IVSer bag flere konkurser i marts

Konkurstal for marts viser en markant stigning fra februar, men også sammenlignet med marts 2021. Bag stigningen er en pukkel af IVS-opløsninger fra efteråret, og nu venter tilbagebetalinger af corona-lån for dansk erhvervsliv.

I marts har dansk erhvervsliv oplevet en markant stigning i konkurser i forhold til det rekordlave niveau, der var i februar – sammenlignet med marts 2021 er stigningen dog mindre markant.

Ifølge tal fra analyse- og datavirksomheden Experian gik 971 danske virksomheder konkurs i marts 2022. Det er en markant stigning fra februar, hvor 366 virksomheder lukkede for sidste gang. I marts 2021 gik 869 danske virksomheder konkurs.

– Erhvervslivet står lige nu midt i en potentiel storm med to elementer, der kan få antallet af konkurser til at stige. Det første handler om, at vi nu begynder at se IVS’er, der burde være blevet opløst for måneder siden, gå konkurs. Det er plausibelt, at det er de tekniske konkurser, vi nu for alvor begynder at se i tallene. Set med de makroøkonomiske briller har de mange konkurser i IVS’er dog reelt ikke de store samfundsøkonomiske påvirkninger, siger Bo Rasmussen, direktør hos Experian og fortsætter:

– Det andet element er mere bekymrende. Det drejer sig om tilbagebetalingen af corona-lån, der forfaldt nu her 1. april. Flere aktører i erhvervslivet frygter, at et firecifret antal aktive virksomheder – herunder inden for især restaurationsbranchen og andre lignende servicefag – kommer til at bukke under i de kommende uger og måneder, fordi de ikke kan betale lånet eller få det konverteret til et traditionelt banklån. Men under alle omstændigheder kommer der til at gå nogle måneder, før eventuelle konkurser ses i konkursstatistikkerne.

Umiddelbart kommer virksomheder, der ikke betaler lånet tilbage, til at flyttet til en statslig overgangsordning, hvor der hver måned bliver tilskrevet en rente på 0,7 procent.

Kreditvurdering er vigtig i usikre tider

Experian-direktøren påpeger, at også renter, inflation, pressede forsyningskæder og politisk uro alt sammen er med til at puste til usikkerheden for dansk erhvervsliv og samfundet generelt.

Med et mere usikkert verdensbillede i 2022 foreslår Bo Rasmussen, at de danske virksomheder fokuserer ekstra meget på kreditgivningen.

– Det er vigtigt, at der fortsat er fokus på en grundig kreditvurdering, for når usikkerheden står for døren, er det afgørende, at virksomhedens kreditpolitik følger med. Vi ved, at både private husholdninger og virksomheder oplever stigende priser på stort set alt, og det kan derfor ikke undgås, at der bliver spist af det økonomiske råderum i den kommende tid.

– Samtidig er det også vigtigt for finansvirksomhederne, at de har fortsat fokus på ansvarlig långivning, når mange virksomheder efter planen skal konvertere hjælpepakkerne til traditionelle banklån i løbet af de næste måneder, påpeger Experian-direktøren.

Kontakt Rie Lindgren for at modtage konkursanalysen ved at sende en e-mail til rie.lindgren@experian.com

Om Experian

Experian er verdens førende leverandør af data- og analysetjenester. Under livets store øjeblikke – fra at købe et hjem eller en bil, til at opstarte en forretning- giver vi forbrugere og vores kunder mulighed for at administrere deres data med tillid. Vi hjælper enkeltpersoner med at tage økonomisk kontrol og få adgang til finansielle tjenester, og virksomheder til at træffe bedre beslutninger. Vi hjælper långivere med ansvarlig långivning og organisationer og virksomheder med at forhindre identitetssvig og kriminalitet.

Vi har 20.000 kollegaer, der opererer i 44 lande, og hver dag investerer vi i nye teknologier, talentfulde mennesker og innovation for at hjælpe alle vores kunder med at maksimere enhver mulighed. Vi er noteret på London Stock Exchange (EXPN) og er en fast bestanddel af FTSE 100-indekset.

Lær mere på www.experian.dk eller besøg vores globale nyhedsblog for at få de seneste nyheder og indsigter fra vores verden.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Del på sociale medier