De har lagt hundredevis og atter hundredevis af timer i at skabe Danmarks smukkeste og mest inspirerende haver. Det har krævet tålmodighed, kreativitet, snavsede hænder og masser af hårdt arbejde at skabe de magiske oaser, som foreningen “The Danish Club” nu har udvalgt til at være blandt Danmarks smukkeste under navnet “TOP 50 HAVER”. Nu slår de ihærdige haveejere endda havelågerne op, og inviterer indenfor i en begrænset periode til spændende fortællinger og rundvisning i deres fantastiske haver, hvor de mange farver og dufte med garanti kommer til at overvælde de besøgende.

Fredensborg Slotspark og Den Reserverede Have er også blandt de udvalgte “Top 50 Haver”, man kan besøge sammen med The Danish Club.

Foreningen “The Danish Club” har igen i år udvalgt Danmarks 50 smukkeste haver og åbner nu sammen med de passionerede haveejere op for foredragsturnéen “TOP 50 HAVER”. Her kan besøgende ved selvsyn komme tæt på unikke dufte, eksotiske blomster og flotte træer, høre masser af spændende anekdoter og hente inspiration til egne haver. Haverne spænder vidt lige fra smukke slots- og herregårdshaver med personlig rundvisning af ejerne til ikke mindst en række af Danmarks mere hemmelige og private haveperler, der normalt ikke har åbent for offentligheden.

Haverne ligger spredt rundt i hele Danmark og tæller bl.a. en særrundvisning i de genopståede, helende haver på Bispebjerg Hospital, hvor den ansvarshavende arkitekt Erik Brandt Dam viser rundt. The Danish Club har blandt de 50 smukkeste haver i Danmark også udvalgt Fredensborg Slots park og Den Reserverede Have. De ellers private områder er i en kort periode fra d. 1. juli mulig at besøge i en privat rundvisning, når H. M. Dronning Margrethe ikke er på Fredensborg Slot – og vi er de første som i år får muligheden! Rundvisningen omfatter også Orangeriet med tilhørende urtehave samt Fredensborgs velbevarede slotskirke, hvor Dronning Margrethe blev konfirmeret. I Haldrup ved Horsens kan man blandt Danmarks “TOP 50 HAVER” finde en helt anden perle, nemlig en japansk-inspireret besøgshave med vandløb, søer, hyggelige sidde-områder og et stort antal formklippede træer. To gange er Den Kreative Have blevet kåret som Danmarks smukkeste have.

På Frederiksberg kan man opleve Haveselskabets Have, der består af 24 haverum med hver sit særpræg, bl.a. en rosenhave, en vandhave, en græshave, en udsigtshøj og en staudehave. I staudehaven bliver gæsterne overvældet af de smukke farver og bladformer og i vandhaven skaber lyden af vand i bevægelse en særlig nærmest meditativ oplevelse.

Se hele overblikket over de 50 haver HER

“Da vi sidste år for første gang lancerede “TOP 50 HAVER” blev vi meget overvældet over den interesse vi oplevede for foredragsturnéen. Vi har derfor valgt at gøre “TOP 50 HAVER” til en tilbagevendende tradition. Det er ikke let at blive udvalgt til Danmarks “TOP 50 HAVER”. Det kræver virkelig en indsats udover det sædvanlige at skabe en have, der kan gøre sig fortjent til at komme på listen. Alligevel har flere nye haver sneget sig ind på listen i år bl.a. Humlemagasinet på Nordvestfyn. Her har to ildsjæle i over tyve år knoklet for at skabe en helt fantastisk haveoplevelse efter engelsk forbillede i en historisk atmosfære. Det store arbejde fortjener at blive anerkendt ved at komme på listen,” siger Merete Otillia Knudsen, der står bag foreningen “The Danish Club” og fortsætter:

“Vi har vist alle stadig brug for at opleve nye steder, fællesskab, inspiration og få frisk luft under åben himmel. Hver af årets 50 udvalgte haver er unikke, og der er ofte også et historisk hus med i rundvisernes fortællinger. Vi har gjort oversigten over “TOP 50 HAVER” let tilgængelig og fremviser den enkelte haves univers og den store diversitet, der bydes på. Fra de barokke haver til japanske haver, rosenhaver, de vilde, naturlige haver og de pertentligt kultiverede af slagsen. Målet er at udbrede kendskabet til de mange fine haver, og give gæsterne masser af inspiration og oplevelser med hjem fra både huse og haver,” siger Merete Otillia Knudsen.

Hvem viser rundt?

Det er i langt de fleste tilfælde havens ejer, der viser publikum rundt og fortæller om alt fra havearkitekturen, den historiske reference, plantevalget og de skønne opgaver, haven giver året rundt. Alle steder møder gæsterne altid en rundviser med passion og stor viden om stedet. Nogle af haverne kan man selv besøge, men i dette regi får man en mere eksklusiv rundvisning end normalt. Man kommer helt tæt på arbejdet med at holde haverne og får nogle af de personlige anekdoter, der hører til det enkelte sted. Der vil normalt være cirka 25 personer med i hver have, og det giver både rum og plads til en personlig oplevelse.

Hvem står bag udvælgelsen af haverne?

De 50 haver er udvalgt sammen med den engelske haveekspert og forfatter, Toby Musgrave, der også vil vise rundt i enkelte haver. Han er en af Europas førende eksperter indenfor have- og plantehistorie. Han har udover en række haverestaureringsprojekter, skrevet eller været medforfatter til 18 havebøger.

“Danmark har et fantastisk klima for alle slags haver. I har en kæmpe diversitet, og der er ufattelig mange steder, offentligheden normalt ikke har mulighed for at opleve, enten fordi de er private eller fordi, de ikke er kendt af særlig mange. Det er måske en overraskelse for danskerne, det var det i hvert fald for mig, hvor mange fantastiske haver, I har, som bare venter på et større publikum. Da jeg begyndte med at skulle identificere årets 50 smukkeste sammen med “The Danish Club”, var jeg reelt usikker på, om der vitterlig var så mange. Det er jeg ikke længere, for der er mange flere. Danmark er faktisk begavet med et væld af smukke og innovative haver med stor diversitet og fantasi. Lige fra de store slots- og herregårdshaver til de mindre haver, skabt og passet af folk med kæmpe passion,” siger Toby Musgrave.

På “The Danish Clubs” hjemmeside kan man se alle de 50 haver, der nu åbnes, og hvornår der er arrangeret rundvisninger. Hvis man er medlem af “The Danish Club”, er det billigere at komme med på den enkelte rundvisning, men medlemskab er ikke et krav. Så betaler man dog mere for den enkelte rundvisning. Prisniveauet for hvert af de mange havebesøg ligger på cirka 125 kr. for klubmedlemmer og cirka 300 kr. for ikke medlemmer. Medlemskab af “The Danish Club” koster fra 49,-. om måneden.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev