Gør kål på madspild
Den 29. september står Danmark sammen om at passe bedre på miljøet ved at spilde mindre mad. Vær med når ”Danmark redder maden” på den nationale madspildsdag – en ny mærkedag søsat af regeringen.
 
Mad, der ender i skraldespanden, er spild. Hvert år ender 700.000 tons mad i de danske skraldespande. 1/3 af det spild, står de danske hjem for. Det er knapt 250.000 tons. Og i Danmark skyldes ca. 3,8% af CO2 udledningen madspild.

Når vi smider madvarer i skraldespanden, er det ikke alene spild af mad og penge. Det er også spild af alle de ressourcer, der er brugt til at producere og transportere det, og som belaster miljøet og klimaet. 

Du kan gøre en forskel

Vi kan alle sammen gøre noget ved madspildet. Både for vores pengepungs skyld, men også for klimaets skyld. Selv små handlinger gør en forskel. Du kan fx 

  • tømme køleskabet og spise rester
  • sætte de ældste madvarer forrest i køleskabet, så de bliver brugt inden de bliver for gamle
  • planlægge aftensmaden dagen før og kigge i køleskabet efter, hvad der trænger til at blive brugt
  • købe mindre mængder af mad 
  • gemme rester til i morgen eller put dem i fryseren. Der er ikke grund til at du spiser for meget, fordi du ikke vil smide mad ud. Overvej hvordan rester kan bruges i nye retter. 

”Danmark redder maden”

Facebooksiden  ”Danmark redder maden” samler en masse gode råd til mindre madspild. Her kan du også se de aktiviteter, der foregår landet over på den nationale madspildsdag tirsdag d. 29 september. Både for dig som privat person, men også for professionelle køkkener. 

Og du kan dele dit bedste råd til at spilde mindre mad på #DanmarkRedderMaden

Hvorfor en national madspildsdag?

Det er regeringen, der har søsat den officielle madspildsdag, der hvert år vil foregå den 29 september. Regeringen har en klar ambition om, at Danmark skal gøre det endnu bedre og smide mindre mad ud. Hensigten med den nye nationale madspildsdag er ikke kun at øge forbrugernes viden om madspild. Dagen handler i ligeså høj grad om at klæde danskerne på til at undgå madspild. Og specielt de unge skal engageres i kampen mod madspild. Den unge generation er tidligere gået forrest når det gælder klimaet. 

Datoen er den samme som FN’s internationale madspildsdag, International Day of Awareness of Food Loss and Waste. Det er en dag, hvor verdens lande opfordres til at sætte fokus på forebyggelse og på at mindske det enorme madspild og fødevaretab, der i dag sker på global basis. 

Læs mere

Facebook siden Danmark redder maden – find aktiviteter og gode råd

Om madspild på altomkost.dk 

Så længe maden kan holde sig – Fødevarerestyrelsen

Om den nationale madspildsdag – nyhed fra  Miljø- og Fødevareministeriet  

Tilmeld dig vores nyhedsbrev