Pas på spritkørsel i sommervarmen

RfST skriver bl.a. dette i sin pressemeddelelse om spritkontrol:

Hele sommeren er politiet på vejene med ekstra spritkontroller, og samtidig gennemfører Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og 64 kommuner en kampagne, der skal få flere til at lade bilen stå, hvis man har drukket alkohol (OBS: tal per politikreds i pressemeddelelsen).

Pas på spritkørsel, foto: RfST

Sidste sommer blev 1.272 personer sigtet for spritkørsel i juni og juli (se tal pr politikreds nederst i pressemeddelelsen). Fra på mandag den 15. juni og seks uger frem er politiet igen på gaden for at stoppe sommerens spritbilister.

Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og 64 kommuner sætter ind med en landsdækkende kampagne mod spritkørsel, der begynder den 22. juni, og som varer til slutningen af juli.

Kontrollerne og kampagnen kommer netop nu, da der traditionelt set er mange spritbilister på vejene om sommeren. En af udfordringerne er, at der i sommermånederne er mange sociale arrangementer, hvor folk mødes impulsivt og nyder alkohol, og måske glemmer på forhånd at få planlagt, hvordan de vil komme sikkert hjem, hvis de får for meget at drikke.

– Det kan være svært at vurdere, hvornår man har fået for meget til at kunne køre lovligt, når man sidder i sommervarmen, og en genstand bliver til flere. Vores råd er, at hvis man er det mindste i tvivl om sin promille, så bør man lade bilen stå, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

For mange tager chancen
I en undersøgelse blandt 4.519 personer, som Plan Gruppen har gennemført for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden fra andet kvartal 2019 til og med første kvartal 2020, svarer 5 % af kvinderne og 11 % af mændene, at de inden for det sidste år har kørt bil, selv om de måske havde drukket mere end tilladt.

– Hvert år sigter vi folk for spritkørsel, hvor de efterfølgende siger, at det kommer bag på dem, at de havde en for høj promille. Selv om man over årene har fået reduceret antallet af spritbilister på vejene, så er der stadig for mange, der tager chancen. Derfor vil vi være ret massivt til stede med kontroller hen over sommeren, Christian Berthelsen, politiassistent hos Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Vigtigt at omgivelserne blander sig
Den landsdækkende kampagne mod spritkørsel, som Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og kommunerne gennemfører i sommermånederne, opfordrer både bilisterne til at lade bilnøglerne blive i lommen, hvis de har drukket, og samtidig er den også en kraftig opfordring til omgivelserne om at blande sig, hvis en beruset person vil køre.

– Hvis det er svært at blande sig, så er vores råd, at man allierer sig med andre i selskabet. Sammen kan man gøre en forskel og sikre, at en påvirket person ikke kører afsted og risikerer at ende i en ulykke, hvor han selv eller andre kommer til skade eller mister livet, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Fra 2017-2019 har 106 mennesker mistet livet og 521 er kommet alvorligt til skade i trafikulykker, hvor der har været alkohol involveret, viser tal fra Vejdirektoratet.

Gode råd: Stop altid en fuld ven, der vil sætte sig bag rattet
Det kan måske føles svært at overtale en anden til at lade bilen stå. Især hvis du ikke er sikker på, hvor meget han eller hun egentlig har drukket. Men husk på, at hver gang du forhindrer en anden i at blive spritbilist, gør du vedkommende en stor tjeneste. Her får du syv gode råd:

Fortæl ham/hende, at du har det skidt med, at han/hun kører
Forsøg at tale ham/hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne
Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden
Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxaen
Tilbyd overnatning
Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket
Hvis han/hun alligevel kører: Ring til politiet på 114
Fakta (kilde: Rådet for Sikker Trafik, Rigspolitiet og Vejdirektoratet):

Sidste sommer sigtede politiet 1.272 personer for spritkørsel.
Hver 5. dødsulykke i trafikken skyldes alkohol.
Ni ud af 10 danskere tager afstand fra spritkørsel.
Antal trafikanter sigtet for spritkørsel i juni og juli 2019 (kilde: Rigspolitiets Nationale Færdselscenter):

Nordjylland: 175
Østjylland: 82
Midt- og Vestjylland: 161
Sydøstjylland: 110
Syd- og Sønderjylland: 91
Fyn: 109
Sydsjælland og Lolland-Falster: 90
Midt- og Vestsjælland: 85
Nordsjælland: 90
Københavns Vestegn: 53
København: 212
Bornholm: 14
I alt: 1.272.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Del på sociale medier