En gruppe drenge i 14-15-årsalderen risikerer at gå glip af tilbuddet om at blive vaccineret mod HPV gratis, meddeler Statens Seruminstitut. Det er drenge født i 2006 og første halvdel af 2007, som i 2019 fik et midlertidigt tilbud om gratis HPV-vaccination. Men kun 6 ud af 10 har taget imod tilbuddet.

Det midlertidige tilbud om gratis HPV-vaccination gælder også indtil udgangen af 2021 for den gruppe af unge mænd på 18-25 år, der har sex med mænd.

HPV-vaccination tilbydes i Danmark som en del af børnevaccinationsprogrammet til alle 12-årige drenge og piger. Tilbuddet til drenge blev indført i 2019, og generelt har drengene taget rigtig godt imod det – flere end 8 ud af 10 har sagt ja tak til at få første stik af HPV-vaccinen.

Da tilbuddet trådte i kraft betød det, at en gruppe drenge, som var født i 2006 og første halvdel af 2007, ikke automatisk var omfattet. Derfor blev der indført et midlertidigt tilbud til den gruppe. Desværre har kun 6 ud af 10 af dem taget imod tilbuddet, og tilbuddet udløber ved udgangen af 2021. Hvis man skal nå at blive færdigvaccineret, mens tilbuddet er gratis, skal man begynde sit vaccinationsforløb inden den 1. juli 2021.

”Det vil være virkeligt ærgerligt, hvis vi ikke når at få flere af de drenge med. HPV er meget smitsom, og vaccinen giver en god beskyttelse mod både analkræft og de stærkt generende kønsvorter,” siger enhedschef Bolette Søborg.

Den lave tilslutning til HPV-vaccinen blandt de 14-15-årige drenge kan skyldes, at drengenes forældre mangler viden om tilbuddet. En undersøgelse foretaget for Kræftens Bekæmpelse i marts peger på, at mens stort set alle ved, at HPV-vaccination beskytter mod livmoderhalskræft, er det kun 7 ud af 10, der ved, at vaccinen beskytter mod analkræft. Og kun 4 ud af 10 ved, at vaccinen også beskytter mod kønsvorter.

Kilde

Foto: ABW

Tilmeld dig vores nyhedsbrev