Hver tredje forælder tror, at det kun er piger, der kan få gratis HPV-vaccination. Samtidig efterspørger forældre til drenge mere viden om, hvilke sygdomme og kræftformer vaccinen beskytter mod. Mere end halvdelen af forældrene er f.eks. ikke klar over, at vaccinen beskytter drenge mod analkræft. Det viser en ny undersøgelse, som DMA Research har gennemført for Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse.

Unge drenge, foto: SST

Siden 1. september 2019 har drenge, der er født den 1. juli 2007 eller senere, fået tilbudt gratis HPV-vaccination som en del af børnevaccinationsprogrammet. Ifølge en ny undersøgelse, der er foretaget blandt 1600 forældre, tror hver tredje forælder dog fortsat, at tilbuddet om gratis HPV-vaccination kun gælder piger.

Hver dag rammes to danskere af kræft, der skyldes HPV. Størstedelen af de tilfælde kan vi forhindre, hvis både piger og drenge bliver vaccineret mod HPV. Undersøgelsen viser, at mere end 9 ud af 10 af forældrene ved, at HPV-vaccination beskytter mod livmoderhalskræft, men mindre end halvdelen er klar over, at vaccinen beskytter mod analkræft. Når piger og drenge vaccineres mod HPV, er de beskyttet mod næsten 9 ud af 10 tilfælde af analkræft og kønsvorter, og piger er også beskyttet mod 9 ud af 10 tilfælde af livmoderhalskræft.

“Siden 2019 har drenge også kunne få gratis HPV-vaccination, for at beskytte dem mod kræft og kønsvorter. Men vi kan se, at der er for mange forældre, der ikke ved, at HPV-vaccination er et tilbud til både piger og drenge. Det er enormt vigtigt, at forældrene kender til tilbuddet og har tilstrækkelig viden til at kunne beslutte, om deres børn skal vaccineres mod HPV” siger Ann-Britt Kvernrød, antropolog og projektleder i Kræftens Bekæmpelse.

Undersøgelsen viser samtidig, at næsten 2 ud af 5 forældre tror, at HPV-vaccinen har lige god effekt, uanset om man får den før eller efter seksuel debut. Men faktisk har vaccinen bedst effekt, hvis man får den, inden man bliver seksuelt aktiv og dermed risikerer at blive smittet med HPV. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at piger og drenge tager imod tilbuddet om HPV-vaccination, når de fylder 12 år.

Undersøgelsen slår fast, at mange forældre mangler viden om, hvorfor HPV-vaccinationen gavner drenge, og hvilke sygdomme, den kan forbygge. Og 7 ud af 10 forældre til drenge siger da også, at de ønsker mere information om HPV-vaccination og de kræftformer, som vaccinen kan forebygge.

“Sidste år kunne vi fejre at have nået en vaccinationstilslutning blandt pigerne på mere end 80 % i 10 kommuner. Vi vil dog fortsætte indsatsen for at sikre, at især forældrene til drenge får den nødvendige information om HPV-vaccination og om de kræftformer, den kan forebygge, så vi også får en høj tilslutning blandt drengene. At vi får drengene med, vil have en afgørende betydning for at mindske risikoen for kræft og kønsvorter i fremtiden,” siger Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen.

Beskyt dit eget barn og andre mod HPV

Tina på 43 er mor til en dreng på 12 år og en af de forældre, der har valgt at lade sin søn HPV-vaccinere. Samtidig ønsker hun at opfordre andre forældre til at søge mere information. Hun mener, at det er vigtigt at tage imod tilbuddet om gratis HPV-vaccination:

“For 11 år siden fik jeg selv konstateret livmoderhalskræft, som vendte op og ned på mit liv. Jeg var derfor ikke i tvivl om, at min søn også skulle HPV-vaccineres, da han fyldte 12 år. Både for at beskytte ham, men også andre, mod HPV-relaterede sygdomme. Jeg vil derfor råde alle forældre til at gøre deres egne overvejelser om HPV-vaccination og tale åbent med deres børn om vaccinen,” fortæller hun.

Sundhedsstyrelsen anbefaler alle forældre at tale med deres læge, eller for eksempel sundhedsplejersken på skolen om HPV-vaccination for at få information, hvis de er i tvivl, om deres børn/drenge skal vaccineres.

Stop HPV – bliv vaccineret

Som led i informationsindsatsen “Stop HPV – bliv vaccineret” arbejder Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse både lokalt, f.eks. i uge 35 på apoteker, og på de sociale medier, med at gøre forældre opmærksomme på, at HPV-vaccination er en del af børnevaccinationsprogrammet, når man fylder 12 år.

Læs mere på https://www.stophpv.dk/ og følge os på Facebook-siden ‘Stop HPV – bliv vaccineret’.

For yderligere information kontakt:

Sundhedsstyrelsen: Pressechef Tina Guldmann Gustavsen – tlf. 93 59 01 58

Kræftens Bekæmpelse: Projektleder Ann-Britt Kvernrød – tlf. 29 42 14 88

Fakta om undersøgelsen

På vegne af parterne bag informationsindsatsen “Stop HPV- bliv vaccineret” gennemførte
analyseinstituttet DMA Research i januar en webbaseret undersøgelse blandt 1.010 repræsentativt udvalgte forældre til piger i alderen 10-14 år samt 603 forældre til drenge i alderen 10-12 år om deres viden om og holdning til HPV-vaccination.

 

 

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev