Kom rundt om manden, myten og legenden, når vi går tæt på den ikoniske kejser Gajus Julius Cæsar gennem film, forskning og filosofiske samtaler. Cæsar skabte fundamentet for det kejserlige romerrige og spillede en helt central rolle i udbredelsen af den romerske kultur. Men ved siden af enhver stor mand er der som bekendt en stærk kvinde, og ved Cæsars side stod selveste Cleopatra – Ægyptens dronning og en af de få virkelig magtfulde kvinder i antikken.
På årets Golden Days kan du opleve det ikoniske powercouple Cæsar og Cleopatra – sammen og hver for sig. Vi guider til fem arrangementer, der sætter spot på det magtfulde, antikke par gennem film, forskersamtaler og samtalesaloner.
Husk også at scroll helt ned i bunden: Årets antikken-merch er landet, og shoppen er open for business.
Rigtig god læselyst! Vi ses til Golden Days 2021 Link
Link
CLEOPATRA
Glæd dig til overdådige kostumer og smukke Elizabeth Taylor i en af sine gyldne glansroller, når Gentofte Kino slår biografdørene op til den episke dramafilm ‘Cleopatra’ om Ægyptens ikoniske dronning og hendes stormombruste forhold til Julius Cæsar og Marcus Antonius. ‘Cleopatra’ er en af de dyreste produktioner i filmhistorien og er omgærdet af både skandaler og mystik. Se filmen, og drik et glas vin undervejs.
Gentofte Kino 3. september kl. 18.00
Læs mere Link
Link
CÆSAR – MANDEN & MYTEN
Få den nyeste forskning om den sagnomspundne Gajus Julius Cæsar – helt frisk fra muldjorden – når arkæologiens rockstjerne, professor Rubina Raja mødes i samtale med post.doc i klassisk filologi Trine Arlund Hass og videnskabsjournalist Lone Frank.
Rubina Raja er en del af de igangværende dansk-italienske udgravninger på Cæsars Forum i Rom, og Trine Arlund Hass forsker i Cæsars kulturelle efterliv og har redigeret den nyudgivne antologi ‘Cæsar – manden og myten’.
Glyptoteket 4. september kl. 14.00 Læs mere Link
Link
ROMERRIGET OM CÆSAR
Han skabte grobunden for Romerriget, var hærfører for utallige slag og en selviscenesættelsens mester!
Bliv klogere på romerrigets navnkundige kejser, når Knud Romer denne morgen taler med forfatter, filolog og ph.d Trine Arlund Hass, der sammen med Sine Grove Saxkjær står bag et nyt pragtværk om manden og myten, Cæsar.
Arrangementet er gratis, og Café Europa sørger for morgenkaffe til en flad 10’er.
Café Europa 16. september kl. 08.30
Læs mere Link
Link
DE ER SKØRE, DE ROMERE
Hvor historisk korrekt er Asterix, og hvordan har serien formet vores syn på antikken?
Mød latinlektor Julie Gallego, der arbejder i krydsfeltet mellem romerske studier og ungdomskultur. Hun interviewes på scenen på fransk med dansk oversættelse undervejs, og derefter blænder Cinemateket op for kultfilmen ‘Asterix & Obelix – Mission Cleopatra’ med ingen ringere end Monica Bellucci i rollen som Cleopatra.
Cinemateket 9. september kl. 16.45
Læs mere Link
Link
ROMERRIGET: FORTIDEN GRAVES FREM
Oplev Knud Romer i samtale med arkæolog Jan Kindberg, når de sætter spot på oldtidens Rom i en live-udgave af det elskede, hedengangne radioprogram, RomerRiget. Denne morgen taler han med Kindberg om, hvordan det tilføjer historien nye nuancer, når man graver fortiden frem – for eksempel på Cæsars Forum.
Café Europa 14. september kl. 08.30 Gratis entré Læs mere Link
Årets antikken-merch er landet. Bliv klædt ordentligt på til Golden Days 2021.
Link
LinkLink
SAYSKY x TROELS CARLSEN
I anledning af årets festival har vi fået udviklet en særlig langærmet løbetrøje i samarbejde med det internationale løbe-community SAYSKY. Billedkunstner Troels Carlsen har stået for trøjens unikke design, der repræsenterer antikkens fascination af både det fysiske og det filosofiske. Trøjerne sælges i et begrænset antal.
Køb årets løbetrøje Link
Link
ANTIKKEN OMKRING OS
På pladser og torve står rytterstatuerne af danske konger som romerske kejsere. Monumenter og buster bliver revet ned over hele verden, ligesom det skete for Nero. Og over os lyser Venus, Jupiter og de andre romerske guder som vores solsystems planeter. I ‘Antikken omkring os’ tager Chr. Gorm Tortzen og Tore Leifer os med til antikken – og med ud i vores hverdag.
Årets officielle festivalbog udkommer fra Gads Forlag den 3. september.
Link
NY GENDIGTNING AF SAPFO
Sapfo var antikkens mest kendte kvindelige digter, og selv om hun levede og skrev i 600-tallet f.v.t på den græske ø Lesbos, taler hendes digte stadig til os i dag. Digter Mette Mostrup og klassisk filolog Mette Christiansen står bag gendigtningen af Sapfos uafrystelige kærlighedspoesi, der netop er udkommet på Forlaget Gyldendal.
Køb bogen Link , og varm op til årets Golden Days, hvor vi sætter spot på Sapfo gennem en række arrangementer.
Golden Days 3.–19. september

Tilmeld dig vores nyhedsbrev