16. marts 2023         

Grønt vand i København: HOFOR fejrer St. Patrick’s Day hver eneste dag

Et grønt farvestof hjælper os med at afsløre lækager i fjernvarmenettet, helt ud i de enkelte husholdninger – til glæde for både miljøet og fjernvarmekundernes pengepung.

    Grønt-fjernvarmevandServicetekniker-Dennis-HansenHOFOR-Fjernvarme.jpg    

I år vil floden i Chicago igen blive farvet grøn – som den bliver hvert år, når irere og irske wannabes verden over den 17. marts springer ud i grønt og fejrer Saint Patrick’s Day.

Men vidste du, at der i dag også flyder grønt vand rundt i København?

Ja, faktisk flyder der hver eneste dag året rundt grønt vand helt ind i alle de bygninger, hvor HOFOR leverer fjernvarme. Du får det dog næppe at se. Medmindre fjernvarmen springer læk.

“Fjernvarmerørene er et lukket system – og sådan skulle det helst blive ved med at være. Derfor tilsætter vi et grønt farvestof i fjernvarmevandet, så vi kan spore, hvis der skulle opstå en lækage et sted. Så vandet i vores fjernvarmerør har en markant grøn farve,” forklarer John Halkjær Christensen, der er områdechef for Fjernvarme i HOFOR:

“Farvestoffet hedder ‘uranin’. Det lyder måske lidt suspekt, men det er helt uskadeligt for både mennesker, dyr og installationer. Derfor skal du heller ikke gå i panik, hvis der pludselig kommer varmt, grønt vand ud af bruseren eller vandhanen derhjemme. Men du skal nok ringe efter en VVS’er. For det betyder med stor sandsynlighed, at du har en lækage i din varmtvandsbeholder, så HOFORs fjernvarmevand flyder sammen med det vand, du bruger i din husholdning.”

Grønt og godt for miljøet samt din pengepung

Det vand, der flyder rundt i fjernvarmenettet, er ikke bare almindeligt vand. Det er ilt-frit, behandlet vand, så rørene bliver beskyttet bedst muligt. Hver liter, der flyder ud af systemet, skal derfor erstattes af en ny liter dyr vand. Og det er desuden spild af god fjernvarme.

Så det er både til gavn for miljøet og for fjernvarmekundernes økonomi, at lækager bliver fundet og udbedret hurtigt. Det hjælper det grønne farvestof med at sikre.

 

Grøn farve viser sig kun sjældent

Den grønne farve blev for eksempel synlig, da HOFOR skulle finde en lækage på slusen ved Vandhaverne i Albertslund i december 2018. Her tilsatte vi det grønne farvestof, som vi også bruger i fjernvarmevandet i København. Dengang virkede det i øvrigt som om, at de lokale ænder følte sig særdeles godt hjemme i det midlertidigt grønne vand.

Det grønne vand i HOFORs fjernvarmerør har også fået opmærksomhed fra influenceren Anders Hemmingsen i efteråret 2022, da én af hans mere end en million følgere spottede grønt vand på Østerbro.

Hvis du ser grønt vand i gadebilledet eller i et vandløb, så kontakt gerne dit lokale fjernvarmeselskab – i København er det HOFOR. Så kan hullet i fjernvarmerøret blive stoppet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev