Et af dette års højdepunkter på Gentofte Hovedbibliotek er i uge 45, hvor de to litterære verdensstjerner norske Per Petterson og islandske Jón Kalman Stefánsson begge lægger vejen forbi hovedbiblioteket. Vi kan næsten ikke vente!

I dette nyhedsbrev stiller vi skarpt på Per Petterson, og du kan både læse litteraturkonsulent Signe Pallisgaards anbefaling af Pettersons nye bog Mit Abruzzo og se hendes interview med den charmerende nordmand i Forfatterkvarteret. Derudover viser vi, fredagen efter at Petterson har besøgt os, den udsøgte filmatisering af hans gennembrudsroman Ud og stæle heste, som vandt en sølvbjørn på Berlinalen i 2019.

Per Petterson (f. 1952 i Oslo) debuterede i 1987 og er blevet sammenlignet med forfattere som Hemingway, Faulkner og Hamsun. Han har modtaget en lang række litterære priser, både i Norge og i udlandet, herunder Nordisk Råds Litteraturpris i 2009 for romanen Jeg forbander tidens flod. Med romanen Ud og stjæle heste fra 2003 kom det helt store internationale gennembrud. Romanen er oversat til 49 sprog og er solgt i mere end en million eksemplarer verden over og blev – som nævnt ovenfor – filmatiseret i 2019.

Vi glæder os til at se jer.

MVH Gentofte Bibliotekerne

Per Petterson: Mit Abruzzo

Tirsdag den 8. november kl. 17.00-18.30 Gentofte Hovedbibliotek

Vi glæder os usigeligt til at byde den litterære verdensstjerne norske Per Petterson velkommen på Gentofte Hovedbibliotek. Anledningen er udgivelsen af hans nye store værk Mit Abruzzo; en melankolsk og energisk tekst, der er skrevet frem med den fintslebne sårbarhed og barske humor, Petterson er så kendt for. “Pettersons desperate dagbog er skrevet med en så intens og nærmest manisk tilstedeværelse at jeg bliver blæst bagover. Det sker ikke ret tit, måske et par gange eller tre i løbet af et år, at jeg læser en bog der er så overvældende god at jeg nærmest sitrer når jeg læser.” – Sådan skrev Dagbladet om Mit Abruzzo.

Gratis.

Tilmeld dig her 

Per Petterson i Forfatterkvarteret

Fredag den 23. september 2022 talte Signe Pallisgaard med Per Petterson i Forfatterkvarteret.

Se eller gense samtalen her 

Biblioteket anbefaler: Mit Abruzzo af Per Petterson

Litteraturkonsulent Signe Langtved Pallisgaard anbefaler Per Pettersons nye bog Mit Abruzzo.

Vi har ventet i spænding og haft store forventninger til Per Pettersons nye bog Mit Abruzzo, og forventningerne blev heldigvis indfriet – og lidt til. Siderne flyder over af den sædvanlige Petterson’ske sprogmagi, og samtidig giver bogen et fascinerende indblik i forfatterskabets maskinrum. Du bliver klogere på, hvad Per Petterson selv læser, hvem han er, hvordan han er, ja simpelthen hans virke som forfatter og menneske.

Læs hele Signes anbefaling her 

Film: Ud og stjæle heste

Fredag den 11. november kl. 15.00-17.00 Gentofte Hovedbibliotek

I anledning af Per Pettersons besøg på Hovedbiblioteket den 8. november, viser vi filmatiseringen af et af hans hovedværker Ud og stjæle heste. I Norge i vinteren 1999 ser den aldrende mand Trond frem til at gå det nye årtusinde i møde alene i sin hytte, men en dag møder han sin nabo, som viser sig at være en gammel bekendt. De to mødte hinanden for 50 år siden, da Tronds far var i færd med at forlade familien til fordel for en anden kvinde. Trond var da en ung mand og oplevede selv en brusende forelskelse – i sin fars nye kærlighed.

Bogen er fortalt i erindringsglimt og er umiddelbart svær at genfortælle, men instruktør Hans-Petter Moland, får på forunderlig vis handlingstrådene til at samle sig i en smuk filmatisering, der er tro mod sit romanoplæg. I hovedrollerne ses Stellan Skarsgård, Tobias Santelmann og danske Danica Curcic. Filmen havde premiere i 2019 og vandt en Sølvbjørn på Berlinalen samme år for bedste fotografering og dramaets filmkunstneriske fornyelse.

Gratis.

Tilmeld dig her 

Jón Kalman Stefánsson: Dit fravær er mørke

Onsdag den 9. november kl. 17.00-18.30 Gentofte Hovedbibliotek

Glæd dig til at møde en af Islands allerstørste forfattere, når Jón Kalman Stefánsson besøger Hovedbiblioteket for at fortælle om sin nyudgivne roman Dit fravær er mørke. Romanen er en familiehistorie, en kærlighedsfortælling, en beretning om livet på landet og en historie om historier. Det er poetisk og smukt og så fyldt med kærlighed og sorg, at ingen kan undgå at blive berørt.

Hovedpersonen vågner op i en fremmed kirke et sted i det nordvestlige Island. Han forsøger at erindre sit liv med hjælp fra en mystisk mand, som bliver hans ledsager, og som måske er buschauffør, måske præst, eller måske er han Djævelen selv.

Jón Kalman Stefánsson (f. 1963) er en af Islands mest elskede forfattere. Han debuterede i 1988, har udgivet flere digtsamlinger, noveller og romaner og

har været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris fire gange, senest i 2015 for romanen Fisk har ingen fødder.

Gratis.

Tilmeld dig her 

Kristian von Hornsleth og Mikkel Boris: Mig, mig, mig

Mandag den 7. november kl. 17.00-18.00 Gentofte Hovedbibliotek

Oplev en samtale mellem kunstner Kristian von Hornsleth og litterat Mikkel Boris i anledning af udgivelsen af bogen Mig, mig, mig. Bogen er provokerende, tankevækkende og kontroversiel, og handler om Kristian von Hornsleths virke som kunstner, forretningsmand og menneske.

Både i den traditionelle offentlighed og i kunstnerkredse foragtes og diskuteres hans værker. I Mig, mig, mig giver Kristian von Hornsleth i samarbejde med litterat Mikkel Boris et sjældent indblik i sit virke som kunstner og i sit private liv som mand og far.

Gratis.

Tilmeld dig her 

To film: Tolkien og hans univers

Tirsdag den 8. november kl. 18.00-20.00 Ordrup Bibliotek

Det biografiske drama, vi skal se denne aften, handler om forfatteren John Ronald Reuel Tolkien, som bedst er kendt for at have skrevet Hobbitten og Ringenes Herre-trilogien. Tolkien blev født i 1892 og døde i 1973, og inden hans årelange virke som professor på Oxford, kæmpede han i Første Verdenskrig. Filmen er fortællingen om de år, der skabte ham som forfatter, og hvor han fandt venskaber, mod og motivation. Filmen fik aldrig dansk biografpremiere, men nu kan du opleve den på Ordrup Bibliotek.

Gratis.

Bestil billet her 

Lørdag den 12. november kl. 11.00-14.00 Ordrup Bibliotek

Den newzealandske instruktør Peter Jackson filmatiserede fra 2001 til 2003 J.R.R. Tolkiens fantasytrilogi Ringenes Herre. De tre film blev en stor succes, og godt ti år senere kom tre film mere fra Peter Jackson taget fra Tolkien-universet – denne gang filmatiseringen af Tolkiens første roman Hobbitten. Vi viser filmen om hobbitten Bilbo Sækker, som helt uventet kommer på en søgen sammen med tolv dværge ledet af den legendariske kriger Thorin Egeskjold. Rejsen leder dem gennem forræderiske lande fyldt med orker, dødsensfarlige wargs og kæmpeedderkopper, formskiftere og troldmænd.

Gratis.

Bestil billet her 

Bogcafé på Oles hus

Onsdag den 9. november kl. 16.50-18.30 Oles Hus, Gentoftegade 41

Få inspiration til vinterens læsning, når Gentofte Bibliotekerne holder bogcaféer. Med en personlig indfaldsvinkel præsenterer bibliotekernes læseglade personale et bredt udvalg af deres største læseoplevelser i år. Vi byder på en lille forfriskning, og du får udleveret en litteraturliste til inspiration.

Gratis.

Tilmeld dig her 

Workshop: Kreativ jule-mandala

Torsdag den 10. november kl. 18.30-21.00 Ordrup Bibliotek

Deltag i en afslappende, hyggelig og kreativ workshop, hvor du lærer at skabe de vidunderlige mandalaer. Tegneren Katja Davis tager os gennem en række øvelser, der hver især fokuserer på forskellige mandalaer, på mindfulness og leg. Sammen starter vi fra en tom side med en prik på midten, laver et gitter og ud fra den grundlæggende struktur, skaber vi noget personligt og unikt. Vi vil eksperimentere med forskellige materialer og teknikker samt lære om design og sammensætning. Da vi nærmer os jul, vil der være et juleislæt i vores mandaladesigns.

Gratis.

Tilmeld dig her 

Film: 1917

Fredag den 11. november kl. 11.00-13.45 Jægersborg Bibliotek

På årsdagen og -tidspunktet for Versaillesfreden viser vi en af nyere tids flotteste film om 1. Verdenskrig. Rasmus Brendstrup introducerer filmen.

I april 1917 bliver to unge, britiske soldater sendt på en hastemission dybt inde i fjendeland for at redde 1600 kammerater fra den visse død. Filmen fra 2019 er instrueret af Sam Mendes og er både spændende og visuelt flot. 1917 er filmet på en måde, så det ligner ét langt take, hvilket er både stemningsfuldt og virkelighedstro.

Gratis.

Tilmeld dig her 

Magicmesse

Lørdag den 12. november kl. 10.00-15.00 Gentofte Hovedbibliotek

Kom til en dag fyldt med magi på Hovedbiblioteket. Magic the Gathering er det første oprindelige samlekortspil og har i dag mere end seks millioner spillere på verdensplan. Nu får du mulighed for at sælge ud af din egen samling eller gå på kortjagt på Gentoftes helt egen Magic-messe. Skriv til sza@gentofte.dk, hvis du er interesseret i at få din egen stand.

Gratis. Ingen tilmelding.

Se dagens program her 

Det sker også på bibliotekerne:

Affaldsindsamling 8. november kl. 15.00-16.30 på Dyssegård Bibliotek

Quiz! Quiz! Quiz! 9. november kl 19.00-21.00 på Vangede Bibliotek

Klimaspot – Få gode råd på dit bibliotek

Onsdage fra kl. 10-12 i ulige uger på Hovedbiblioteket

Onsdage fra kl. 10-12 i lige uger på Gentoftegade Bibliotek

Magic the Gathering Torsdage kl. 17.00-20.00 på Gentofte Hovedbibliotek

Bøger & barsel 11. november kl. 10.30-12.00 på Dyssegård Bibliotek

Forfattere om fredagen Fredage kl. 14.00-16.00 på Vangede Bibliotek

Lørdags.dok: Pelota Lørdag den 12. november kl. 10.30-11.17, Gentoftegade Bibliotek

Biblioteket anbefaler: Ud og stjæle heste af Per Petterson

Litteraturkonsulent Signe Langtved Pallisgaard anbefaler Per Pettersons gennembrudsroman fra 2003 Ud og stjæle heste. Intet mindre end et litterært mirakel, der fra første linje griber én om hjertet og nægter at slippe igen.

Den aldrende Trond, har “hele sit liv længtes efter et sted, hvor der er helt stille”.

Da vi møder ham, har han netop mistet sin kone og er flyttet ud i en primitiv hytte i de østlige fjelde i Norge for at tage livtag med døden og finde en form for mening med – og i – meningsløsheden.

I dette frivillige eksil stilles han, ikke blot i erindringen, men ligeledes i form af mødet med sin nabo, ansigt til ansigt med sin egen fortid. I sommeren 1948 boede han sammen med sin far på en sæter nær grænsen til Sverige, en sommer hvor død, svigt, kærlighed og krigens tunge skygger, ændrede ham for altid.

Læs hele Signes anbefaling her 

Biblioteket anbefaler: I kølvandet af Per Petterson

Litteraturformidler Christine Fur Fischer anbefaler I kølvandet: en eftertænksom roman, der også markerer et skifte i Per Pettersons forfatterskab.

I kølvandet handler om Per Pettersons alter ego Arvid Jansen og perioden, efter Arvids forældre, ene bror og niece er døde i branden på færgen Scandinavian Star natten til den 7. april 1990. Ligesom Petterson selv mistede fire familiemedlemmer i skibskatastrofen.

Sat i gang af ulykken og familiens pludselige død tænker Arvid tilbage på sin far og forholdet til ham i barndommen. Et forhold med mange gnidninger og kontroverser og fyldt med skuffelse og uindfriede forventninger.

Læs hele Christines anbefaling her 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev