The Sister Brothers

The Sisters Brothers., foto: Gentofte Kino

Med Sølvløve-vinderen ’The Sisters Brothers’ har franske Jacques Audiard ikke bare begået sin første engelsksprogede film, han har også taget et genremæssigt tigerspring til western-komedien. Scenen er sat i 1850’ernes vilde vesten, hvor brødrene Charlie (Joaqin Phoenix) og Eli (John C. Reilly) Sisters arbejder som håndlangere for en magtsyg gangster, kendt som Kommandøren. Folk ved, at når the Sisters brothers melder deres ankomst, så ruller der hoveder. Det er også hensigten, da Kommandøren sender dem på jagt efter guldgraveren Hermann Kermit Warm (Riz Ahmed), der angiveligt skylder ham penge. Til at hjælpe sig har de per distance privatdetektiven John Morris (Jake Gyllenhaal), men da Morris’ vej krydser Warms, kommer han i tvivl om opgavens legitimitet – ikke mindst da Warm introducerer ham for sin potentielt indbringende opfindelse. Og så er spillet pludselig fuldstændig åbent. ’The Sisters Brothers’, der er baseret på canadiske Paul DeWitts prisvindende roman af samme navn, er en film om broderskab, håb og maskuline idealer i forandring i en gryende moderne verden.

Yesterday

Yesterday, foto: Gentofte Kino

Pludselig går lyset ud over hele verden. I det omsiggribende mørke cykler Jack Malik lidt forvirret og kigger sig omkring, og ser derfor heller ikke bussen, der kommer fra sidevejen.
Jack Malik er egentlig lærer, men han har opgivet jobbet for at forfølge sin drøm som sanger og sangskriver. Ved siden af deltidsjobbet på lageret, hvor han fylder hylder, står han troligt på gaden og synger sine sange, eller han får et gig på den lokale bar – altid assisteret af sin trofaste ven/manager Ellie, der også sørger for at få vennerne til at møde op, så Jack i hvert fald får en smule bifald.

Uanset hvor svært Jack har ved at blive bemærket eller trænge igennem småsnakken på pubben, så tror Ellie altid på Jack. Hun har endog sikret ham et job på Latitude Festivalen.
Men det tomme telt er dråben. Stadig kun Ellie og hendes venner. Og et par børn, der ikke kan finde på noget andet at lave. Jack beslutter sig for at lukke guitarkassen for altid. Da hun sætter ham af, spænder han kassen på ryggen, tager cykelhjelmen på og ruller ud på det sidste stykke hjem … til forældrene, som han stadig bor hos.

Og så det verdensomspændende blackout.

Da Jack nogle uger senere bliver udskrevet fra hospitalet har Ellie arrangeret et velkommen-hjem-selskab og giver ham en ny guitar. Hendes ukuelige tro på ham smager bittersødt, men Jack tager guitaren op og lover at så smuk en guitar skal indvies med en smuk sang … ”Yesterday”.

Vennerne er målløse. De har aldrig hørt noget lignende. Som i aldrig. For dem er sangen ukendt. De har aldrig hørt om The Beatles, og John, Paul, George og Ringo. Jack bliver sur. Han føler, de gør grin med ham.

Men da han tjekker google, opdager han, at de har ret. The Beatles har aldrig eksisteret. Ingen kender deres sangkatalog. Efter et øjebliks overvejelse tager Jack springet. Han skriver alle de sangtitler ned han kan huske og så begynder han ellers fra hukommelsen at rekonstruere alle sangene. Nu som sine egne.

Til at begynde med har den nye Jack Malik lige så lidt succes som den gamle, men så er der en håbefuld producer, der hører ham og snart indspiller han sin første CD. Det giver ham i hvert fald omtale på en lille TV-station og snart efter ringer Ed Sheeran, fordi han har brug for et opvarmningsnavn på sin turné i Rusland.

Igen tror Jack først, at nogen gør grin med ham, men få dage senere befinder han sig på et fly til Rusland sammen med den mest umulige roadie i verdenshistorien, den altid lidt skæve og lidt berusede Rocky. Pludselig står Jack på scenen i Moskva og får et tusindtalligt publikum til at nynne med på ”Back in the USSR”.

Succesen er hjemme og inden Jack er tilbage i England, har han landet en international kontrakt med den amerikanske manager Debra. Hun er måske ikke noget særlig rart menneske, men hun kan sætte hele markedsføringsmaskinen i gang.

Verden ligger åben for Jack. Der er bare et problem eller to. Han kan simpelthen ikke huske teksten til ”Eleanor Rigby”, han har aldrig været i Liverpool og set Penny Lane og Strawberry Fields … og han har de forfærdeligste mareridt om, at medlemmerne af the Beatles pludselig giver sig til kende og afslører ham som en svindler. Åh jo, og så har Ellie erklæret sin kærlighed; at hun i alle disse år har hjulpet ham i håb om, at han ville få øje på hende, og nu er det bare for sent, fordi han har en verden at erobre.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev