Flere eksempler på spritkørsel i delebiler

Københavns Politi har den seneste tid sigtet flere for at køre spritkørsel i delebiler om natten, og har derfor skærpet fokus på problematikken. Rådet for Sikker Trafik ser med bekymring på udviklingen.

De fleste danskere har forstået budskabet om, at man ikke skal tage bilen til julefrokost, fordi det er farligt, dyrt og dumt at lade sig friste til at køre den hjem, når snaps flyder i blodet. Det har intensiv politikontrol og massiv kampagneindsats printet ind hos de fleste.

Desværre lader det til, at nogle festglade og berusede personer i løbet af aftenen lader sig friste, og sætter sig bag rattet i en af de delebiler, man bl.a. kan leje i København. Københavns Politi har i den senere tid således sigtet flere bilister i delebiler for spritkørsel.

– Vi kan konstatere, at nogle borgere tilsyneladende lader sig friste af, at delebilerne er lettilgængelig i de københavnske gader, og derfor sætter sig bag rattet, selvom de har en alt for høj promille, siger Henning Pedersen, vicepolitiinspektør i Københavns Politi.

Han understreger, at problemet ikke er delebilerne og selskaberne bag, men borgere, som lader sig friste til at køre med alt for meget alkohol i blodet.

– Det er fuldstændig utilstedeligt at køre bil påvirket. Man risikerer at sætte både sin egen og andres førlighed over styr, og derfor sætter vi nu særlig fokus på denne nye problematik, siger vicepolitiinspektøren.

I løbet af efteråret har Københavns Politi sigtet en håndfuld personer for spirituskørsel bag rattet i delebiler på vej hjem om natten. Blandt andet natten til den 28. oktober hvor vi standsede en 29-årig mand på Sønder Boulevard, som blev sigtet for at køre med for høj promille og for at køre ind over cykelstien. Tre dage efter blev en 19-årig mand sigtet på Fredensgade, da han ligeledes kørte spirituskørsel.

Grib ind, hvis du ser en mulig spritbilist Et godt råd til at undgå at ende som spritbilist, er, at man beslutter, hvordan man kommer hjem, inden man begynder at drikke alkohol. Venter man med at træffe beslutningen, til man står kold, fuld og træt midt på natten, kan man komme til at træffe et valg, som har store konsekvenser.

Derfor har anbefalingen i mange år været, at man lader bilen stå hjemme, hvis man skal til julefrokost. Ser man en ven eller bekendt, der efter en festlig aften skal til at sætte sig bag rattet, er det vigtigt, at man griber ind.

– Står man i en situation, hvor man er usikker på, om en ven er i stand til at køre bil, er det vigtigt, at man italesætter sin tvivl og i sidste ende siger klart fra. Hvis man kan stoppe en ven i at blive spritbilist, vil de ofte takke for det dagen efter, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Langt de fleste danskere tager heldigvis afstand fra spritkørsel, og faktisk er det flere end 9 ud af 10, som mener, at spritkørsel er uacceptabelt. Alligevel er der for mange, som tager chancen og sætter sig bag rattet, selvom de har fået for meget at drikke.

Gode råd til at stoppe spritkørsel Det kan føles svært at overtale en anden til at lade bilen stå. Især hvis du ikke er sikker på, hvor meget han eller hun har drukket. Men husk på, at hver gang du forhindrer en anden i at blive spritbilist, gør du vedkommende en stor tjeneste. Her får du syv gode råd:

Fortæl personen, at du har det skidt med, at de kører Forsøg at tale vedkommende fra at køre og tag evt. bilnøglerne Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden Ring efter en taxa og lån evt. din ven penge til taxaen Tilbyd overnatning Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket Hvis personen alligevel kører: Ring til politiet på 114

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Del på sociale medier