Ældres lugtesans er svækket, når det gælder kød og løg, men ikke hindbær og vanilje

Modsat hvad videnskaben længe har troet, har ældre mennesker med nedsat
lugtesans ikke en generelt svagere evne til at lugte – det kommer meget an
på, hvad det er for en slags duft. Det konkluderer forskere fra Københavns
Universitet efter at have undersøgt en stor gruppe ældre danskeres
intensitetsopfattelse af velkendte maddufte.

At mormor eller bedstefar ikke er så gode til at lugte, som de har været,
kender mange sikkert til. Og det er faktisk videnskabeligt påvist, at ens
lugtesans gradvist svækkes, fra man er cirka 55 år. Men hvor man indtil nu
har troet, at lugtesansen bliver svagere helt generelt, når man kommer op i
årene, viser et studie fra Københavns Universitet, at visse typer maddufte
er væsentligt mere påvirket end andre.

På Institut for Fødevarevidenskab har Eva Honnens de Lichtenberg Broge og
hendes forskerkolleger testet ældre danskeres evne til at opfatte maddufte,
man kender fra hverdagen. Forskerne målte både, hvor intenst de ældre
opfattede de forskellige maddufte, og hvor godt de kunne lide duftene.

“Vores studie viser, at nedsat lugtesans hos ældre er mere komplekst, end
man hidtil har vidst. Hvor ældres sans for dufte fra stegt kød, løg og
champignon er markant svagere, lugter de appelsin, hindbær og vanilje lige
så godt som yngre voksne. Nedsat lugtesans gælder altså ikke over hele
linjen. Det virkelig interessante er, at intensitetsopfattelsen af duftene
kun har lille betydning for, hvor godt de kan lide disse dufte,” fortæller
Eva Honnens de Lichtenberg Broge.

For eksempel kunne de ældre godt lide duften af stegt kød, løg og
champignon, selvom deres evne til at lugte disse ting var nedsat. Deres evne
til at lugte bl.a. kaffe var ligeledes svækket, men denne duft kunne de
ældre derimod ikke lide i samme grad som de yngre.

Testpersonerne var 251 danskere mellem 60 og 98 år og en kontrolgruppe
bestående af 92 personer på mellem 20 og 39 år.

Hvordan hænger det sammen?

Hvorfor ældres lugtesans kun er nedsat over for visse typer maddufte, og
hvorfor det kun i nogle tilfælde hænger sammen med, om de kan lide duften i
mindre grad, kan forskerne kun gisne om. De har dog et bud på, hvorfor
nedgangen i lugtesans var størst for stegt kød, løg og champignon –
fødevarer, der på engelsk betegnes som ‘savory’ (hvad man på dansk kan
beskrive som en salt umami-smag).

“Det kan muligvis hænge sammen med, at disse er dufte, der tit indgår i mad,
hvor det salte eller umami er et grundelement. Det er velkendt, at salt er
den grundsmag, der påvirkes mest af aldring. Og da smag og duft er stærkt
associeret, når det gælder mad, kan vores duftopfattelse muligvis blive
forstyrret, hvis ens smagsopfattelse af salt er nedsat,” siger Eva Honnens
de Lichtenberg Broge.

Helbred og livskvalitet

Forskerne håber, at resultaterne kan bruges af folk, der arbejder med at
forbedre måltiderne og spiseoplevelsen for ældre. Opgørelser viser, at
halvdelen af de ældre over 65 år, der bliver indlagt på medicinske
afdelinger på landets sygehuse, er underernærede. Det samme gælder hver
femte beboer i plejeboliger.

Selvom lugtesansen er vigtig for at stimulere appetit og desuden også
stimulerer vores serotonin-niveau, er studiet ifølge Eva Honnens de
Lichtenberg Broge med til at vise, at følsomheden af ens lugtesans ikke
behøver at være afgørende. For adskillige af madduftene gjaldt det, at
personens præference for duften forblev uændret, selvom evnen til at opfatte
duften var svagere.

“Vores resultat viser, at så længe man stadig er i stand til at genkende
madduften, betyder intensiteten ikke noget for, hvorvidt man kan lide den.
Så hvis man vil forbedre de ældres måltidsoplevelse, er det mere relevant at
se på, hvad ældre kan lide, end at se på, hvilke dufte de ikke opfatter så
kraftigt,” slutter Eva Honnens de Lichtenberg Broge.

Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Food Quality and
Preference.
Link

OM STUDIET

*

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Del på sociale medier