Lige nu føler vi alle med det ukrainske folk, men hvor meget ved vi egentlig om Ukraine, ukrainerne og baggrunden for den krig, der udspiller sig? Skønlitteraturen byder på en unik mulighed for at lære den ukrainske folkesjæl at kende, og selv om der ikke findes meget oversat ukrainsk litteratur, er der de senere år blevet oversat nogle perler til dansk. Læs mere nedenfor og reserver bøgerne på biblioteket eller find dem på eReolen.

Vi glæder os til at se jer på bibliotekerne.

MVH Gentofte Bibliotekerne

Ukrainsk skønlitteratur

Kultur og skønlitteratur er altid en god vej til at opnå kendskab til et lands mentalitet og folkesjæl. Endnu er der ikke så meget ukrainsk litteratur, der er oversat til dansk, men her kan du se et udvalg af gode romaner fra ukrainske forfattere. Selvom ukrainsk er hovedsproget i landet, skriver de fleste forfattere i øvrigt på russisk.

Læs mere og reserver bøgerne her 

Fernisering og musik: Hans Tyrrestrups verdensmålsbilleder og Trio Argemtum

Tirsdag den 22. marts kl. 18.30-20.00 Jægersborg Bibliotek

Kom til fernisering af Hans Tyrrestrups verdensmålsmalerier i plakatform. Udstillingen, der billedgør FN’s Verdensmål, vil fra den 19. marts til den 21. maj pryde udstillingsrummene på Jægersborg Bibliotek. Til ferniseringen spiller Trio Argentum, og biblioteket byder på snacks og vin. Ferniseringen er arrangeret af Bæredygtigt Byliv Jægersborg og Bæredygtig Gentofte.

Gratis. Ingen tilmelding.

Barselsbog – læseklub for dig, der er på barsel

Onsdag den 23. marts kl. 10.00-11.30 Dyssegård Bibliotek

Vores nye læseklub er for dig, der er på barsel og har lyst til at mødes i et fællesskab, hvor vi læser noveller, digte og uddrag fra romaner, der på en eller anden måde relaterer til det at være forældre. Der er ingen forberedelse, for vi læser højt sammen. Men der er masser af muligheder for gode læseoplevelser, inspiration til ny litteratur og gode snakke med andre forældre. Din baby er selvfølgelig velkommen.

Kulturformidler Maj Kalfod præsenterer teksterne, læser op, faciliterer samtalen og sørger for kaffe og en snack. Du er velkommen uanset, at du ikke har åbnet en bog i årevis, ikke har sovet igennem i flere måneder eller har lidt gylp på trøjen. Vi har fine skiftefaciliteter på biblioteket.

Der er ‘Barselsbog’ hver onsdag i lige uger.

Gratis.

Tilmeld dig her 

Frøfest på Ordrup Bibliotek

Onsdag den 23. marts kl. 16.30-19.00 Ordrup Bibliotek

Det kribler både i fingre og i det grønne, så vi gentager succesen og inviterer alle til fest, hvor vi skal dele frø med hinanden! Det kan være frø fra naturen eller fra egen avl af grøntsager og stauder fra haven, intet er for småt eller stort.

Gentoftes grøn Guide Karen Stevnbak kommer med lommer og kasser fulde af frø fra de smukkeste vilde planter og vil holde et lille oplæg om, hvordan man kan omdanne sin have til en bæredygtig oase for biodiversitet og klima!

Gratis.

Tilmeld dig her 

Klub Klassisk: Haydn, Mozart og Beethoven

Onsdag den 23. marts kl. 17.00-18.30 Gentofte Hovedbibliotek

Peter Dürrfeld har årtiers erfaring med at formidle klassisk musik til et dansk publikum. Siden 2011 har han været musikanmelder for Kristeligt Dagblad, og han er forfatter til en lang række bøger om klassisk musik. I denne Klub Klassisk fortæller han om de tre store komponister Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart og Ludwig van Beethoven. Få en beskrivelse af datidens musikalske miljø, lyt til musikkens ligheder og forskelligheder og hør, hvordan de har påvirket eftertidens musik.

Tilmeld dig Klub Klassisk nyhedsbrev ved at skrive til sza@gentofte.dk.

Entré: 40 kr.

