, siger Morgen Weeke Borup, der er stolt af at repræsentere sit fag i forbindelse med prisen.
Det er traditionen, at Gentoftekunstneren skaber en række værker, som bruges til officielle gaver gennem året. Morten Weeke Borup har valgt at skabe en grafisk komposition med udgangspunkt i Gentofte Torv.
– Det har været en udfordring, og det har også været spændende. Jeg har lavet en grafisk komposition af Gentofte, torvet og søen, med elementer fra den verden, jeg arbejder i: Tegninger, vi har brugt til projektet, flettet sammen med materialer, strukturer, farver og detaljer, som er lagt ovenpå hinanden i lag i en komposition, fortæller han.
Har givet bydele identitet
Det er kommunalbestyrelsen, der har udnævnt Morten Weeke Borup til Gentoftekunstneren 2024. Borgmester Michael Fenger siger:
– Morten Weeke Borup har et imponerende virke med centrale projekter i hele landet. Hans bidrag til vores bydelscentre i Gentofte og Ordrup har været med til at give identitet og plads til både handel, oplevelser og gode hverdagsliv. Hans arbejde har altid borgeren i centrum, og derfor er det helt naturligt at anerkende hans arbejde med udnævnelsen til Gentoftekunstneren 2024.
Udnævnelsen markeres ved en reception for inviterede på Gentofte Rådhus den 18. januar.
Om Gentoftekunstneren
Siden 1994 har Gentofte Kommune årligt udnævnt en kunstner bosiddende i Gentofte Kommune til Gentoftekunstner. Den udpegede kunstner modtager en pris på 25.000 kr. og producerer et antal værker, som anvendes til repræsentationsgaver i det indeværende år. Derudover figurerer et af Gentoftekunstnerens værker på kommunens lykønskningskort og julekort for året. Både billedkunstnere, kunsthåndværkere, designere og arkitekter kan udnævnes, når der er tale om en bredt anerkendt produktion og et højt professionelt niveau.
Udnævnelsen af Gentoftekunstneren skal bidrage til at skærpe opmærksomheden omkring kulturen i Gentofte Kommune og sætte fokus på de kunstneriske potentialer, som findes her.