Balder Olrik er Gentoftekunstneren 2022

Billedkunstner Balder Olrik er udnævnt til Gentoftekunstneren 2022. Med udnævnelsen anerkendes han for sit omfattende kunstneriske virke og i forbindelse med udnævnelsen har han skabt værket Birk vs. Bøg til Gentofte Kommune – et stille drama.

Balder Olrik. Foto: Gentofte Kommune

Balder Olrik var blot 16 år, da han i 1982 blev optaget på Kunstakademiet som den yngste i 100 år. Han mødte hurtigt både national og international anerkendelse med sine store malerier i en dunkel, dystopisk stil. Som 32-årig forlod han imidlertid kunstbranchen og startede internetfirmaet Goviral, der bl.a. producerede videoer og marketing. I 2009 solgte han sin andel og i 2014 genoptog han sin kunstnerkarriere. I dag arbejder han med kunstfotografi og han bor og arbejder i Hellerup.

Blandt Balder Olriks seneste udstillinger kan nævnes Blind Spots med Hartmann Projects i Stuttgart og Paris i 2019 og Frigjort sammen med fotograf Erik Steffensen på Rudolph Tegners Museum i Dronningmølle i 2021.

Stille drama Til Gentofte Kommune har Balder Olrik skabt et fotografisk værk; et mørkt motiv med to unge træer og et grønt, tomt felt. Titlen er Birk vs. Bøg og Balder Olrik fortæller:

– Jeg ville godt lave et lokalt forankret værk til Gentofte. Jeg gennemgik mine billeder og så slog det mig, at jeg har fotograferet de samme to træer igen og igen. De står i Brobæk Mose. Birken var der først, så kom bøgen og den bliver større. De står tæt op ad hinanden, og den ene må på et eller andet tidspunkt vige for den anden. Det er et stille drama, en langsom kamp, der måske tager et helt liv. Der er noget charmerende over det underspillede drama. Vi har en tendens til at ville overgå hinanden i storslåethed. Jeg ville gerne vise kvaliteten i det underspillede og langsomme. Vi bliver jo nødt til at vente på træerne – og måske når vi aldrig at få afgørelsen.

Borgmester Michael Fenger siger:

– Balder Olrik er en spændende kunstner. I sine forunderlige fotografier skærper han vores blik for omgivelserne og giver os en ny bevidsthed om, hvordan vi ser. Man tager altid noget med sig, når man har mødt Balder Olriks kunst. Jeg glæder mig over, at han er Gentoftekunstneren 2022.

Om Gentoftekunstneren Siden 1994 har Kommunalbestyrelsen årligt udnævnt en kunstner bosiddende i Gentofte Kommune til Gentoftekunstner. Den udpegede kunstner modtager en pris på 25.000 kr. og producerer et antal værker, som anvendes til repræsentationsgaver i det indeværende år. Derudover figurerer et af Gentoftekunstnerens værker på kommunens lykønskningskort og julekort for året. Både billedkunstnere, kunsthåndværkere, designere og arkitekter kan udnævnes, blot der er tale om en bredt anerkendt produktion og et højt professionelt niveau.

Udnævnelsen af Gentoftekunstneren skal bidrage til at skærpe opmærksomheden omkring kulturen i Gentofte Kommune og sætte fokus på de kunstneriske potentialer, som findes i her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev