Folketingsvalg: Her er bøgerne om politikerne

Årets Nobelpris i litteratur går til franske Annie Ernaux, som skriver erindringslitteratur i en kollektiv form. Det er ingen hemmelighed, at vi på Gentofte Bibliotekerne er meget begejstrede for Ernaux, og nederst i dette nyhedsbrev kan du læse litteraturformidlernes anbefalinger af flere af hendes bøger.

En anden nyhed fra ugen der gik er valgudskrivelsen. I anledning af at vi skal til folketingsvalg den 1. november, har vi samlet bøger, der giver et smugkig bag facaden på Mette, Lars, Inger, Morten og de andre hovedrolleindehavere under den kommende valgkamp. Hvem er de egentlig, de politikere, der gerne vil lede vores land? Det kan du blive lidt klogere på i bøgernes verden.

Vi glæder os til at se jer på bibliotekerne.

MVH Gentofte Bibliotekerne

Se listen med bøger om politikere her 

Luk verden ind: Live-stream med Linn Ullmann

Onsdag den 12. oktober kl. 20.00-20.45 Livestreames på Facebook via begivenheden:

Livestream: Linn Ullmann – Forfatter til Pige, 1983

Se med, når litteraturformidler Rune Nyholm Nøhr Christiansen fra Fredensborg Bibliotekerne via livestream interviewer den norske forfatter Linn Ullmann live fra Norge om hendes anmelderroste roman Pige, 1983, som er indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris 2022.

Pige, 1983 er en autofiktiv fortælling om en moden kvinde, der reflekterer tilbage til sit 16-årige jeg i 1983. På morens ønske var hun rejst til Paris for at jagte en modeldrøm, og i det parisiske liv indleder hun en affære med en 44-årig fotograf. Hvilke følger har det haft for hende som menneske og kvinde? Og kan man egentlig stole på sin egen erindring?

Du kan følge med i live-streamingen på Facebook via begivenheden: Livestream: Linn Ullmann – Forfatter til Pige, 1983, og du kan stille spørgsmål i kommentarsporet under interviewet.

Projektet er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen.

Læs mere og find link til Facebook her 

Kultkælderen

Onsdag den 19. oktober kl. 16.50-20.00 Gentoftegade Bibliotek

Så er vi igen klar med kolde kultgys fra kælderen. Vi glæder os til at projektere nye uhyrligheder op på vores lærred. Genren er stadig splat, gys, skræk og andet fra filmens underverden. Nu i endnu bedre kvalitet, for vi har fået nyt AV-udstyr. Vi lægger ud med at åbne op for helvede på jord, når vi viser overnaturligt italiensk ‘gore’ fra start 80’erne.

Gratis.

Tilmeld dig her 

Franske film-fredage

Fredag den 21. oktober kl. 17.00-19.00 Gentofte Hovedbibliotek

Start din weekend med at se en god fransk film på det store lærred i Øregårdssalen. Tilmeld dig Filmklubbens månedlige nyhedsbrev for at se hvilken film og få hele klubbens program.

Gratis.

Tilmeld dig her 

Film: Magiske skabninger (fra 11 år)

Motiv fra filmen

Lørdag den 22. oktober kl. 11.00-13.00 Ordrup Bibliotek

Hvor mange magiske væsner kan der være i én kuffert? 70 år før Harry Potter kom til verden, er den unge troldmand Newt på jagt efter magiske væsner og deres evner, som han vil samle i et stort opslagsværk. Men at jagte eventyrlige skabninger er ikke uden problemer, og Newt får snart brug for hjælp. Både fra andre troldmænd og af mugglere, dvs. mennesker uden magiske kræfter. Men hvad sker der, når nogle af skabningerne slipper løs? Kan Newt nå at indfange dem, inden magien afsløres?

Filmen vises på engelsk med danske undertekster. Fra 11 år. Både børn og voksne skal have billet.

Gratis.

Tilmeld jer her 

Det sker også:

Klimaspot – Få gode råd på dit bibliotek

Onsdage fra kl. 10-12 i ulige uger på Hovedbiblioteket

Onsdage fra kl. 10-12 i lige uger på Gentoftegade Bibliotek

Magic the Gathering Torsdage kl. 17.00-20.00 på Gentofte Hovedbibliotek

Forfattere om fredagen Fredage kl. 14.00-16.00 på Vangede Bibliotek

Biblioteket anbefaler: Årene af nobelprismodtager Annie Ernaux

Den franske forfatter Annie Ernaux modtog i torsdags Nobelprisen i litteratur. Her kan du læse bibliotekets litteraturformidleres anbefalinger af hendes bøger.

“Bevare noget af den tid hvor man aldrig mere vil være”. Sådan lyder den sidste sætning i franske Annie Ernaux’ livsværk Årene og er samtidig en karakteristik af ‘skriveprojektet’, som hun også kalder det, der har været undervejs i mange år.

Litteraturformidler Christine Fur Fischer anbefaler Årene, der er struktureret som nedslag i et pige- og kvindeliv ud fra beskrivelser af fotografier, der viser pigen og senere kvinden i forskellige situationer og bundet sammen af en kollektiv erindring om den tid, lige præcis det liv leves i.

Formen er kollektiv, selv om udgangspunktet er selvbiografisk, så fortællerens personlige erindring hæves op til en fælles erindring, og fortælleren bliver repræsentant for sin samtid. Det er således ikke et ‘jeg’, der taler, men et ‘vi’ og et ‘man’; hvilket flytter fortællingen fra det private til det generelle. Årene er på den måde en favnende beskrivelse af det fællesskab, der udgøres af dem, der har en tid og til dels også et geografisk sted til fælles, og resultatet giver både historisk og kulturel indsigt. Samtidig er bogen med sin form og sin klare stil en litterær bedrift.

Lån Årene af Annie Ernaux her 

Biblioteket anbefaler: Hændelsen og Simpel lidenskab af nobelprismodtager Annie Ernaux

Årets nobelprismodtager Annie Ernaux er især kendt for sit hovedværk Årene, men har et stort forfatterskab bag sig, som absolut er værd at dykke ned i.

Litteraturformidler Therese West Boardman anbefaler de to kortromaner Hændelsen og Simpel lidenskab, hvor det personlige ligesom i Årene bliver løftet til noget fælles og almengyldigt. Begge bøger fremstår dermed også som et spejl, især kvinder vil kunne genkende sig selv i.

Omdrejningspunktet i Hændelsen er en illegal abort, som Ernaux fik foretaget som ung studerende i 1963 og i romanen tænker tilbage på.

I Simpel lidenskab dokumenterer Ernaux et kærlighedsforhold, hun havde til en gift mand, da hun var omkring 50 år. Forholdet varer to år, og i den periode forbinder hun alt, hvad der møder hende, med den mand, som hun elsker og begærer.

Læs hele Thereses anbefaling her 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev