Konger, grever, statsmænd, videnskabsmænd, sømænd og jyske knejte. Historien er fyldt med stærke, modige og visionære mænd. Men også kvinder har gennem historien indtaget tronen, svunget sværdet, brudt normerne og gået allerforrest. I anledning af regeringsjubilæet dedikerer Golden Days årets festival til alle de markante kvindeskikkelser, der har sat et særligt aftryk på historien.

Gentofte Bibliotekerne er en del af festivalen fra 2. til 18. september med ti arrangementer om kvinder, køn og magt.

Vi glæder os til at se jer på bibliotekerne.

MVH Gentofte Bibliotekerne

Læs mere om Golden Days her 

Klub Klassisk: Operadronningen Maria Callas

Mandag den 12. september kl. 17.00-19.00 Gentofte Hovedbibliotek

Den græsk-amerikanske operasanger Marias Callas havde en intens og desværre alt for kort karriere som datidens største operastjerne. Et liv som bød på store kunstneriske højdepunkter og en eksklusiv livsstil, men også på perioder med stor ensomhed.

I denne film får vi historien om hendes liv og karriere og et spændende blik ind i verdenen bag de store opera-produktioner. Filmen byder også på fremførelser af nogle af kunstformens største værker. Tilmeld dig Klub Klassisk ved at sende en mail til sza@gentofte.dk. Arrangementet er en del af Golden Days.

Gratis.

Tilmed dig her 

Foredrag: Anne-Marie Vedsø Olesen: Vølvens vej

Tirsdag den 13. september kl. 18.00-19.30 Ordrup Bibliotek

Forfatter Anne-Marie Vedsø Olesen fortæller om, og læser op fra, sin første roman om Vølvens vej: Snehild. Romanen, som snart bliver filmatiseret, har en særlig vægt på det kvindelige, og allerede i romanens prolog slås dette an: En kvinde føder en pige med en jættekvinde som fødselshjælper og tre kvindelige skæbnegudinder tilstede. Udgangspunktet for Vølvens vej var at have en talentfuld kvindelig hovedperson, der gennem bøgerne lærer at tage magt og autoritet på sig. Arrangementet er en del af Golden Days.

Gratis.

Tilmeld dig her 

Flere generationer samler skrald

Tirsdag den 13. september kl. 15.00-16.30 Dyssegård Bibliotek

Har du tid og lyst til at hjælpe med at fjerne affald fra naturen, så tag dine børn, børnebørn eller venner under armen og kom til affaldsindsamling i Dyssegård.

Vi arrangerer tre eftermiddage i efteråret, hvor I kan møde op på biblioteket og låne indsamlingsudstyr i både voksen- og børnestørrelse.

I bestemmer selv, hvor og hvor længe I vil gå, og når I kommer tilbage, får I et diplom som tak for hjælpen, og biblioteket byder på en lille forfriskning.

Også onsdag den 12. oktober og tirsdag den 8. november.

Gratis. Ingen tilmelding.

Besøg en af Gentoftes vilde haver

Tirsdag den 13. september kl. 17.00-18.30

Dyssegård Bibliotek

De senere år er der kommet et øget fokus på naturen, miljøet og biodiversiteten – også i vores egne haver. Vi besøger en bæredygtig have i Dyssegård og ser, hvordan man kan invitere natur, biodiversitet og en følelse af eventyr ind på sin egen matrikel.

Grøn Guide Gentofte, Karen Stevnbak Andersen, viser frem og fortæller sammen med havens ejer, og til slut får alle deltagere lidt frø med hjem, så I kan sætte gang i vildskaben i jeres egen have.

Gratis.

Tilmeld dig her 

Testamentekursus og seniorøkonomi

Onsdag den 14. september kl. 14.00-16.00

Gentofte Hovedbibliotek

Mange tror, at den danske arvelov sikrer dem selv og deres familie godt, men sandheden er, at fordelingen efter arveloven ikke dækker alle familiers behov, og at selv helt almindelige kernefamilier kan have brug for et testamente.

Kom på et 2 timers kursus og bliv klogere på:

– Arv efter loven – dvs. uden testamente – Oprettelse af testamente – krav og hvad man må – Dødsboskat og afgift – fordele ved at planlægge og omstrukturere i god tid – Fremtidsfuldmagt – hvem skal hjælpe dig hvis uheldet er ude?

Lotte Møhring-Andersen Wagner fra Liv&Lov gør dig klogere på lovgivningen. Tonen er munter og uhøjtidelig under gennemgangen af de danske arve- og skatteretlige regler for alle i den trejde alder.

Gratis.

Tilmeld dig her 

Maja Lykketoft: Guldalderens forfatterinder

Onsdag den 14. september kl. 17.00-18.00 Gentofte Hovedbibliotek

Guldalderens forfatterinder fylder ikke meget i litteraturhistorien, og deres forfatterskaber er ikke blevet mildt bedømt af eftertiden. I anledning af historiefestivalen Golden Days vil litterat Maja Lykketoft gøre os klogere på to af dem, nemlig Thomasine Gyllembourg og Friederike Brun. De to forfatterinder skriver i hver deres ende af genreskalaen, men ingen af dem er blevet berømmet for deres kunstneriske kvalitet af eftertiden. Udover de to kvinders forfatterskaber berøres også et par af tidens andre spændende, skrivende kvinder.

Entré: 35 kr.

Køb billet her 

Quiz Quiz Quiz

Onsdag den 14. september kl. 19.00-21.00 Vangede Bibliotek

Quiz med om alt mellem himmel og jord, når Vangede Bibliotek slår dørene op til quizaften med bibliotekernes personale som veloplagte værter. Kategorierne består af en blanding af værternes påfund, aktuelle emner og publikumsønsker. Holdene består af op til fem personer, og har du ikke et hold i forvejen, kan du sagtens melde dig til alligevel, så finder vi ét til dig. Der er også quiz den 12. oktober og 9. november

Gratis.

Tilmeld dig her 

Kursus: Læs internationale aviser og magasiner i Pressreader

Torsdag den 15. september kl. 10.00-11.00 Gentofte Hovedbibliotek, Kursuslokalet 1. sal

Vil du gerne følge med i udenlandske nyheder? Så kom til et lille kursus i, hvordan du kommer i gang med Pressreader. Pressreader har digitale aviser og magasiner på mere end 60 forskellige sprog (også dansk), og som låner på biblioteket har du gratis adgang – både på biblioteket og derhjemme.

På kurset får du en introduktion til, hvordan du bruger Pressreader. Vi starter fra begyndelsen, og du er velkommen til at tage din tablet/iPad med, så du kan få sat det hele op, inden du går hjem. Eksempler på aviser i Pressreader: Børsen, The Guardian, Washington Post, Dagens Nyheter, Le Figaro + tusindvis flere. Eksempler på magasiner i Pressreader: Vogue, History Magazine, TopGear, Burda, Wallpaper, Forbes, Vanity Fair og mange flere.

Gratis.

Tilmeld dig her 

Forældre-café: Børns motoriske udvikling

Torsdag den 15. september kl. 16.30-17.30 Gentofte Hovedbibliotek

Forældrecafe på Gentofte Hovedbibliotek er for dig, der har børn i alderen 0 til 6 år, og er nysgerrig på viden om forældreskab, børn og trivsel. I samarbejde med Dagtilbud i Gentofte Kommune inviterer vi til en række hyggelige og uformelle cafearrangementer.

Hør hvordan Motoriknetværket og Daginstitutionen Kløvedalen arbejder med at gøre børn fysisk aktive, og hvorfor det er vigtigt at have fokus på børns motoriske udvikling. Efter et kort oplæg er der tid til spørgsmål og snak med andre forældre. Er der gode råd i den pædagogiske praksis man også kunne bruge derhjemme?

Hvis du har dit barn med, tilbyder vi en lille aktivitet for børnene, mens I deltager i Forældrecafé.

Cafe Henning er åben til 18; her kan købes mad eller take away – vi dækker op til fællesspisning.

Forældre-café 29/9: Digitalisering i børnehøjde – Læs mere her –> Forældre-café 13/10: Giv sproget vinger – Læs mere her –>

Gratis.

Tilmeld dig her 

Ursula Andkjær Olsen om Inger Christensen: Cikaderne findes

Torsdag den 15. september kl. 17.00-19.00 Gentofte Hovedbibliotek

Inger Christensen har en fremtrædende plads i litteraturhistorien. Mere end ti år efter hendes død, er hendes betydning større end nogensinde. Hun inspirerer de yngre digtere, hun bliver stadig genudgivet og oversat, ligesom der undervises og forskes i stor stil i forfatterskabet.

Vi viser portrætfilmen Inger Christensen – cikaderne findes af Jytte Rex. Herefter vil digter og rektor ved Forfatterskolen Ursula Andkjær Olsen give en personlig indføring i Inger Christensens lyriske univers med fokus på de naturfilosofiske digte. Foredraget giver samtidig et indblik i Ursula Andkjær Olsens eget forfatterskab.

Entré: 35 kr.

Køb billet her 

Foredrag om Mikhail Gorbatjov

Fredag den 16. september kl. 17.00-18.00

Gentofte Hovedbibliotek

Mikhail Gorbatjov døde den 30. august 2022, 91 år gammel. Gentofte Hovedbibliotek stiller i den anledning skarpt på Sovjetunionens sidste politiske leder. Bliv klogere på manden, der endte Den Kolde Krig og gav Sovjetborgerne deres frihed. Gorbatjov kæmpede til det sidste for Sovjetunionens overlevelse, men måtte i 1991 se unionen gå i opløsning.

Eftermiddagens foredragsholder er Emil Rottbøll, der er Rusland-korrespondent for Berlingske og uddannet sprogofficer.

Gratis.

Tilmeld dig her 

Film: Lyrikporten – 28 danske digtere

Lørdag den 17. september kl. 10.00-14.00 Dyssegård Bibliotek

Som optakt til foredraget med forfatteren Søren Ulrik Thomsen på Dyssegård Bibliotek den 22. september, viser vi filmen Lyrikporten – 28 danske digtere. 28 lyrikere fra tre generationer læser op fra deres digtsamlinger og fortæller om, hvorfor de digter, og hvad der sætter et digt i gang hos dem. I filmen møder du blandt andre Naja Marie Aidt, Marie Guldager, Lone Hørslev, Henrik Nordbrandt, Pia Tafdrup og Søren Ulrik Thomsen. Filmen er instrueret af Jørgen Leth i 2016.

Gratis. Ingen tilmelding.

Køb billet til foredrag med Søren Ulrik Thomsen her 

Jazzkoncert: Rise Up Trio

Lørdag den 17. september kl. 13.00-14.30 Ordrup Bibliotek

Kom til Ordrup denne lørdag middagsstund og nyd en skøn jazzkoncert med trioen Rise Up Trio. Jazztrioen, der består af Mads Nørgaard (guitar), Niels Ryde (bas) og Morten Hæsum (trommer), er det nye stjerneskud på den danske jazzhimmel. De er alle tre etablerede navne i både Danmark og udlandet, og til denne koncert vil de spille deres egne kompositioner og lyrisk jazzmusik.

Gratis.

Tilmeld dig her 

Det sker også:

Klimaspot – Få gode råd på dit bibliotek

Onsdage fra kl. 10-12 i ulige uger på Hovedbiblioteket

Onsdage fra kl. 10-12 i lige uger på Gentoftegade Bibliotek

På biblioteket kan du få inspiration og vejledning til, hvordan du kan spise klimavenligt, transportere dig grønnere og spare på energien i hjemmet. Du kan også få tips til affaldssortering, mere genbrug, og hvordan du skaber en have, der summer af liv.

Kig forbi, og vi guider dig til gode vaner og grønne løsninger.

Gratis. Ingen tilmelding.

Magic the Gathering

Torsdage kl. 17.00-20.00 på Gentofte Hovedbibliotek

Drager, varulve og elvere kæmper igen imod hinanden, når vi spiller det fantasy-inspirerede kortspil Magic The Gathering. Spilnørderne Mattias og Suni sidder klar til at lære dig spillene, og vi har masser af decks og kort, som du kan låne.

Læs mere her –>

Og meld dig ind i vores Facebookgruppe, og følg løbende med i hvilke decks, vi spiller med, og kommende spilarrangementer.

Gratis. Ingen tilmelding.

Forfattere om fredagen

Fredage kl. 14.00-16.00 på Vangede Bibliotek

Vær med, når Jesper Dalhoff og bibliotekets personale byder velkommen til en hyggelig eftermiddag med litteraturoplæsning. Du kan også høre om – og lade dig inspirere af – andres oplevelser indenfor kultur- og rejselivet.

Gratis. Ingen tilmelding.

Eksklusivt kunstprojet på Gentoftenatten: Dangerous When Wet

Pablo Esbert Lilienfeld og Federico Vladimir Pezdirc Dragon, rest your head on the seabed – Foto Andrea Beade

Kildeskovshallen, Adolphsvej

Fredag den 30. september kl. 16 og kl. 20

Kildeskovshallens fænomenale svømmehal bliver for en aften forvandlet til et magisk udstillingsrum i det storstilede kunstprojekt Dangerous When Wet: Med performance, skulptur, maleri, duft og smag har kurator Mette Woller skabt en helhedsoplevelse, der handler om vand, kærlighed, omsorg og solidaritet inspireret af bl.a. mytologiske fortællinger. En ekstraordinær tre timers oplevelse for voksne – kun denne aften.

Entré: 100 kr.

Følg Gentoftenattens Facebook-side for at få besked, når billetsalget åbner 

Læs mere om eventet her 

Biblioteket anbefaler: Sommerlys og så kommer natten af Jón Kalman Stefánsson

Litteraturkonsulent Signe Pallisgaard anbefaler Jón Kalman Stefánssons smukke roman Sommerlys og så kommer natten.

Hvem skulle have troet, at 400 sjæle i en afsides landsby på Islands vestkyst kan rumme et så rigt univers af skæbner og vild poesi? I denne roman er verden hvid som en englevinge, tårer er formet som robåde, og man skælver enten af lykke eller for meget kaffe.

Læs Signes anbefaling her 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev