Jan Kjær har sammen med spiludvikleren Claus Aarøe produceret et meget fint begynder rollespil: Nomerne. Det er let at komme i gang med og introducerer spillerne til den spændende fantasyrollespil verden.

Mange af os forældre og bedsteforældre synes en gang imellem, at det er lidt trættende at sidde og se på ungerne glo ind i en telefon eller en tablet og vi kunne godt ønske os, at der var nogle andre underholdningsmuligheder, som virkede lidt mere levende og personlige og som man kunne udøve sammen.

Her melder rollespil sig som en virkelig spændende mulighed. Rollespil har eksisteret i mange år og er nok mest kendt som fantasy rollespil i genren Dungeons & Dragons, som blev opfundet af Gary Gygax og Dave Arneson i 1970. Og senere oversat til dansk af Fafner Spil.

D&D på dansk, Fafner Spil

I forenklet form skal en gruppe spillere under ledelse af en spilmester løse opgaver, slås med monstre, overvinde forhindringer, og hvis det lykkes vinde ære og skatte.

Det er karakteristisk for mange af de store rollespil er, at de er relativt kompliceret at spille især for den centrale spilmester, der skal holde styr på det hele. Det gør det svært for folk at komme i gang med spillene og svært at blive ved med at holde dampen oppe i længere tid. Uanset hvor sjovt og underholdende det måtte være for spiller og spilmester.

Derfor er det rigtig fint, at Jan Kjær og Claus Aarøe har udarbejdet et nyt rollespil for begyndere, der forenkler reglerne, så det er nemt for de fleste at komme i gang.

i rollespillet Nomerne har man f.eks. gjort det mere enkelt at slås med monstrene, fordi man har fjernet den del af spillet, hvor man skal slå terninger (1 til 2 alm. sekssidede terninger) for at se om man rammer det monster, der bevogter skatten. I stedet slår man bort for, hvor meget skade der gives, altid minimum et point.

Desuden slipper spilmesteren også for besværet med at holde styr på erfaringspoint, idet man blot lader spillerne stige i niveau, når de har gennemført en opgave, som spilmesteren har givet dem.

Jeg havde fornøjelsen at spille spillet med vores børnebørn forleden og det blev taget godt imod. De fire unger – fra 4-13 år – var spændte og fik en oplevelse ud af det. Dog var det lidt for krævende for den yngste på fire år, som endte med at opsøge sin tablet! De tre ældste havde prøvet det før, så de var ganske kendt med rollespilsgenren, men synes at spillet var underholdende og kunne især godt lide den opgave, der blev stillet om at skulle tyde nogle koder, som kunne finde frem til den afhørende trylleformular.

Spillet kan varmt anbefales for forældre og bedsteforældre.  Især når det hen ad vejen bliver udvidet med flere eventyr og flere niveauer af skatte og monstre.

Spillet koster 169,95 og kan f.eks. købes her. Tilbehør til spillet, kan downloades og skrives ud fra Jan Kjærs hjemmeside.

Karl Iver Dahl-Madsen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev