Sparetip: Tænd langsomt for varmen

Mange stuer i hovedstadsområdet er nok ved at ramme de 19 grader i inde-temperatur, som HOFOR i forlængelse af den europæiske energikrise har opfordret til. Når rumtemperaturen kommer under 19 grader, er det tid til at tænde for varmen, men husk at gøre det på en smart måde. Der er nemlig både penge og energi at spare ved at følge et par simple råd – herunder at tænde fjernvarmeanlægget langsomt.

Tænd langsomt for fjernvarmeanlægget og spar på varmeregningen.

Har du har et fjernvarmeanlæg i kælderen, kan du typisk spare op mod 1.000 kr. i den kommende varmesæson, hvis du sørger for at tænde det langsomt. Det optimale er at skæve til temperaturerne udenfor og kun skrue gradvist op for dit fjernvarmeanlæg. Det er nemt og kan spare de danske villafamilier både penge og energi.

“Vi ser ofte, at kunderne her i varmesæsonens begyndelse indstiller varmeanlægget, som var det hård frost udenfor. Men det er faktisk en god ide at tænde langsomt og nøjes med at sætte termostaten på fjernvarmeanlægget, så temperaturen på vandet, der løber frem til radiatorerne, i begyndelse af varmesæsonen er på mellem 30-35 grader. Senere kan man så skrue gradvist op for varmen i takt med, det bliver koldere udenfor,” siger sektionsleder Emil Ziyanak fra HOFOR. Sådan tænder du langsomt for fjernvarmen Når fyringssæsonen begynder, sætter du fremløbstemperaturen på dit fjernvarmeanlæg på 30-35 grader. Fremløbstemperaturen er temperaturen på det vand, der løber frem til dine radiatorer.

Når det bliver koldere i oktober eller november, hæver du fremløbstemperaturen fem grader, og når kulden sætter yderligere ind senere på vinteren, hæver du med endnu fem grader.

Har du installeret automatik på dit fjernvarmeanlæg, skal du ikke selv justere fremløbstemperaturen manuelt, men derimod sørge for, at automatikkens varmekurve er indstillet korrekt. Få evt. hjælp fra din VVS’er. Spar penge og energi – også når du bor i lejlighed Hvis du bor i en lejlighed, har du typisk ikke adgang til at stille på varmeanlægget. Men der er stadig nogle gode råd, som kan skære ned på varmeregningen og betyde, at du sparer på energien.

“Lige nu anbefaler vi, at man holder 19 grader i hjemmet, for at vi kan spare på energien. Det er et par grader lavere end normalt, og hver gang man skruer en grad ned for varmen, så siger en tommelfingerregel, at man sparer op til fem procent på varmeregningen,” påpeger Emil Ziyanak.

Sparetips til alle med fjernvarme

Alle radiatorer i et rum bør indstilles ens og ‘tændes’ samtidigt. Det er bedre med fire radiatorer, der alle varmer lidt op, end én, der bare banker derudaf. Alle rum i boligen skal helst være opvarmede – også soveværelset, men luk døren, hvis du foretrækker det lidt køligere. Spar på det varme vand – det bliver varmet op med fjernvarme. Flyt møbler væk fra radiatorer, så udnytter du varmen bedre. Hjælp med at spare på energien ved at holde temperaturen i hjemmet på 19 grader. Tag et varmt tæppe over dig og uldsokker på fødderne, hvis det bliver for køligt om aftenen.

Find flere sparetips på www.hofor.dk/spar-energi

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Del på sociale medier