Udvalget for en mere værdig død afleverer refleksionsoplæg til regeringen

Den palliative indsats skal styrkes. Det fremgår af et refleksionsoplæg, som Udvalget for en mere værdig død i dag har afleveret til indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde. Et flertal af udvalgsmedlemmerne anbefaler desuden, at uhelbredeligt syge, der er døende, skal kunne få hjælp til at afslutte livet.

Foto: ABW

Hvordan kan man bedst muligt sikre, at det enkelte menneske får en mere værdig død? Det er på mange måder et spørgsmål, der er svært at besvare. For det er et dilemmafyldt emne, der rummer svære etiske afvejninger, følelser og holdninger.

På den baggrund nedsatte regeringen i oktober 2023 Udvalget for en mere værdig død. Udvalget fik til opgave at starte en åben og fordomsfri samfundsdebat og bidrage til at nuancere regeringens beslutningsgrundlag for en model for en mere værdig død, der ligger i forlængelse af den tradition, Danmark har for pleje og behandling af palliative patienter.

Udvalgsarbejdet har nu udmundet sig i et refleksionsoplæg, hvori udvalget kommer med en række forslag.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde siger:

Jeg vil gerne takke for det store og grundige arbejde, som udvalget har lavet. Medlemmerne har på forskellig vis bidraget til en vigtig samfundsdebat om, hvordan vi i højere grad kan sikre, at vi hver især får en mere værdig afslutning på livet. Og samtidig har udvalget udarbejdet et refleksionsoplæg, som er et godt indspark til regeringens arbejde med et bredere beslutningsgrundlag for en dansk model for en mere værdig død.”

Et samlet udvalg anbefaler, at man skal forbedre den palliative pleje og behandling, før man går videre med nye tiltag og en eventuel ny dansk model for en mere værdig død.

Og Sophie Løhde er helt enig i, at det er nødvendigt at styrke den palliative indsats:

Det er helt afgørende, at mennesker, der er ramt af for eksempel en uhelbredelig kræftsygdom, kan få den nødvendige pleje og behandling og i den forbindelse også kan få lindret eventuelle smerter, så de kan få en så fredfyldt og værdig afsked med livet som muligt. Derfor skal vi styrke den palliative indsats og sikre, at flere får den nødvendige lindring i tide, og at flere kan dø i eget hjem, hvis de ønsker det.”

Et flertal af udvalgets medlemmer foreslår desuden, at der indføres såkaldt ’selvvalgt livsafslutning’ – en form for dødshjælp i Danmark.

Konkret foreslår syv medlemmer i udvalget, at mennesker, som befinder sig i en terminal sygdomsfase – det vil sige er døende og forventes at leve i kort tid – skal kunne få udskrevet medicin af en læge, så de kan afslutte livet ved selv at indtage medicinen. Fem medlemmer foreslår, at det skal være muligt for terminale patienter at få hjælp af en sundhedsperson til at afslutte livet.

Ifølge medlemmerne skal det udelukkende være myndige og habile personer, der forventes at dø inden for seks måneder, som skal kunne anmode om at få ordineret medicin til selvvalgt livsafslutning.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde siger:

Spørgsmålet om dødshjælp er dilemmafyldt og meget komplekst. I regeringen har vi ikke taget stilling til, om der skal indføres en form for dødshjælp herhjemme, men vi vil sætte gang i et arbejde, der skal afdække mere konkrete juridiske og sundhedsfaglige modeller for dødshjælp til brug for de videre politiske overvejelser. Og med afsæt i udvalgets refleksionsoplæg vil jeg invitere Folketingets partier til en bred drøftelse.”

Med afleveringen af refleksionsoplægget til regeringen har Udvalget for en mere værdig død afsluttet sit arbejde.

Læs refleksionsoplægget fra Udvalget for en mere værdig død

Debat og modtagne henvendelser til Udvalget for en mere værdig død

Om Udvalget for en mere værdig død

Udvalget har bestået af otte medlemmer udpeget af indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde. Medlemmerne har blandt andet kompetencer inden for sundheds- og ældreområdet og har på forskellig vis beskæftiget sig med filosofiske og sociale spørgsmål. Sognepræst og ph.d. Kathrine Lilleør har været udvalgsformand.

Læs mere om Udvalget for en mere værdig død

Kilde. Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Del på sociale medier