Den 11. juni afholdes FN’s Internationale Legedag for første gang. Det bliver fejret på Experimentarium med en kæmpe ”legeaftale” for 100 skolebørn, der skal sætte lys på, at leg er en menneskeret.

Pressefoto Experimentarium / David K

FN’s nye mærkedag Den Internationale Legedag (UN International Day of Play) sætter fokus på, hvor vigtig leg er for børns udvikling, og at alle børn på jorden har ret til at lege.

FN’s Internationale Legedag er blevet til på opfodring af LEGO GROUP og LEGO Fonden med støtte fra en række NGO’er, virksomheder og organisationer.

I anledning af den nye internationale mærkedag, deltager 100 skolebørn, fordelt på fire klasser, i ”Den Store Legedag” på Experimentarium. Her skal hver klasse sammen finde på ”verdens bedste leg”.

“Leg nærer børns nysgerrighed og kreativitet. Leg giver nye færdigheder og viden og styrker fællesskab og trivsel. Det ligger simpelthen i menneskets DNA – og i Experimentariums DNA – at det sjovest at lære gennem leg, og derfor støtter vi helhjertet op om FN’s Internationale Legedag,” siger Kim Gladstone Herlev, CEO, Experimentarium.

Hver klasse får et helt rum fyldt med et udvalg af ”alt det, der gør Experimentarium sjovt”. Over to timer skal børnene udvikle, teste og lege deres helt egen leg. Der er ingen voksne, der blander sig – udover at skabe rammerne for, at legen kommer godt i gang.

Legeprofessor: Leg er en superkraft!
Ifølge professor i leg, Helle Marie Skovbjerg fra Designskolen Kolding, er det vigtigt at markere retten til at lege for legens skyld:

”Der er børn rundt om i verden, der ikke har mulighed for leg, fordi deres dag er fyldt op med arbejde og opgaver. Herhjemme oplever vi generelt et stigende pres på børn og unge i en performancekultur, hvor læring, effektivisering og mål fylder rigtig meget. Men et godt liv er et legeliv. Legen er en superkraft, som gør os klogere på os selv og hinanden. Leg styrker både handlekraft og håbet om, at vi kan påvirke verden omkring os – og det er utroligt vigtigt i alle børns udvikling,” siger hun.

Håbet er, at Den Store Legedag kan komme fast på programmet og måske blive en tradition hvert år den 11. juni, når FN’s Internationale Legedag markeres.

LÆS INTERVIEW MED LEGEPROFESSOR HELLE MARIE SKOVBJERG HER

Kilde. 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev