Udsyn og indblik: Jihadisme, Ukraine, syg litteratur og meget mere…

Vi ser både ud og ind, når der i den næste tid er forholdet mellem Vesten og jihadismen, ukrainsk litteratur og kultur, sygdom i den unge litteratur, forældrecafé om børns fælleskaber og Karen Blixens breve på programmet.

Husk også Gentofte Mødes 2022, som løber af stablen fredag 2. september i Byens Hus.

Vi glæder os til at se jer på bibliotekerne.

MVH Gentofte Bibliotekerne

Jakob Sheikh: Vi tabte – hvordan jihadismen besejrede Vesten

Mandag den 29. august kl. 17.00-18.30 Gentofte Hovedbibliotek

Med afsæt i sin nyeste bog, Vi tabte, udforsker Jakob Sheikh forholdet mellem Vesten og jihadismen gennem de seneste 20 år og giver et øjenåbnende bud på, hvordan vi siden 9/11 har fejllæst jihadismens natur.

Da tvillingetårnene i New York forsvandt den 11. september 2001, opstod en ny global tidsalder, og krigen mod terror begyndte for alvor. Men i dag, 20 år efter, står jihadismen stadig som bevægelse og endda stærkere end nogensinde før.

I sit foredrag forsøger Jakob Sheikh med udgangspunkt i personlige møder med jihadister, rejser i den islamiske verden og analyse af både jihadistiske og vestlige kilder at svare på det grundlæggende spørgsmål: Hvordan og hvornår vinder vi over jihadisterne?

Entré: 45 kr.

Køb billet her 

Ukraine – et lands kamp for identitet

Tirsdag den 30. august kl. 17.00-19.00 Gentofte Hovedbibliotek

Bliv klogere på ukrainsk kultur, litteratur og historie! Thomas Poulsen – litterat og direktør i Ukrainerejser – kommer forbi Gentofte Hovedbibliotek og fortæller om nogle af verdenslitteraturen største forfattere med forbindelser til Ukraine. Helt tilbage til antikken med Platon og Herodot og senere Gogol, Pusjkin, Joseph Roth, Bulgakov, Svetlana Alexievich og mange flere. Derudover Thomas’ personlige beretning om at flygte ud af Ukraine, da krigen brød ud.

Under foredraget kan du smage forskellige ukrainske specialiteter, bl.a.vine og oste netop hjembragt fra Ukraine af Thomas.

Entré: 45 kr. inkl. smagsprøver.

Køb billet her 

Forældrecafé: Børns fællesskaber

Torsdag den 1. september kl. 16.30-17.30

Gentofte Hovedbibliotek

Forældrecafé på Gentofte Hovedbibliotek er for dig, der har børn ml. 0 og 6 år, og er nysgerrig på viden om forældreskab, børn og trivsel. I samarbejde med Dagtilbud i Gentofte Kommune inviterer vi til en række hyggelige og uformelle caféarrangementer.

1/9: Børns fællesskaber Hør, hvordan daginstitutionen Ellegården arbejder med børnenes fællesskaber. Hvordan understøtter de børnene, når de fra at være barn i en familie nu skal fungere i en stor gruppe.

Hvis du har dit barn med, tilbyder vi en lille aktivitet for børnene, mens I deltager i Forældrecafé. Café Henning er åben til kl. 18. Her kan købes mad eller take away; vi dækker op til fællesspisning.

15/9: Børns motoriske udvikling – Læs mere her –> 29/9: Digitalisering i børnehøjde – Læs mere her –> 13/10: Giv sproget vinger – Læs mere her –>

Gratis.

Tilmeld jer her (kun voksne skal have billet) 

Teaterforestilling: Blixens Breve

Torsdag den 1. september kl. 16.50-18.30 Gentoftegade Bibliotek

Skuespiller Annethia Lilballe fortolker et udvalg af Karen Blixens forunderlige breve i denne one-man forestilling. Det er en sjælden nærværende og intens oplevelse at være i selskab med Annethia Lilballe som Karen Blixen. Med sit intense blik og indlevelse giver hun Karen Blixens breve, anekdoter og fortællinger liv og nærvær.

Gratis.

Læs mere og tilmeld dig her 

Unge stemmer: Litteratur og sygdom

Foto: Daniel Hjorth

Lørdag den 3. september kl. 12.00-15.00 Gentofte Hovedbibliotek

En temadag, hvor vi igennem litteratur sætter fokus på at være ung og have sygdom tæt inde på livet. Hvordan er det at være syg, fysisk eller mentalt, at være pårørende og at leve i et samfund, hvor frygten for sygdom og smitte er kommet mere i fokus? Har man en sygdom, eller er man en sygdom? Og kan litteratur, kultur og kunst være helbredende for afsender såvel som modtager?

12.00-12.45: Fine Gråbøl: Ungeenheden 13.00-13.45: Vilma Sandnes Johansen: Tænk ikke på mig 14.00-14.45: Anne Suhr, Ph.d. i socialpsykologi og adjunkt: Den betydningsfulde kunst

Gratis.

Tilmeld dig her 

Fredag den 2. september kl. 15.00-20.00 Byens Hus på Hellerupvej 22-26

Gentofte Mødes er en-dags-festival for demokrati og samtale, hvor vi mødes på tværs og taler sammen om det, der rører sig i vores kommune, drøfter vigtige konkrete emner på nye måder, der styrker vores lokale demokrati og giver os lyst til at engagere os.

Gentofte Mødes 2022 skabes af Gentofte Kommune sammen med frivillige i Byens Hus, Villabyerne som mediepartner og alle, der har lyst til at være med.

Hvis du har lyst til at bidrage med en debat eller som frivillig, så læs mere på siden for arrangører.

Se programmet her 

Det sker også:

Klimaspot: Få gode råd på dit bibliotek

Onsdage kl. 10-12 i ulige uger på Hovedbiblioteket

Onsdage kl. 10-12 i lige uger på Gentoftegade Bibliotek

På biblioteket kan du få inspiration og vejledning til, hvordan du kan spise klimavenligt, transportere dig grønnere og spare på energien i hjemmet. Du kan også få tips til affaldssortering, mere genbrug, og hvordan du skaber en have, der summer af liv. Kig forbi, og vi guider dig til gode vaner og grønne løsninger.

Gratis. Ingen tilmelding.

Forfattere om fredagen

Hver fredag kl. 14.00-16.00 fra den 2. september – den 9. december Vangede Bibliotek

Vær med når Jesper Dalhoff og bibliotekets personale byder velkommen til en hyggelig eftermiddag med litteraturoplæsning. Du kan også høre om – og lade dig inspirere af – andres oplevelser indenfor kultur- og rejselivet.

Gratis. Ingen tilmelding.

Biblioteket anbefaler: Indkredsning l-lll af Carl Frode Tiller

Litteraturformidler Therese West Boardman anbefaler Indkredsning l-lll. En medrivende og raffineret romantrilogi, der er mesterligt fortalt, rasende godt komponeret og afslutningsvist tager en uventet drejning.

Indkredsning l-lll er en dystert humoristisk skildring af forholdet mellem identitet og fortælling. Carl Frode Tiller har stor sans for det komplekse, psykologiske spil mellem mennesker, og viser, hvordan vores liv udfolder sig i samspil og modspil med andres.

Læs Thereses anbefaling her 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Del på sociale medier