Damp bevarer dine næringsstoffer og sparer energi

Opskrifter fra Electrolux til din dampovn

Opskrifterne er udviklet af den kendte svenske kok Sebastian Gibrand. Dampede kartofler  Portioner: 4 stk.    Ingredienser:  20 stk. kartofler (små runde)  Olivenolie/smør  Salt, sort peber

Fremgangsmåde:  1. Læg kartoflerne på perforeret bageplade   2. Damp i ovnen i ca. 20 minutter – eller indtil de er gennembagte  3. Dryp med fin olivenolie eller tilsæt smør, salt og peber før serveringen

Sebastians kommentar:  Dampede kartofler er en delikatesse. De bliver ikke bløde på den måde, som kartofler kan blive, når de koges. Hele kartoflen får en flot struktur, og selv skindet smager godt. Ved at måle kartoflens temperatur under tilberedningen, kan man opnå den perfekte temperatur. Dampning af kartofler tager cirka 20-30 minutter, og den anbefalede temperatur er 94-95 grader. I disse tider er det ikke helt uvæsentligt, at madlavning med damp også er både vandbesparende og energieffektiv.  /

Dampet asparges & broccolini  Portioner: 4 stk.    Ingredienser:  12 stk. grøn asparges  4 stk. broccolini (eller split broccoli)  Olivenolie  Salt, sort peber    Fremgangsmåde:  1. Del broccolinierne i kvarte og læg dem i isvand, indtil de krøller.  2. Skær aspargesstammerne af, og læg dem derefter på den perforerede bageplade sammen med broccolinierne.  3. Damp grøntsagerne i ovnen i ca. 3-5 minutter, eller indtil de har lidt bid tilbage.   4. Dryp med fin olivenolie, salt og peber inden servering.    Sebastians kommentar:

Broccoli og asparges er taknemmelige grøntsager at tilberede med damp. I stedet for at den gode smag af grøntsager aftager, som det let sker ved kogning, bevares både smag og tekstur takket være dampen. Jeg synes også, at det føles godt at vide, at grøntsagernes vitaminer og mineraler i højere grad bevares i grøntsagerne, som resultat af at anvende damp.  / Confiterede kartofler  Portioner: 4 stk.  Tilberedes med fordel i en vakuumpose, dvs. en forseglet pose, som kan tåle varme og kan genbruges efter den såkaldte sous vide-metode.

Ingredienser:  400 g. kartofler, vasket og skrubbet  200 g. olivenolie  2 stk. nelliker  1 bundt timian  Salt, havsalt    Fremgangsmåde:  1. Læg kartoflerne i en vakuumpose sammen med hvidløg, salt og timian.  2. Tilsæt olivenolien og forsegl i vakuummaskinen.  3. Damp i ovnen i 20 minutter.  4. Åbn posen, og hæld indholdet i et fad. Toppes med havsalt.    Sebastians kommentar:

At confitere kartofler betyder at tilberede dem i fedt, ofte med krydderier. Det giver kartoflerne endnu mere smag. Det er smart at bruge en vakuumpose, men alternativt kan man lægge kartoflerne i en form med høje kanter. Confiterede kartofler er et dejligt tilbehør, hvor både kartofler, sauce og krydderier opvarmes sammen.   / Kartoffel- og porresuppe  Portioner: 4 stk.

Ingredienser:  500 g. kartoffel (melet)  1 stk. porre  1 bundt timian  2 dl. creme fraiche  2 stk. laurbærblad  5 dl. kyllingebouillon, varm  1 spsk. hvidvin eddike  Salt, sort peber, olivenolie

Fremgangsmåde:  1. Del kartofler og porrer. Gem den grønne del af porrerne til at pynte.  2. Læg kartofler og porrer på en ovnbakke sammen med krydderurter og salt.  3. Damp i ovnen i ca. 20 minutter, eller indtil kartoflerne er gennembagte.  4. Bland de dampede grøntsager sammen med det varme bouillonvand.  5. Smag til med cremefraiche, eddike, salt og peber.  6. Skær den grønne del af porrerne tyndt. Blødgør stykkerne på en stegepande med olivenolie og salt.  7. Pisk suppen op i en skål, og top med de blødstegte porrer.  8. Afslut med at dryppe lidt olivenolie over suppen.    Sebastians kommentar:

Ved at dampe grøntsagerne inden de blandes i suppen bevares og koncentreres deres smag, selv når bouillon tilsættes. Suppen får en fantastisk fin smag, hvor både kartoflerne og porrerne kommer tydeligt til udtryk!  / Dampet ørred med urteolie  Portioner: 4 stk.    Ingredienser:  4 stk. ørred med skind  25 g. dild  2 dl. madolie  75 g. bladspinat     Fremgangsmåde:  1. Varm olie i en gryde op til 80 grader.   2. Pisk urterne, spinatbladene og olien sammen.   3. Pisk sammen i 3-5 minutter, eller indtil olien bliver mørkegrøn.   4. Si og stil på køl.  5. Læg ørredfileterne på olieret bageplade med skindsiden opad.  6. Damp i ca. 3 minutter, eller indtil skindet let kan trækkes af.  7. Anret til slut ørredfileten på en tallerken, og dryp olien rundt om.    Sebastians kommentar:

Ørredens bløde smag bliver fremhævet, takket været dampens blide tilberedning. Jeg kan godt lide at servere den med urteolie, som bryder godt med den glatte fisk.

/ Kartoffel au gratin  Portioner: 4 stk.  Tilberedes med fordel i en vakuumpose, dvs. en forseglet pose, som kan tåle varme og kan genbruges efter den såkaldte sous vide-metode.    Ingredienser:  500 g. kartofler (fast sort, skåret i skiver)  1 løg, skåret i skiver  2 stk. nelliker  1 bundt timian  5 dl. fløde  1 stk. laurbærblad  2 dl. revet ost, helst lagret  Salt, sort peber    Fremgangsmåde:  1. Kog fløden i en gryde, indtil den er indkogt til 2/3 dele.  2. Bland kartoflerne med fløden.   3. Tilsæt løg, laurbærblad, hvidløg, salt, peber til blandingen og læg i en vakuumpose med timian.  4. Tilbered/damp i ovn på sous vide-metoden – på 95 grader i 1 time.  5. Køl ned og gem til servering.  6. Ved servering: start ovnen ved 200 grader.  7. Åbn posen og hæld blandingen i et fad.  8. Drys med osten og gratiner i ovnen i ca. 20 minutter, indtil overfladen er gylden.    Sebastians kommentar:

Jeg kan godt lide at tilberede en gratin ved at dampe den i en sous vide-pose. På den måde bevarer alle ingredienserne deres naturlige smag. Sous vide er også en smart måde at optimere tiden på, fordi man herved kan have gratinen forberedt på forhånd. Den forberedte gratin kan blot hældes i et ovnfast fad, og gratinere i kort tid før servering. Det kan jeg godt lide, fordi de på den måde har mere tid med gæsterne!  / Kartoffelsalat med grovkornet sennep  Portioner: 4 stk.

Ingredienser:  20 stk. kartofler (små runde)  2 spsk. grovkornet sennep  12 stk. cornichoner  1 stk. skalotteløg  2 spsk. olivenolie  1 spsk. hvidvinseddike  Karse/spiselige blomster  Salt, sort peber    Fremgangsmåde:  1. Skær skalotteløgene i tynde skiver og pisk eddiken.   2. Del cornichonerne på langs.  3. Læg kartoflerne på en perforeret bageplade.  4. Damp kartoflerne i ovnen i ca. 20 minutter eller indtil de er gennembagte.  5. Bland kartoflerne med olivenolie, sennep, cornichonerne. Smag til med salt og peber.  6. Top med karse, skalotteløg og/eller spiselige blomster.    Sebastians kommentar:

At dampe kartofler til sin kartoffelsalat er en fantastisk måde at bevare kartoflens smag på, men også dens tekstur. Dampen gør kartoflen mere holdbar, så den ikke går i stykker, når den blandes rundt. Et godt tip er desuden at krydre kartoflerne imens de stadig er varme, fordi de på den måde trækker endnu mere smag fra marinaden!   /

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Del på sociale medier