Fredag den 12. august blev forfatter Salman Rushdie overfaldet og stukket med kniv under et foredrag i New York. Rushdie, der har levet under beskyttelse pga. den fatwa, som Ayatollah Khomeini udstedte over ham efter udgivelsen af romanen De sataniske vers i 1988, skulle netop tale om vigtigheden af, at USA tilbyder asyl for forfattere og andre kunstnere i eksil.
Mandag den 5. september kan du blive klogere på De sataniske vers og konsekvenserne heraf, når idéhistoriker og mellemøstforsker Lars Erslev Andersen besøger Hovedbiblioteket for at tale om romanen. Læs mere nedenfor – hvor du også kan se alt det andet, der foregår på bibliotekerne.
Vi glæder os til at se jer på bibliotekerne.
MVH Gentofte Bibliotekerne
Foredrag: Om Salman Rushdies De sataniske vers
Mandag den 5. september kl. 17.00-18.30 Gentofte Hovedbibliotek
I lyset af det voldelige overfald på forfatteren Salman Rushdie, sætter vi fokus på hans roman De sataniske vers. Det står nemlig klart, at godt 30 år efter, at Ayatollah Khomeini opfordrede til mord på Salman Rushdie, må den britisk-indiske forfatter stadig frygte for sit liv.
Hvad var der i Rushdies roman, som var så tilsyneladende krænkende og blasfemisk, at det udløste massedemonstrationer og mordtrusler? Hvorfor opretholder en iransk fond, der er kontrolleret af den nuværende leder i Iran, stadig en dusør for at myrde Rushdie? Og hvordan reagerede Europa på dødsdommen? Kort sagt, hvorfor bliver sagen ved med at dukke op?
Idéhistoriker og mellemøstforsker Lars Erslev Andersen gør os klogere på sagen.
Gratis.
Krig, fred og valgret
Mandag den 5. september kl. 18.30-20.30 Garderhøjfortet
Der var både kanonkvinder og fredsduer i den brogede bevægelse, som kæmpede for kvinders rettigheder fra slutningen af 1800-tallet. Hør om vejen til kvinders stemmeret, når forfatter og journalist Pia Fris Laneth med udgangspunkt i sin bog 1915 – da kvinder og tyende blev borgere, fortæller, om da Danmark blev et demokrati.
Foredraget afholdes på Garderhøjfortet, der i anledningen af historiefestivalen Golden Days åbner en særudstilling om Kvindekanonerne og de kvinder, der indsamlede penge til Danmarks forsvar i 1880’erne for at sikre, at deres sønner ikke skulle sendes i krig uden våben.
Entré: 50 kr.
Flere generationer samler skrald
Tirsdag den 6. september kl. 15.00-16.30 Dyssegård Bibliotek
Har du tid og lyst til at hjælpe med at fjerne affald fra naturen, så tag dine børn, børnebørn eller venner under armen og kom til affaldsindsamling i Dyssegård.
Vi arrangerer tre eftermiddage i efteråret, hvor I kan møde op på biblioteket og låne indsamlingsudstyr i både voksen- og børnestørrelse.
I bestemmer selv, hvor og hvor længe I vil gå, og når I kommer tilbage, får I et diplom som tak for hjælpen, og biblioteket byder på en lille forfriskning.
Også onsdag den 12. oktober og tirsdag den 8. november
Gratis. Ingen tilmelding.
Blomstervandring med Grøn Guide
Tirsdag den 6. september kl. 16.00-18.30 Ordrup Bibliotek
Lær at samle dine egne frø i haven og naturen. Tag med Grøn Guide Gentofte, Karen Stevnsbak, på blomstervandring på Ordrup Kirkegård og i GN Brandts Have og lær, hvordan man sanker frø fra de vilde blomster og haveplanter. Frøene kan I tage med hjem og så i egen have. Eller I kan forære frøene væk som en gave eller gemme dem til frøbibliotekets samling. Gå ikke glip af en sensommeraften i blomsternes og frøenes tegn.
Gratis.
Operaaften med René Visgaard Bjerregaard
Tirsdag den 6. september kl. 17.00-18.30 Dyssegård Bibliotek
“Hør, hør, hør Mozarts Don Juan” skrev den store filosof Søren Kierkegaard. Don Juan eller Don Giovanni, som Mozarts opera egentlig hedder, er måske Mozarts allerbedste værk – det er i hvert fald et mesterværk.
Med udgangspunkt i denne opera skal vi, guidet af operasanger René Visgaard Bjerregaard, kigge lidt nærmere på Mozart, hans liv, hans samtid, hans operaer, hvad der var før, og hvad der kom efter. Vi kan ikke sidde Kierkegaards opfordring overhørig, så vi skal selvfølgelig også lytte til noget af musikken fra Don Giovanni. Arrangeret i samarbejde med Dyssegård kulturgruppe.
Gratis.
Stemmelyst og sangmotivation
Tirsdag den 6. september kl. 17.00-18.00 Vangede Bibliotek
Har du lyst til at synge, men holder dig tilbage, fordi du ikke ved, om du kan? Tør du ikke åbne munden i kirken, eller når der skal synges til midsommer eller fællessang? Så vil dette arrangement være noget for dig. I et samarbejde med Maria Winther Jørgensen fra menighedsrådet i Vangede Kirke tilbyder vi, at du kan få hjælp til at finde mod til at bruge din stemme. Vi laver nogle øvelser og synger i en tryg ramme.
Efterfølgende er der mulighed for at købe lidt at spise, inden der kl. 19.00 er fællessang, hvor du kan udfolde din nye sangglæde. Arrangementet er rettet mod folk, der er tilbageholdende med at synge, så nøjes med at komme til fællessang, hvis du i forvejen synger glad og frejdigt. Begge arrangementer foregår i Cafè Cafèen. Maria Winter Jørgensen er, ud over at være lokal vangedeborger, souschef på Ballerup Musik- og Kulturskole.
Det er muligt at købe aftensmad til 50 kr. Der er tilsvarende arrangementer den 11/10 og 29/11.
Gratis.
Fællessang i Vangede
Tirsdag den 6. september kl. 19.00-21.00 Vangede Bibliotek
Kom og syng med, når vi slår dørene op for fællessang. Højskolesangbogen leverer lyrikken, og biblioteksleder Anders Busk står for musikken, så det eneste, vi mangler, er stemmerne. Vi synger de sange, I ønsker. Fællessangen foregår i Café Caféen, og undervejs er der mulighed for at købe forfriskninger til at smøre stemmebåndene.
Det er muligt at købe aftensmad til 50 kr. Der er tilsvarende arrangementer den 11/10 og 29/11.
Gratis.
Kultkælderen
Onsdag den 7. september, 5. oktober og 2. november kl. 16.50-20.00 Gentoftegade Bibliotek
Efter en større renovering af vores krypt, hjemsøger Kultkælderen igen den gamle bankboks i kælderen under Gentoftegade Bibliotek. Vi glæder os til at projektere nye uhyrligheder op på vores lærred. Genren er stadig splat, gys, skræk og andet fra filmens underverden. Nu i endnu bedre kvalitet, for vi har fået nyt AV-udstyr.
Vi lægger ud med at åbne op for helvede på jord, når vi viser overnaturligt italiensk ‘gore’ fra start 80’erne. Tilmeld dig vores nyhedsmail for at få titlen at vide. Skriv til Kultkælderbibliotekar Kåre Andersen på kare@gentofte.dk, så kommer du på listen.
Gratis.
Poetisk yoga: Yoga kombineret med digtoplæsning
Torsdag den 8. september kl. 12.00-13.00 Gentofte Hovedbibliotek
I samarbejde med Kira Løve fra My Yoga inviterer biblioteket til en mindful time med yoga og poesi. Vi tænder lys, serverer te og omdanner Øregårdssalen til en stemningsfuld yogasal.
Mens Kira guider os ind i yogastillinger, læser bibliotekets litteraturformidler Christine op fra et udvalg af smukke digte med natur, fred og meditation som temaer. Yogaen foregår i et roligt tempo, hvor en del af øvelserne holdes i længere tid – ofte 1-3 minutter. Du vil primært opleve Yin yoga og enkelte elementer af Blid hatha yoga. Yoga og poesi har mange ting til fælles: Rytme, flow, sanselighed, sensibilitet og skaberkraft er nogle af dem. Poetisk yoga giver opladning og øget velvære til kroppen og næring til sindet.
