Lavet i samarbejde med Tev.media

Gentofte er en dejlig by, der byder på masser af muligheder – og talent for den sags skyld! Som årene er gået har Gentofte været fødested og hjem for mange store personligheder og talent. Dette skriveri hylder nogle af Gentoftes berømtheder og giver dig indblik i talenternes karriere og højdepunkter. Kort sagt er tiden inde for at tilegne lidt plads til nogle af de personer, der så absolut fortjener det. Paletten af Gentofte-talenter er både omfangsrig og alsidig.

Store opfindelser fra Gentofte

Opfindelser spænder vidt og bredt. Hvor Alexander Graham Bell er manden bag telefonen, er Charles Fey manden bag verdens første spilleautomat. Selvfølgelig er der sket meget med både telefonen og spilleautomaten, siden de første modeller så dagens lys i sin tid. I dag nyder vi godt af smartphones og online casino med en bred vifte af moderne spilleautomater. Også i Gentofte har vi vidnet store opfindelser. Frem til 1942 var Gentofte nemlig hjem for Valdemar Poulsen, der var opfinder af både telegrafonen og buegeneratoren. Valdemar Poulsen lancerede telegrafonen i 1893, hvorved han banede vejen for optagelse og afspilning af lyd. Især fik hans opfindelser stor betydning for udviklingen af radioteknik. Med sine banebrydende opfindelser fortjener Valdemar Poulsen så absolut en plads på listen over Gentoftes store historiske personligheder.

Gentofte er fødeby for den tidligere fodboldspiller Flemming Ahlberg, der i løbet i sin fodboldkarriere blandt andet spillede 33 kampe for det danske landshold. Foto: ABW

Fodboldtalent så det basker

Fra de store opfindelser til de store fodboldtalenter. Dem har Gentofte så sandelig også opfostret. Gentofte er nemlig fødested og hjem for den tidligere fodboldspiller Flemming Ahlberg, der i løbet i sin fodboldkarriere blandt andet spillede 33 kampe for det danske landshold. I 1967 rykkede Flemming Ahlberg fra Skovshoved til FREM, hvor han endte med at spille intet mindre end 332 førsteholdskampe i årene fra 1967 til 1979. Han blev optaget på Danmarks fodboldslandshold i 1972 kort forinden de Olympiske Lege i München. Her spillede han frem til 1978. I 1976 lykkedes det endda fodboldspilleren fra Gentofte at løbe af med titlen som Årets Fodboldspiller i Danmark. Der er altså mange grunde til at tilegne en lille hyldest til den tidligere fodboldspiller fra Gentofte. Som årene er gået er Flemming Ahlberg langt fra det eneste talent fra Gentofte, der har flirtet med det danske landshold. Daniel Holm og Kasper Kempel har også haft lidt med landsholdet at gøre.

Også i håndbold fører Gentofte an

Vi bliver lidt ved byens store sportstalenter. Gentofte er nemlig ligeledes oprindelsessted for den dygtige og forhenværende håndboldspiller Camilla Andersen. Vi er nok flere, der med årene har fulgt håndboldtalentets karriere. I hvert fald var Camilla Andersen en af de bedste og mest synlige profiler inden for dansk håndbold i 1990’erne. Her gjorde hun især et fortrinligt stykke arbejde for det danske håndboldlandshold. For landsholdet spillede hun intet mindre end 194 kampe, og i løbet af de kampe blev det til hele 846 mål. Faktisk er hun den håndboldspiller, der har scoret flest mål ved danske landsholdskampe, hvilket er en præstation, der så absolut fortjener lidt særlig og dedikeret opmærksomhed. Er der nogle, der har fortjent en plads på listen over store Gentofte-personligheder, så er det i hvert fald håndboldspiller Camilla Andersen.

Gentofte er også fødested for filminstruktøren Natasha Arthy. Foto: IDM

Gode film og serier fra Gentofte

Opfindere og sportstalenter er langt fra det eneste, at Gentofte huser. Den sjællandske by er også fødested for filminstruktør, manuskriptforfatter og tv-producer Natasha Arthy, der blandt andet har instrueret kortfilmen ‘Fanny Farveløs’ fra 1997, spillefilmen ‘Mirakel’ fra 2000 og tv-serien ‘Pip og papegøje’ fra 2005. ‘Mirakel’ modtog applaus fra alle sider og vandt flere priser i verdenen. I 2007 satte hun fokus på et andet publikum med filmen ‘Fighter’, som blev nomineret til en Bodil-pris og vandt en række andre store priser i verdenen. Desuden har den talentfulde instruktør forkælet os med hendes touch i kendte serie som ‘Lulu og Leon’ samt ‘Forbrydelsen 3’. Der er altså rigelige højdepunkter at fremhæve, når det kommer til Natasha Arthys karriere, og for det fortjener hun så sandelig lidt dedikeret opmærksomhed og en plads på listen over store personer fra Gentofte.

Eremitageslottet har huset mange berømtheder gennem historien. Foto: IDM

Listen over berømtheder fra Gentofte kunne helt sikkert være længere. Oven for har du blot fået en lille forsmag på nogle af de mange talenter, byen huser. Hvem ved; måske du allerede er nu i fuld gang med at fylde flere personer på listen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev