Gentoftes grimmeste hus

Gentoftes grimmeste hus
Danmarks grimmeste hus. Foto af Kurt Rodahl Hoppe

“Gentoftes grimmeste hus”. Sådan omtalte arkitekten bag huset det selv. Der er tale om Poul Henningsen – PH – manden der er bedst kendt som lampedesigner, samfundsdebattør og kulturkritiker. Når PH omtalte huset som det grimmeste i Gentofte, refererede han til de grå, ubehandlede betonklodser facaden er opført af. Huset ligner ikke en privat familiebolig – nærmere en tysk bunker fra Anden Verdenskrig.

Huset blev opført i 1937 og de seneste år har huset på Brogårdsvej gennemgået en omfattende restaurering og står snart klar til åbning. Realdania By og Byg står bag restaureringen. De købte huset i 2014 og har siden arbejdet på at bringe det tilbage til dets oprindelige udseende, som led i deres projekt “Den levende bygningsarv”. Formålet er at være med til at sikre og udvikle den danske bygningsarv, så den kan bevares som en nærværende fortælling om vores fælles historie.

Gentoftes grimmeste hus1
Teressedør. Foto af Kurt Rodahl Hoppe

Huset blev opført på en skråning og designet følger skråningen – såvel udenfor som indenfor. Der løber således en lang trappe gennem huset fra nederst til øverst og skaber en helt speciel oplevelse når man bevæger sig rundt i huset. Også materiale valget var specielt for datiden. PH valgte at benytte traditionelle materialer med – for tiden – meget moderne materialer. Således blev ydervæggene opført af betonblokke og vinduerne blev udformet af jernrammer malet i rød blymønje.

 

Realdania By & Byg holder åbent hus for alle interesserede i september. Læs mere om åbent hus arrangementet her.

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Del på sociale medier