– en skønhed klædt i eg, teak og kobber… Du gætter rigtig! Det er Jægersborg Kirkes Marcussen-orgel, som fylder 80 i år.

Pressefoto Jægersborg Kirke

I morgen fredag den 1. marts til GentofteNatten har du mulighed for at blive ført ind i instrumentets gådefulde og komplekse univers af kirkens organist Amanda Marie Mortensen. Komplekst og gådefuldt er de rette ord, hvis du som skribenten her hører til flertallet, der ikke kender meget til kirkeorgler i forvejen.

For mange af os er det et uopdyrket land, der flyder over med ukendte begreber som hovedværk, rygpositiv, brystværk, sveller, vindlader og traktur…

Og lyden er ganske anderledes, end hvad vores ører ellers hører mest.

Men når du som i morgen får lov til at opleve Amanda sætte sig ved spillebordet, som det så smukt hedder, og lade musikken strømme ud gennem hænder på tre klaviaturer og fødder på pedaltangenter, er det svært ikke at blive fascineret.

Du vil opleve, hvordan lyden kan varieres i stor stil, da orglet har 25 registre, som kan justere lyden. Registrene styres gennem forskellige håndtag, der kan slås til og fra, og som giver de mange orgelpiber en særlig klang.

Ja, du kan sige, at det er datidens svar på et moderne stykke software til musikproduktion!

Alt det vil Amanda fortælle og demonstrere for dig oppe på pulpituret (endnu et af de der særlig orgel-ord), som er der organisten sidder og spiller ved sit spillebord.

Bagefter kan du sætte dig ned på en kirkebænk og nyde en lille 20 minutters minikoncert, hvor Amanda folder orglets lyd ud for dig – for selvfølgelig er orglet designet til at lyde bedst nede i kirkerummet.

Orgelgennemgangen løber af stablen to gange i løbet af GentofteNatten – kl. 17.00 og kl. 18.30, så du har mulighed for at passe det ind sammen med andre oplevelser denne aften i Gentofte.

Kom og lad dig blæse bagover af den imponerende 80-årige fødselar!

Læs her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev