Donation sikrer 300 nye sheltere i vores fælles natur

A.P. Møller Fonden har bevilliget 16 mio. kroner til opførelsen af 300 nye sheltere i de statslige naturområder over hele landet. Det er tæt på en fordobling af antallet af Naturstyrelsens sheltere i vores fælles natur.

– En nat i naturen er en helt særlig oplevelse. Om natten ændrer lydene, lyset og duftene sig, så man kan opleve naturen, dyrene, planterne og landskabet på en ny måde. Derfor er vi også utrolig glade for donationen fra A.P. Møller Fonden, der betyder, at endnu flere kan prøve en nat i et primitivt shelter i vores fælles natur. Man skal se langt efter stikkontakter, kogeplader og træk-og-slip – til gengæld får man med garanti en oplevelse ud over det sædvanlige, siger direktør Peter Ilsøe, Naturstyrelsen.

Takket være fondsbevillingen kan der opføres 250 nye små sheltere og 50 store sheltere målrettet større grupper. Derudover vil der ske en opgradering af 100 af de eksisterende primitive overnatningspladser i de statslige naturområder, hvor der f.eks. vil blive etableret flere bålsteder og muldtoiletter samt repareret eller udskiftet sheltere.

Et shelter giver god beskyttelse mod regn og vind, men stadig mulighed for at se direkte ud og nyde naturen og stjernerne. Samtidig giver shelteret om dagen mulighed for at have en base, et sted at slå sig ned og herfra tage på opdagelse i naturen.

Stigende efterspørgsel på overnatning i naturen

Det er mere populært end nogensinde at overnatte i naturen. Sidste år bookede mere end en kvart million danskere en overnatningsplads i de statslige naturområder landet over.

I takt med at flere og flere ruller soveposen ud under åben himmel, stiger efterspørgslen på overnatningstilbud også.

– De statslige naturområder tilhører os alle, og vi vil gerne fastholde og understøtte den stigende efterspørgsel efter at sove i naturen. Samtidig vil vi gerne understøtte at bl.a. skoleklasser får nemmere adgang til en nat i naturen ved at sikre lettilgængelige lejrpladser, der kan være bynære. Det handler om i højere grad at gøre det muligt at planlægge en vandretur i naturen med flere overnatninger undervejs eller en klassetur med overnatning ude i naturen, siger Peter Ilsøe.

Nat i naturen

Forventningen er, at de første nye sheltere vil stå klar til den 27. august til årets Nat i Naturen, hvor alle danskere inviteres til at opleve naturen efter mørkets frembrud – på egen hånd eller til et af de mange arrangementer på tværs af landet.

Nat i Naturen er et partnerskab mellem Danmarks Naturfredningsforening, Det Danske Spejderkorps, Friluftsrådet, Naturstyrelsen og Ungdomsringen. I 2022 er Nat i Naturen en del af projektet Nordisk Nat i Naturen, som også er støttet af A.P. Møller Fonden.

Fakta: 300 nye sheltere i vores fælles natur

A.P. Møller Fonden har bevilliget 16 mio. kroner til opførelsen af 300 nye sheltere i de statslige naturområder over hele landet.
Der vil blive opført 250 nye små sheltere og 50 store sheltere målrettet større grupper.
Shelterne vil blive opført fordelt på 100 nye primitive overnatningspladser.
Derudover vil der ske en opgradering af 100 af de eksisterende primitive overnatningspladser i de statslige naturområder.
Den præcise geografiske placering af de 100 nye primitive overnatningspladser med sheltere er stadig uvis, men vil være jævnt fordelt over hele landet. Derudover vil det være steder med stor efterspørgsel og steder, hvor der i dag ikke er et stort udbud af sheltere.
På de pladser, hvor det lokalt vurderes hensigtsmæssigt, vil der blive etableret sheltere, der er let tilgængelige for brugere med bevægelseshandicap.

Kilde

Foto: ABW

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Del på sociale medier