Alle kan deltage. Medbring yogamåtte og tæppe. Der er også poetisk yoga på disse datoer: 6/10 og 3/11
Entré: 25 kr. pr gang.
Historiernes verden
Torsdag den 8. september kl. 19.00-21.00 Vangede Bibliotek
I sit virke som redaktør på bladet Alt med historie og med bogserien 100 Danmarkshistorier har historiker Thomas Oldrup arbejdet med at gøre faglitteraturen mere spændende. Denne aften kan du blive klogere på den historiske faglitteratur og høre, hvordan tørre årstal og historiske begivenheder kan blive til levende fortællinger. Foredraget er en del af Festival for faglitteratur.
Gratis.
Fantasydage på Garderhøjfortet
Fredag den 9. september – søndag den 11. september kl. 10.00-20.00 Garderhøjfortet
Den 9. – 11. september åbner Eventyrridderne portalen til et eventyrligt univers, når de afholder festivalen Fantasydage på Garderhøjfortet. På Fantasydage mødes alle eventyrverdener i ét: Harry Potter, Ringenes Herre, Narnia, Game of Thrones, alle universer, der befolkes af riddere og elverprinsesser, orker, trolde, hekse, feer, soldater, stormtropper og Jedi-riddere. Garderhøjfortet fyldes med boder, middelaldermarked, rollespil, cosplay, børneaktiviteter og scener med masser af underholdning. Det bliver et BRAG af en weekend for hele familien.
Bøger & barsel
Fredag den 9. september kl. 10.30-12.00 Dyssegård Bibliotek
Hvad enten du er far eller mor på barsel, er du velkommen til barselscafé Kulturformidler Sophie læser op fra udvalgte bøger. Vi laver lidt sanglege med de små, og så er der plads til en snak, om det der fylder, når man er på barsel – og selvfølgelig en god kop kaffe!
Også fredage den 7. oktober, 11. november og 9. december.
Det sker også:
Klimaspot – Få gode råd på dit bibliotek
Onsdage fra kl. 10-12 i ulige uger på Hovedbiblioteket
Onsdage fra kl. 10-12 i lige uger på Gentoftegade Bibliotek
På biblioteket kan du få inspiration og vejledning til, hvordan du kan spise klimavenligt, transportere dig grønnere og spare på energien i hjemmet. Du kan også få tips til affaldssortering, mere genbrug, og hvordan du skaber en have, der summer af liv.
Kig forbi, og vi guider dig til gode vaner og grønne løsninger.
Gratis. Ingen tilmelding.
Stadig få ledige pladser i læseklubberne
Rigtig mange af jer har allerede meldt sig ind i en af vores læseklubber. Men der er stadig enkelte med ledige pladser:
Læseklub 10: Alkohol har alle dage haft en plads i litteraturen. Alligevel har vi de seneste år set en intensivering af nordiske forfattere, der beskæftiger sig med dette emne. Det er selvbiografiske værker blandet med fiktion. I denne læseklub fokuserer vi på romaner, hvor alkoholen har en fremtrædende rolle i handlingen.
Tilmelding inden den 7/9 til Paul Calderara Eskekilde på pce@gentofte.dk
Læseklub 14: Klimakrisen har forårsaget en opblomstring af litterære værker, der på samme tid besynger naturen og forholder sig til vores egen artsspecifikke rolle i denne. Læseklub 14 er en hyldest til vores smukke rige og lunefulde Moder Jord – og en påmindelse om, hvad der kan se, hvis ikke vi passer ordentlig på hende.
Tilmelding inden den 4/9 til Paul Calderara Eskekilde på pce@gentofte.dk
Biblioteket anbefaler: Annas sang af Benjamin Koppel
Litteraturkonsulent Signe Pallisgaard anbefaler Benjamin Koppels Annas sang, der er hans egen grandtante Anna Koppels historie. Annas sang er en fængslende og medrivende fortælling om pligt, pligtens pris, krig og ensomhed, men mest af alt handler den om livsmod, livsglæde, virkelyst – og den store, altoverskyggende kærlighed.