Hjælp andemor: Ællinger kan få svær start i lukkede gårde

Hvert år kommer andefamilier i problemer, fordi andemor udklækker sine æg i lukkede gårde. Det er farligt for ungerne, hvis de ikke kan komme ud og ned i en sø.

Foto ABW

Besøger du søer rundt omkring det danske land i den kommende tid, kan du højst sandsynligt se de fineste, nye ællinger, der netop er blevet ført hen til vandområder af deres moder.

Forinden er de blevet udklækket i en rede, som andemoderen har udvalgt med fokus på fred, ro og sikkerhed i forhold til rovdyr. Det kan være ved søer, parker eller andre grønne områder. Nogle ænder vælger dog også steder i byen, og her kan der opstå problemer for andefamilien.

Ællinger er imponerende selvkørende
Forleden rykkede Dyrenes Beskyttelses dyreambulance ud til et plejecenter, hvor en andemor havde lagt rede i en atriumgård. Her skulle hendes 12 ællinger komme til verden. Gården indeholdt grønne buske at gemme sig i, og bygningen skærmede mod rovdyr.

– Andemor tænker først og fremmest over et roligt sted for hende og hendes ællinger, men tænker ikke nødvendigvis over, om hendes unger bagefter kan komme ud derfra. Hun kan selv flyve over tagene, men det kan ungerne ikke, og derfor bliver de fanget i gården med ringe muligheder for at skaffe føde, siger Peter Gravlund Nielsen, der er biolog og vildtplejeansvarlig hos Dyrenes Beskyttelse.

Mange dyremødre vil skaffe føde til sine unger i starten, men det er ikke tilfældet for ænder. Det skyldes ikke, at andemor ikke tager sig af sine unger, men snarere fordi ællinger er imponerende selvkørende.

– Ællinger kommer til verden med en ”madpakke” i maven, så de klarer sig de første fem dage, men herefter skal de have føde for at overleve. Den kan de faktisk skaffe selv fra dag et, men det kræver, at andemor kan føre dem ned til et søområde, siger Peter Gravlund Nielsen.

For andefamilien, der var fanget i plejecenterets atriumgård, endte det lykkeligt. Dyrenes Beskyttelses dyrereddere fik hjulpet dem ud af gården og hen til Furesø, hvor livet for alvor kunne begynde.

– Andemor tænker først og fremmest over et roligt sted for hende og hendes ællinger, men tænker ikke nødvendigvis over, om hendes unger bagefter kan komme ud derfra. Hun kan selv flyve over tagene, men det kan ungerne ikke, og derfor bliver de fanget i gården med ringe muligheder for at skaffe føde.

Peter Gravlund Nielsen, biolog og vildtplejeansvarlig hos Dyrenes Beskyttelse.
Sådan kan du hjælpe andefamilien
Opdager du en andemor, der har placeret sin rede et uhensigtsmæssigt sted, må du ikke begynde at flytte reden. Det gælder også, hvis æggene ikke er klækket, da andemor risikerer at blive skræmt væk.

Er ællingerne klækket ud af æggene og fanget i en gård, er der forskellige råd, alt efter hvor gamle ællingerne er. I faktaboksen nedenfor kan du se, hvordan du kan hjælpe andefamilien. Du er altid velkommen til at kontakte Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 for vejledning.

FAKTA
DET KAN DU GØRE

Opdager du en andefamilie et sted, hvor de ikke selv kan flytte sig, kan du gøre følgende:

  • Andemor med ællinger, der er under fem dage gamle: Ring 1812 og få vejledning.
  • Andemor med ællinger, der er over fem dage gamle: Ællingerne kan ikke flyttes med moderen. De skal fodres, indtil de er flyvefærdige. Ring evt. 1812 for vejledning.
  • Små ællinger uden andemor: Ring 1812 og få vejledning.

Kilde Dyrenes Beskyttelse.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Del på sociale medier