Rolig eller rodet? Her er forventningerne til årets juletrafik

Vejrudsigten skaber usikkerhed, men hvis du undgår særlige tidspunkter, bliver køreturene i julen forhåbentlig ganske rolige. Her får du gode råd til turen

Ud over julegaverne og hvem der får mandlen, er et af de store spændingsmomenter i juledagene, hvordan turen ud og hjem bliver i den til tider hektiske trafik.

I år burde juletrafikken glide godt bortset fra enkelte travle tidspunkter, men storm, sne og slud kan potentielt spolere køreturen i den gave- og humørfyldte bil.

Umiddelbart venter der ikke store forsinkelser på vejene op til juleaften, men det er en god idé at være opmærksom på d. 22. og 23. december. Som ofte før kan trafikken også drille 2. juledag d. 26. december, hvor mange rejser hjem samtidig, lyder vurderingen i en pressemeddelelse fra Vejdirektoratet.

Undgå disse tidsrum
DSB, Storebæltsforbindelsen og Vejdirektoratet er alle enige om, at vi ser ind i en jul, hvor de rejsende primært bevæger sig mod vest for at fejre jul. Fredag d. 22. december forventes at blive den første udrejsedag, hvor en blanding af myldretidstrafik og udrejsetrafik ender ud i mange biler på vejene. Denne dag vil trafikken være på sit højeste i tidsrummet mellem kl. 14.00 og 18.00. Også Lillejuleaftensdag vil der komme mange rejsende fra Hovedstadsområdet mod Jylland. Særligt mellem kl. 11.00 og 14.00 kan trafikken blive tæt, lyder det fra Vejdirektoratet.

”Hvis man kører uden for de travleste tidspunkter, bliver det formentlig en rolig køretur. Et godt råd er at holde sig orienteret på P4 Trafik, der løbende opdaterer om situationen på vejene. Derudover er Google Maps eller lignende rigtig smart, for her kan du se, hvis noget ændrer sig på ruten og evt. få forslag til hurtigere ruter,” siger Rasmus Boserup, kommunikationschef hos energiselskabet OK.

Når juleaften er veloverstået, går turen hjemad eller mod julefrokoster rundt om i landet. Især 2. juledag d. 26. december kan trafikken igen blive tæt – ikke mindst fra kl. 11.00 til 15.00, vurderer Vejdirektoratet.

Man skal også forvente godt med aktivitet på trafikknudepunkter som Storebælt. Her kørte tæt på 50.000 biler gennem betalingsanlæggene 26. december sidste år, og vurderingen er, at et lignende antal biler vil passere Storebælt i år.

Vejret kan drille
Vejret kan også komme til at spille en rolle i juledagene. Flere vejrprognoser indikerer, at der kan komme kraftig vind og endda vindstød op til stormstyrke torsdag og fredag, og det kan forstyrre trafikken. Der meldes også om risiko for glatte veje lørdag, hvor sne og slud muligvis skaber bøvl.

”Vejret er altid en ukendt faktor, og det er en rigtig god idé at køre afsted i god tid og løbende holde sig orienteret,” siger Rasmus Boserup fra energiselskabet OK.

Gode råd til juleturen
– Tjek trafiksituationen, inden du kører og tag evt. afsted uden for den værste myldretid. Afsæt generelt længere tid til turen d. 22. december om eftermiddagen og tidligt på aftenen, d. 23. december omkring middagstid og hen på eftermiddagen samt d. 26. december fra midt på formiddagen og hen på eftermiddagen.

– Der kan altid opstå kø og forlænget rejsetid pga. uheld, dårligt vejr eller andre uforudsete hændelser, og risikoen er større, når der er mange biler på vejene. Derfor er rådet at holde sig orienteret om den aktuelle trafiksituation på ruten både før og under køreturen. Det kan du gøre på trafikinfo.dk og ved at lytte til P4 Trafik, hvor du løbende bliver opdateret om hændelser på vejene.

– Bruger du et moderne navigationsanlæg eller Google Maps, kan du få trafikopdateringer og forslag til hurtigere ruter undervejs.

Foto: ABW

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Del på sociale medier