Køb billet her 

PåGulvtæppet: Tamra Rosanes og Ole Sønnichsen: Delte Hjerter

Onsdag den 23. marts kl. 16.50-19.00 Gentoftegade Bibliotek

Vær med, når country-dronningen Tamra Rosanes og bestsellerforfatter Ole Sønnichsen ruller deres tankevækkende musikforedrag om modet til at forlade sit hjemland og finde sin plads i verden ud. I løbet af foredraget spiller Tamra Rosanes en række sange fra sit nye album, Divided Heart, og fortæller personlige anekdoter om sine oplevelser med at forlade USA og slå sig ned i Danmark. Mellem numrene binder Ole Sønnichsen udvandringshistorien sammen med historier om nogle af de personer, der rejste over Atlanterhavet. Ole Sønnichsen har de seneste år udgivet det anmelderroste tobindsværk Rejsen til Amerika, der filmatiseres som en dokumentarserie på DR.

Gratis.

Tilmeld dig her 

Film og foredrag: Film, censur og kunst i Iran

Torsdag den 24. marts kl. 17.30-20.30 Gentofte Hovedbibliotek

Hvordan fungerer censuren i Iran? Og hvad betyder filmkunsten egentlig i et land med præstestyre? Den iranske instruktør Mohammad Rasoulof har været fængslet, anklaget for landsskadelig virksomhed og er blevet idømt et forbud mod at lave film. Det har han responderet på ved at lave én i smug, og det er endda et ætsende systemkritisk værk, der handler om dødsstraf. Aftenens film vandt Guldbjørnen på sidste års filmfestival i Berlin og introduceres af Rasmus Brendstrup, der er programredaktør i Cinemateket og cand.mag. i Moderne Kultur og Kulturformidling med speciale i iransk film.

Gratis.

Tilmeld dig her 

Kulturlitteratur i Gentofte

Torsdag den 24. marts kl. 17.00-19.00 Ordrup Bibliotek

Kulturlitteratur er en særlig genre, der vokser i popularitet i disse år. Denne aften kan du møde en række repræsentanter for kulturlitteraturen, blandt andre Claus Bryld og Charlotte Langkilde, der vil fortælle om deres værker og arbejdsmetode. Genren omfatter historiske værker, essays, filosofi, biografier, journalistik og erindringer. Den bygger ofte på historiske kildestudier, den bruger journalistiske vinklinger, den benytter sig af skønlitterære fortællemetoder, og dens temaer er ofte af stor samfundsmæssig betydning. Egon Clausen er ordstyrer.

Gratis.

Tilmeld dig her 

Fernisering på Tranen: Lito Kattou: Rain calling

Torsdag den 24. marts kl. 17.00-19.00 Tranen, Gentofte Hovedbibliotek

På sin første soloudstilling i Skandinavien præsenterer Lito Kattou publikum for et både skønt og urovækkende landskab. Over malerier af solopgange og solnedgange svæver faretruende drager laserskåret i aluminium. Det er billedet på Kattous fødested Cypern, hvor solen skinner 75% af tiden – og hvor både tørken og ørken breder sig.

Cypern er et af klimakrisens hotspots; et sted der fremover vil blive ramt af endnu højere temperaturer, væsentligt mindre regn og stadig flere skovbrande. Kattous udstilling tager favntag med de monstrøse naturkræfter, som mennesket både tilbeder og prøver at styre.

Gratis.

Læs mere her 

Quiz! Quiz! Quiz!

Torsdag den 24. marts kl. 19.00-21.00 Dyssegård Bibliotek

Quiz med om alt mellem himmel og jord, når Dyssegård Bibliotek slår dørene op til quizaften med bibliotekets personale som veloplagte værter. Holdene består af op til fem personer, og har du ikke et hold i forvejen, kan du sagtens melde dig til alligevel, så finder vi ét til dig.

Gratis.

Tilmeld dig her 

Gentofte Bogmesse

Lørdag den 26. marts kl. 10.00-17.00 Gentofte Hovedbibliotek

Kom til årets store bogfest, hvor vi sammen fejrer det skrevne ord og fylder Hovedbiblioteket til randen med forfattere, forlag og læsere. Mød både store og små forlag, og gør et bogkup ved standene. Dagen igennem har vi stærke og aktuelle forfatternavne på programmet fordelt på bibliotekets to store scener. Programmet bliver løbende opdateret på genbib.dk/bogmesse.

Gratis. Ingen tilmelding.

Se programmet her 

Biblioteket anbefaler: Filmen Penguin Bloom

Bibliotekar Lisa Stahlhut anbefaler filmen Penguin Bloom; en hjerteskærende, men også hjertevarm og livsbekræftende historie, som ikke er til at stå for. Filmen Penguin Bloom er baseret på bogen af samme titel og handler om Samantha Bloom, hustru og mor til tre, som mister førligheden ved en ulykke på en ferie i Thailand, og med ét er familiens liv forandret.

Læs hele Lisas anbefaling her 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev