Gentofte Bogmesse fejrer læseren og litteraturen lørdag den 7. marts kl. 10-17 på Gentofte Hovedbibliotek i Hellerup. Sara Omar er den første forfatter på scenen og dagen igennem får hun følgeskab af Kristian Bang Foss, Amalie Langballe, Knud Romer og mange andre.

Det er fortællinger om vanskelige mødre, barndommens mørke, en glemt dansk krigshelt, klassesamfund, sang og satire, der er i fokus, når en række aktuelle forfattere og kulturpersoner præsenterer deres bøger på årets bogmesse. På bibliotekets to scener møder du Sara Omar, Roald Als og Mogens Lykketoft, Thomas Korsgaard, Knud Romer, Lis Sørensen og Danni Travn, Peter Øvig Knudsen, Kristian Bang Foss, Ole Sønnichsen, Amalie Langballe og Malene Lei Raben.

Opgør med fortid og forældre
Sara Omar, der netop har modtaget De Gyldne Laurbær, åbner Gentofte Bogmesse og fortæller om sin roman Skyggedanseren. Den handler om en piges kamp for at undslippe barndommens mørke og finde frihed i et nyt liv. Frmesk trodser sin far ved at gå uden tørklæde og skrive kritiske artikler om kvinders rettigheder. Da faren, der fører hårdhændet justits med sin familie, opdager, at Frmesk i smug skriver digte, eskalerer volden. Skyggedanseren er opfølgeren til Omars sensationelle debut, Dødevaskeren.

Moderen er fixpunkt i Amalie Langballes roman Forsvindingsnumre, der fik Bogforums debutantpris i 2019. Men det er savnet, der er i centrum. Hovedpersonen Agnes’ mor er død, og i sorg vælter hun sig i sex, stoffer og andre former for flugt. Forsvindingsnumre er en hudløs roman om en ung kvinde i sorg og om forsøget på at finde et nyt fodfæste i livet.

Du kan også møde Malene Lei Raben, der fortæller om sin roman Fruen. Også hun har kæmpet sig fri af fortidens bånd, en kamp hun giver en stemme i romanens personlige fortælling: Bogen handler om opvæksten med en vanskelig mor, om at være barn af ungdomsoprøret, om konsekvenserne af moderens livsvalg og om, hvad det betyder at vokse op i skyggen af en svær relation.

Da Peter Øvig Knudsens mor døde, besluttede han at skrive en bog om hende – og om at være barn af en psykisk syg. Under arbejdet med bogen blev Peter Øvig Knudsen selv ramt af en svær depression og måtte indlægges på en psykiatrisk afdeling. Oplev ham fortælle om Min mor var besat – en stærkt personlig beretning om psykisk sygdom.

Tilbageblik
Lis Sørensen og Roald Als ser tilbage på deres lange og prægtige karrierer. Lis Sørensen, der er aktuel med bogen Jeg er kommet for at synge, har lagt stemme til danskernes liv i fem årtier. Nu giver hun endelig og for første gang stemme til sin egen historie. Sammen med bogens medforfatter, Danni Travn, taler Lis Sørensen om sange som Stille før storm, Indtil dig igen og Mine øjne de skal se.

I sin erindringsbog Håndtegner tager en af Danmarks mest kendte og elskede bladtegnere Roald Als os med ind i værkstedet: Roald Als har gennem flere årtier spiddet politikere og andet godtfolk med sin skarpe streg, og bogen er Roald Als’ personlige og muntre tilbageblik på et langt liv som tegner. Til bogmessen kan du opleve ham i samtale med sin gode ven Mogens Lykketoft.

At finde plads i livet
Kristian Bang Foss lægger vejen forbi Gentofte Bogmessen for at fortælle om sin anmelderroste hit-roman Frank vender hjem. I denne både sjove og sorte roman følger vi Franks kamp for at finde sin plads i livet. Bogen tegner et portræt af Danmark som et klassesamfund, hvor klassekoder, kulturel kapital og privilegier blokerer mødet mellem mennesker.

12 år efter den prisbelønnede debut Den som blinker er bange for døden vendte Knud Romer tilbage med den omvendte dannelsesroman Kort over Paradis. Glæd dig til at møde Romer, når han fortæller om en vild og forgrenet fortælling, der tager os fra barndomslandet på Falster til 90ernes glittede reklameverden med hurtige penge og kokain.

Du kan også møde Thomas Korsgaard, som taler om Tyverier: Femten noveller om hemmeligheder, ensomhed og store forhåbninger. Novellerne kredser om det at stjæle ting og sager – og liste hemmeligheder ud af folk – uden at det bliver opdaget. Thomas Korsgaard debuterede i 2017 med Hvis der skulle komme et menneske forbi, og året efter kom fortsættelsen En dag vil vi grine af det. Korsgaard er bl.a. blevet kaldt “et af Danmarks absolut mest opsigtsvækkende og overbevisende litterære talenter”.

Den glemte krigshelt
Bogen One dollar man af Ole Sønnichsen fortæller den fantastiske historie om den danske cykelsmed, William S. Knudsen, der i år 1900 udvandrede til USA med 30 dollars på lommen. Han kæmpede sig op fra bunden af det amerikanske samfund og blev en af USAs største og bedst betalte erhvervsfolk, inden han blev en nøglefigur under Anden Verdenskrig: Som trestjernet general var han med til at vende de allieredes krigsheld i kampen mod Tyskland og Japan.

Praktisk
Her sker det: Gentofte Hovedbibliotek, Ahlmanns Allé 6, Hellerup, lørdag den 7. marts kl. 10-17. Det er gratis at deltage og du kan ikke reservere plads til de enkelte oplæg.

Gentofte Bogmesse åbnes af borgmester Hans Toft klokken 10.00.

Der kan dagen igennem købes kaffe, kage og sandwich i bibliotekets café Smager af mere.

Forlagsstande på messen: Lindhardt og Ringhof, Politikens Forlag, Batzer & Co, Skjødts Forlag, Vandkunsten, Muusmanns Forlag, Forlaget Aronsen, Gads Forlag, Hans Reitzels Forlag, Turbine, Munksgaard, Politisk Revy, Dansk Antikvarisk Forlag, Æseløret, Det Grønlandske Selskab og Aurora Boreal.

Mere info om program og forfattere på Gentofte Bogmesse finder du på genbib.dk/bogmesse.

Program for husets to scener

Biblioteksscenen:

10.15-11.00: Sara Omar: Skyggedanseren

11.15-12.00: Roald Als og Mogens Lykketoft: Håndtegner

12.15-13.00: Thomas Korsgaard: Tyverier

13.15-14.00: Knud Romer: Kort over paradis

15.15-16.00: Lis Sørensen og Danni Travn: Jeg er kommet for at synge

16.15-17.00: Peter Øvig: Min mor var besat

Øregaardssalen:

11.15-12.00: Kristian Bang Foss: Frank vender hjem

12.15-13.00: Ole Sønnichsen: One dollar man

14.15-15.00: Amalie Langballe: Forsvindingsnumre

15.15-16.00: Malene Lei Raben: Fruen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev