Golden Days Festival: 1989 – 30-året for Murens fald

Velkommen til 1989. Historiefestivalen Golden Days sætter spot på 1989 og markerer 30-året for Berlinmurens fald. Gentoftes program rummer masser af 89’er nostalgi i skarpe arrangementer om alt fra østblokcensur, forsvarshistorie, bananasplits og koldkrigsdramatik. Vær med fra den 5. til den 22. september.

Øjenvidner, politikere, forfattere, historikere og film – du kan komme godt rundt om Murens fald i årets festival, der også hæver blikket og skaber plads til at tænke over betydningen af mure mellem mennesker, kunstens grænser og alt det, der også prægede 1989.

Der er stærke kræfter i årets festival: Gentofte Bibliotekerne, Bernstorff Slot, Garderhøjfortet, MovieHouse Hellerup og både den polske og den ungarske ambassade inviterer 30 år tilbage i tiden. I hele festivalperioden byder Skovshoved Hotel på 1989-menu – inspireret af nytårsmenuéen netop det år: Rejecocktail, oksefilet med bagt kartoffel og pebersauce og dessertklassikeren bananasplit. Detaljer om bordbestilling, tid og pris via goldendays.dk/4k/.

Tidsbilleder på det store lærred
MovieHouse Hellerup giver dig tidsbilleder fra østblokken i to stærke, aktuelle film: Den 5. september er det Værk uden skaber – en film af instruktøren Florian Henckel von Donnersmarck, der også står bag østblokmesterværket De andres liv. Værk uden skaber er et anmelderrost drama om kunst, kærlighed og flugt fra Østblokken.

Dagen efter er det The White Crow – en film om den russiske balletstjerne Rudolph Nureyevs liv, om Sovjet og vesten og spørgsmålet om loyalitet.

Bag Jerntæppet med ambassader, Lykketoft og Engell
Under festivalen er der en unik chance for at besøge den polske ambassade til to foredrag: Først om den demokratiske transformation i Polen i 1989 – året for det første frie demokratiske valg den 4. juni. Hør om tiden – og om, hvordan polakker nu ser på begivenhederne for 30 år siden. Den anderkendte polske journalist Adam Leszczyński fortæller, og det er den 7. september.

Andet foredrag er den 17. september: Denne gang om censur i det kommunistiske Polen. Litteraturforsker Anna Wiśniewska-Grabarczyk giver indblik i censursystemet og i, hvordan det alligevel lykkedes kunstnere og journalister at finde en vej igennem det. Begge arrangementer kræver tilmelding direkte hos ambassaden – find mere info på goldendays.dk/4k/.

Den ungarske ambassade inviterer sammen med Hovedbiblioteket til debat om politik bag jerntæppet den 18. september. Du møder Ungarns State Secretary Zoltán Kovács samt forhenværende minister mm. Mogens Lykketoft. Professor Peter Bugge fra Århus Universitet modererer samtalen.

Og senere samme dag – den 18. september – kan du opleve forhenværende minister Hans Engell i et foredrag om Murens fald og det europæiske forår. Tilmelding og mere info via genbib.dk

Mure og grænser i historien og i kunsten
Gentofte Bibliotekerne inviterer til arrangementer, der både i konkret og overført betydning handler om mure mellem mennesker. På Hovedbiblioteket er der foredrag om Maria Gerhardts Transfervindue, og i et gult parcelhus et sted i Gentofte fortæller forfatter Torben Munksgaard om sin roman Muren – en historie om en mand, der bygger en mur omkring sit hus. Adressen for arrangementet oplyses til alle, der melder sig til via genbib.dk/billetter.

Jægersborg Bibliotek inviterer til foredrag om Berlinmuren og der er også dokumentarfilm: På Gentoftegade Bibliotek om 80’ernes litterære stemme Michael Strunge og på Hovedbiblioteket om Jerntæppets fald i Ungarn.

Under Den Kolde Krig udgjorde Bernstorff Slot en vigtig brik i Danmarks forsvar i tilfældet af, at krigen for alvor blev varm. Den historie får du med Jørgen Holst Hansen, der fra 1982 til 1988 var Sektionsleder i Civilforsvarsstyrelsens 6. kontor på Bernstorff Slot. Og på Garderhøjfortet kan du genbesøge Østeuropa med Anne Haubek og Thomas Ubbesen, tidligere udenrigsjournalister for DR, der har rejst til de yderste hjørner af den gamle Østblok og mødt mange af vores østeuropæiske naboer.

For børn
I festivalperioden er der også sjove workshops for børn – og for hele familien. Det er på Hovedbiblioteket og her kan I være med til at bygge en mur gennem børnebiblioteket. Det er den 7. september – og alle er inviteret til at være med til at rive muren ned igen 22. september. Der er flere workshops med tidstypiske aktiviteter – tjek festivalprogrammet.

Fakta
Festivalen arrangeres i samarbejde mellem Gentofte, Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk og Rudersdal kommuner og Golden Days. Som en del af samarbejdet inviteres alle til at krydse kommunegrænser og opleve/genopleve 1989 i festivalperioden.

Se hele programmet for de fire kommuner på goldendays.dk/4k/ eller hent et trykt program på bl.a. Gentofte Bibliotekerne.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Del på sociale medier