Prøv at sidde i et F16-fly og gennemfør røgdykkerbanen på Garderhøjfortet til Befæstningens dag

Traditionen tro arrangerer Garderhøjfortet sammen med Garderhøjfortets venner, Befæstningens dag, d. 26. september. I år er der, for at fejre genåbningen, skruet ekstra op for festlighederne. Der vil være fuld knald på når fortet fyldes med antikke brand og redningskøretøjer, et F16 fly, en røgdykkerbane militærkøretøjer og meget mere. Undervejs spiller orkesteret op til fest og kanonerne saluterer.

En festdag for hele familien

Befæstningens dag er for hele familien: ”Vi oplever at det efterhånden er blevet en tradition for mange lokale familier at komme til Befæstningens dag. Det er rigtig hyggeligt!” fortæller Kristine Adler-Nissen, leder af Garderhøjfortet. ”Befæstningens dag er også en god mulighed for at komme ned og se fortet, for folk som aldrig har været her. Det er jo helt gratis at deltage. Og vi laver rundvisninger på fortet hele dagen, så man kan få en introduktion til fortets historie inden man ser udstillingerne” fortsætter, Kristine. Børn og barnlige sjæle kan blive indrulleret som soldater og få en soldaterbog fyldt med missioner der skal løses på fortet. Som et særligt festligt indslag kan man opleve det store orkester fra Hjemmeværnets musikkorps København spille. ”Der er en fantastisk stemning når kanonerne affyres og hjemmeværnets orkester derefter går i gang med at spille, med de fantastiske biler fra BrandMuseet i baggrunden” fortæller Kristine, med et stort smil på læben!

F16-fly, kanonaffyring og røgdykkerbane

Garderhøjfortet har i flere år haft et ønske om at få besøg af et F-16 fly. ”Det er noget helt særligt at få lov til at sidde i cockpittet på et F-16 fly. Den oplevelse vil vi virkelig gerne give vores gæster” fortæller Kristine. Ud over F-16 flyet vil det også være muligt at opleve veteran militærkøretøjer, brandbiler, ambulancer og politimotorcykler. Som en spændende aktivitet for børnene er det muligt at prøve beredskabets røgdykkerbane. Det hele skal naturligvis fejres med et brag, som Garderhøjfortet har for vane. Derfor saluterer fortets kanonlaug med de største kanoner på fortet kl. 12.00. Kanonerne er 15 cm i kaliber og skød med granater der vejede 38 kg ud mod mål der lå næsten 6 km væk, da fortet var aktivt under første verdenskrig. På søndag er der dog kun løst krudt i kanonerne!

Åbent hus på hele Københavns Befæstning

På Befæstningens dag er der aktiviteter på næsten alle anlæg i Københavns Befæstning. Så efter besøget på Garderhøjfortet kan man fortsætte til Fortunfortet, der ellers er lukket for besøgende. Hvis man har mod på at køre lidt længere væk kan man besøge Bagsværd fort og blive indrulleret som soldat i sikringsstyrken eller til Oplevelsescenter Vestvolden hvor der er aktiviteter på volden og man kan komme ind i Ejbybunkeren.

Fakta

Under hele arrangementet vil Garderhøjfortets Venner sælge mad og drikkevarer ved Kommandantskabet.

Arrangører: Garderhøjfortet og Garderhøjfortets Venner. Arrangementet er støttet af Realdanias ”Byd indenfor pulje”.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev