Arkitekt og designer Hans Bølling udnævnes til Gentoftekunstneren 2020 for for sit mangeårige virke, som både er originalt og bredt anerkendt. Det er første gang, en arkitekt og designer får æren.

88-årige Hans Bølling er en fantasifuld herre. Han er manden bag de populære træfigurer Strit, Optimisten, Pessimisten, And og Ælling, Havfruen, Hunden Oscar – alle designet i 50’erne. Læg hertil Bølling Bakkebordet og Triiio-bordet, der begge fås i flere størrelser, og en række større byggerier, fx Øresundskollegiet på Amager, Kerteminde Rådhus og adskillige familiehuse langs Øresundskysten.

Hans Bøllings formsprog er legende og minimalistisk – i det hele taget giver han selv udtryk for, at legen er et vigtigt omdrejningspunkt i hans mangeårige virke. Han er uddannet fra Kunsthåndværkerskolen i 1949 og fra Kunstakademiets Arkitektskole i 1960. Efter sin studietid havde han egen tegnestue, og i dag arbejder han bl.a. med designfimaerne Brdr. Krüger og Architechtmade.

Hele hans karriere har været et parløb med hustruen, Søs. Mange af de ting, han skaber, er oprindeligt skabt til Søs. Det gælder også de første håndsnittede træænder, der blev til de kendte figurer And og Ælling. Det er netop en opstilling af dem, der bliver Gentoftes officielle gave ved jubilæumsfejringer o.lign. i 2020. Hans Bølling udnævnes til Gentoftekunstner 2020 ved en reception på Rådhuset den 14. januar.

Om udnævnelsen siger Hans Bølling:
– Vi blev så overraskede, da Hans Toft ringede. Han fortalte, at de havde valgt mig til Gentoftekunstneren. Det kan jeg da slet ikke forstå. Når jeg selv skal sige det, har arbejdet altid været en leg. Det er fantastisk, at Søs og jeg har fået lov at lege alt det her.

Borgmester Hans Toft siger:
– Hans Bøllings virke som designer er anerkendt, originalt og på højeste professionelle niveau. Også som arkitekt har han sat betydelige spor. Hans legende stil og humor gør hans træfigurer tidsløse og skaber glæde for alle aldre. Det er en stor fornøjelse at udnævne Hans Bølling til Gentoftekunstneren 2020.

Om Gentoftekunstneren
Siden 1994 har Gentofte Kommune årligt udnævnt en kunstner bosiddende i Gentofte Kommune til Gentoftekunstner. Den udpegede kunstner modtager en pris på 25.000 kr. og producerer et antal kunstværker, som anvendes til repræsentationsgaver i det indeværende år. Derudover figurerer et af Gentoftekunstnerens værker på årets julekort. I år er første gang, udnævnelsen finder sted efter nye kriterier. De nye kriterier har bredt feltet ud til også at kunne honorere fx kunsthåndværkere, designere og arkitekter. Præmissen er dog stadig, at der skal være tale om en bredt anerkendt produktion og et højt professionelt niveau.

Udnævnelsen af Gentoftekunstneren skal bidrage til at skærpe opmærksomheden omkring kulturen i Gentofte Kommune og sætte fokus på de kunstneriske potentialer, som findes her.

Klik her for at finde mere information samt en liste over tidligere udnævnte Gentoftekunstnere.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev