Om få uger skydes årets udgave af Tour de France i gang. Men på en række af de mest afgørende bjergtoppe i Alperne, må Tour-feltet i år se sig slået på målstregen. Scleroseforeningens cykelevent Cykelnerven indtog nemlig de selv samme franske bjergtoppe allerede i midten af juni. Her cyklede mere end 300 dedikerede cykelryttere otte udvalgte Tour-bjerge på bare fire dage.
Cykelnerven er Scleroseforeningens Tour de France-inspirerede cykelløb, som hvert år i juni sender hundredvis af dedikerede cykelryttere fra hele landet afsted mod de franske bjerge. Her cykler de til tops på en stribe stejle bjerge kun få uger inden, Tour-feltet lægger vejen forbi de præcis samme bjergtinder. Målet med det hele er at indsamle penge til forskning i sclerose og sætte fokus på sygdommen.
Med otte stejle bjergtoppe på bare fire dage kommer man ikke sovende til målstregen som Cykelnerven-rytter. Det kan de godt 300 deltagere i dette års udgave af Cykelnerven alle skrive under på. Mens nogle deltagere kører på eliteniveau, har andre aldrig før kørt op ad et bjerg på cykel. Blandt deltagerne var Hans-Jørgen Eibye, som kører for Cykelnervens team København:
“For mig er Cykelnerven en spændende sportslig udfordring, som jeg var nødt til at tage op. Samtidig er sclerose en sygdom, som jeg både har set tæt på i min egen familie og i professionelle sammenhænge, og derfor ville jeg kæmpe for at samle ind til forskning i lige netop sclerose. Det var helt vildt at opleve de her smukke bjerge og prøve kræfter med at cykle så langt og så højt sammen med 300 dedikerede cykelryttere, der alle kæmper for den samme sag.” – Hans Jørgen-Eibye, 68 år, bestyrelsesformand i Hansens Is, Hellerup.
Cykelnerven først til tops Når de professionelle ryttere rammer Alpernes klassiske bjergetaper til allersidst i årets Tour de France, har var Hans-Jørgen Eibye og resten af Cykelnervens ryttere allerede været til tops på en række af de samme bjerge:
• Col du Vars – 2.109 højdemeter
• Col d’Izoard – 2.360 højdemeter
• Col du Lautaret – 2.057 højdemeter
• Col du Galibier – 2.642 højdemeter
• Col de L’Iseran – 2.770 højdemeter
• Montée de Tignes – 2.089 højdemeter
• Comet de Roselend – 1.967 højdemeter
• Val Thorens – 2.365 højdemeter
Tour de France-rytterne rammer de præcis samme bjerge på Tourens 18. og 19. etape, som er de sidste og afgørende etaper, inden rytterne skal videre mod Paris og Tourens officielle afslutning.
For en verden uden sclerose Udover at være passionerede cykelryttere har Cykelnervens deltagere endnu en ting til fælles. De kæmper alle sammen benhårdt for at samle penge ind til forskning i sclerose og skabe opmærksomhed omkring sygdommen. De har brugt månedsvis på både træning og indsamling til forskning, inden turen endelig gik til Frankrig. Og de mange ryttere, som er fordelt på ni hold fra hele landet, slog alle tidligere rekorder med et samlet indsamlingsresultat på mere end 5.500.000 kr.
”På Cykelnerven kæmper vi alle side om side for en verden uden sclerose. Vores fantastiske ryttere har igen i år udvist kæmpe engagement og en viljestyrke uden lige. Vi er så stolte og ydmyge over den opbakning, som vi får fra hver eneste rytter på holdet. Vi kan næsten ikke få armene ned af ren lykke over det flotte resultat, som så mange mennesker har bidraget til at få i hus. Det gør virkelig en kæmpe forskel for alle dem, som lever med sclerose hver eneste dag,” siger Scleroseforeningens Mette Hjulmand Leonhard-Hjorth, som er løbsansvarlig for Cykelnerven.
De mange ryttere er fordelt på ni hold fra hele landet, herunder Cykelnervens team i København, som Hans-Jørgen Eibye kører for. Holdet indsamlede i alt mere end 678.000 kr., hvilket svarer til, at hver rytter har samlet imponerende 21.200 kr. ind. Det flotte beløb er resultatet af mange måneders frivilligt arbejde fra rytternes side. De har både haft deres egne online indsamlinger, skaffet sponsorater fra virksomheder og arrangeret en stribe succesfulde events, som har bidraget med mange tusinde kroner til de ni holds indsamlinger.
Tour de France i blodet Blandt de engagerede cykelnerveryttere er TV2s nyhedsværter Dennis Ritter og Mikael Kamber, ligesom tidligere OL-vinder Eskild Ebbesen og fodboldlegender som Thomas Helveg og Martin Jørgensen også er faste mænd på holdet.
”Cykelnerven kører lige i hælene på de største personligheder i Tour de France-historien. Her får vi som helt almindelige mennesker lov til at træde i pedalerne på de præcis samme bjergsider som stjernerytterne. Jeg kan ikke komme i tanke om nogen andre sportsgrene, hvor man på samme måde får adgang til idolernes arena som her. Alle rytterne på holdet deler en passion for cykling, og for mig er det en stor ære at få lov til at køre med, fortælle historier fra Touren og gøre mit til, at deltagerne hver især får en ægte Tour de France-oplevelse med hjem, når alle bjerge er besejret,” fortæller Dennis Ritter, som både er TV2s faste Tour de France-ekspert, nyhedsvært på TV2 News og ambassadør for Cykelnerven.
Cykelnerven finder sted hvert år i juni. Her rejser de mange ryttere til Frankrig for at kæmpe sig op ad de mest afgørende bjerge i Tour de France. Ruten planlægges altid efter den officielle Tour de France-rute, når denne offentliggøres i oktober.
Følg Cykelnerven på Facebook.com/cykelnerven og på Cykelnerven.dk
Kontaktinformation:
For yderligere information om Cykelnerven og Scleroseforeningen, kontakt venligst:
• Kommunikationskonsulent Stine Røpke Lindrup
Tlf. 28490818 / email sli@scleroseforeningen.dk
• Løbsansvarlig for Cykelnerven Mette Hjulmand Leonhard-Hjorth
Tlf. 25344449 / email mhj@scleroseforeningen.dk