Illustration til årets plakat af Clara Niemann

I Gentofte åbner festivalen den 3. september med både teater og film. På Hovedbiblioteket er der teater for unge og voksne kl. 17: Tre skuespillere kaster sig ud i den nær umulige opgave at levendegøre Homers langdigt Iliaden på en times tid og udfylde et persongalleri på mere end 30 karakterer.

Senere skruer Gentofte Kino op på fuld volumen og storslået Technicolor: Elizabeth Taylor erCleopatra i den episke storfilm fra 1963. Det handler om magt og om kærlighed i Cleopatras stormombruste forhold til Julius Cæsar (Rex Harrison) og Marcus Antonius (Richard Burton). Cleopatra er en af de dyreste produktioner i filmhistorien, og filmen er omgærdet af både skandale og mystik.

Teater, krop, krig og demokrati

Gennem hele festivalperioden er der legeudstilling for børn om Odysseus på Hovedbiblioteket, der også viser børneteaterforestillinger med udgangspunkt i antikken. Unge kunstnere fra talentlinjen Kunstcubator kaster lys over antikke skulpturer og viser, at antikken var fuld af farver. Det er i Byens Hus, hvor du også kan gå til Dionysisk croquis; tegne en atletisk krop og tale om kunst og køn.

Filolog Adam Schwartz fortæller om den evigt aktuelle græske historiker Thukydid i Garderhøjfortets stemningsfulde rammer – det handler om bl.a. krig og epidemi. Du kan tage på filosofisk gåtur i Brandts Have, høre om græske idealer i Eckersbergs malerier på Øregaard Museum, og høre digter Mette Moestrup præsentere og gendigte Sapfos digte – Sapfo var antikkens mest kendte digter og Platons ‘Tiende Muse’.

På Gentofte Rådhus inviterer foreningen Folkevirke til en tour de force gennem demokratiets skiftende, praktiske udtryk. Du kan se Spartacus med Kirk Douglas på Hovedbiblioteket, se Woody Allens Pygmalion-inspirerede Mig og Afrodite i Gentofte Kino og lave græske vaser og skumsværd med børn eller børnebørn, også på Hovedbiblioteket.

Festival på tværs af kommunegrænser
Golden Days Festivalen nord for København samler for sjette gang et hav af arrangementer i Gentofte, Lyngby-Taarbæk, Gladsaxe og Rudersdal kommuner i et fælles program, spækket med nytænkende historieformidling for børn, unge og voksne.

Der er rig mulighed for at blive klogere på antikkens forestillinger om krop og sundhed, der har sat sig spor helt op til vores nutid. Hør om sundhedsdyrkelse og lægevidenskab til foredrag på henholdsvis Bibliotek+ i Gladsaxe og på Rudersdal Museers Mothsgården.

Du kan også høre om sportsanlæggene som et politisk, kulturelt og filosofisk omdrejningspunkt i det gamle Grækenland, i et foredrag på Rudegaard Idrætsanlæg.
På Gladsaxe Hovedbibliotek kan børn holde brandtaler på podiet Pnyx i børnebiblioteket. På Kulturcenter Mariehøj improviserer freestylerappere over inputs fra publikum, og hiphoppen som demokratisk udtryksform fejres på spillestedet Templet.

Samlet program og link til billetter findes på goldendays.dk/4k . Du kan hente festivalprogrammer med aktiviteter i Lyngby-Taarbæk, Gladsaxe, Gentofte og Rudersdal på kommunernes kulturinstitutioner.

Vedhæftede filer

Kunstcubator i antikke farver_Illustration Clara Niemann.jpg

Cleopatra i Gentofte Kino.jpeg

Thukydid_Foredrag på Garderhøjfortet.png

Børn, borgere og antikke idealer_Øregaard Museum.jpg

Mette Moestrup og Sapfo – om kunst, kærlighed og begær_fotograf Lærke Posselt.jpg 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev