Efterspørgslen på fastelavnsboller eskalerer sådan lykkes du med bagværket

Efterspørgslen på fastelavnsboller eskalerer – sådan lykkes du med bagværket

Allerede fra begyndelsen af januar har bagerier landet over oplevet rekordstor efterspørgsel på fastelavnsboller. Bagermester med 25 fastelavnsboller på menuen giver tips til succes med bagværket.

Fastelavnsbollen med wienerdej har de seneste år været i rivende udvikling, hvor den populære kage har opnået nye udtryk såvel som kultstatus. For et år siden oplevede langt de fleste bagere en stigning i fastelavnsbollesalget, og ifølge brancheorganisationen Bager- og Konditormestre i Danmark (BKD) er salget i skrivende stund allerede 20 procent højere end sidste år.

– Efterspørgslen er helt vild, og det er også ekstremt tidligt, at fastelavnsbollesalget har taget fart. Så det kommer højst sandsynligt til at overgå sidste års rekordsalg, siger John Jønsson, der er formand for Bager-og Konditormestre i Danmark, og han understreger, at det ikke er tilfældigt, at det netop er fastelavnsbollen, folk kaster sig over:

– Det er en meget fotogen og instagramvenlig kage, som folk har udviklet mange variationer af, og som derfor for alvor er kommet i rampelyset på de sociale medier. Det har givet salget et stort boost, og samtidig har bagerne været dygtige til at følge op på efterspørgslen med et godt og spændende udbud.

25 fastelavnsboller på menuen

Et af de steder, hvor man tydeligt har mærket den øgede interesse, er hos KonditorBager i Esbjerg, som allerede ved årsskiftet var i fuld gang med at sælge fastelavnsboller. På menukort er der hele 25 varianter med alt fra den klassiske fastelavnsbolle med hindbær og vaniljecreme og den romantiske Valentines-udgave med jordbærfromage til den mere utraditionelle med bacon, salt, honninggele og fløde.

– Vi synes simpelthen, at det er sjovt at arbejde med de mange spændende smage, og så er det en fornøjelse at opleve, hvor utrolig godt folk tager imod det store udvalg. I år har vi faktisk solgt flere fastelavnsboller på en almindelig søndag i januar, end vi gjorde sidste år på fastelavnssøndag, siger Laila Christensen, der er bagermester hos KonditorBager I Esbjerg.

Bagermesteren giver her sine råd til, hvad man skal have for øje, hvis man vil give sig i kast med den 27-lagede wienerdej og bage sine egne fastelavnsboller.

Tålmodighed: Det tager tid at bage fastelavnsboller. Dejen indeholder smør, som skal fordeles jævnt og ligge sirligt mellem de mange lag – ellers bliver resultatet ikke optimalt – og når du ruller dejen ud, skal den på køl mellem udrulningerne. Inden du sprøjter flødeskum i, er det også vigtigt, at bollerne er kølet af, og alt sammen tager tid.

Den rigtige temperatur: Det er vigtigt, at smørret og dejen har samme temperatur, når wienerdejen samles, og smørret lægges oven på dejen. Er smørret for blødt, bliver dejen snasket. Er det for hårdt, vil dejen dele sig, når den rulles ud. Stil derfor gerne alle ingredienser på køl, inden de skal bruges, så de opnår samme temperatur.

Gode råvarer: Pisk selv flødeskummet med en piskefløde på 38 procent fedt, og lav cremen helt fra bunden. Til cremen er det en god idé at bruge sødmælk, og vælg rigtig vanilje i stedet vaniljesukker eller pulverblanding. Har du ikke lysten eller modet til selv at lave wienerdejen fra bunden, kan du spørge den lokale bager, om du kan købe et stykke rullet wienerdej – så ved du også, at kvaliteten på råvarerne er i orden.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Del på sociale medier